Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Μπολονέζ με κιμά γαλοπούλας, κάστανα, σταφίδες και ρόδι

 


Υλικά

Διαδικασία

  1. Για τη μπολονέζ με κιμά γαλοπούλας, κάστανα, σταφίδες και ρόδι, ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα ή ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει (για περίπου 1 λεπτό) και ρίχνουμε τον κιμά κοτόπουλου χωρίς να προσθέσουμε λάδι. Το σκεύος πρέπει να είναι ευρύχωρο, για να μπορούμε να ανακατεύουμε έντονα και ο κιμάς να καβουρδιστεί σωστά.
  2. Με μια κουτάλα «σπάμε» τον κιμά ώστε να διαλυθεί και να γίνει σπυρωτός, πριν προλάβει να ψηθεί σε μεγαλύτερα, ενιαία κομμάτια.
  3. Επειδή η υφή του κιμά κοτόπουλου είναι κάπως «λασπώδης», πρέπει να επιμείνουμε αρκετά και οι κινήσεις μας να είναι γρήγορες, ταχύτερες απ’ ό,τι όταν καβουρδίζουμε μοσχαρίσιο κιμά.
  4. Στο καβούρδισμα προσθέτουμε 2 δάφνες, 5 μπαχάρια, χοντροτριμμένα, 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας, 1 γαρίφαλο και αλατοπίπερο.
  5. Συνεχίζουμε το καβούρδισμα του κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και από ροζέ να γίνει λευκός.
  6. Σβήνουμε με 1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί και «τρίβουμε» τον πυθμένα της κατσαρόλας ώστε να διαλυθούν τυχόν καμένα υπολείμματα.
  7. Προσθέτουμε 2 μέτρια κρεμμύδια, σε μικρά καρέ, 1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη, και 1/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι.
  8. Σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά και προσθέτουμε 1 καρότο και 1 ξινόμηλο, χοντροτριμμένα, και 2/3 φλιτζ. τσαγιού έτοιμα βρασμένα κάστανα, σε μικρά κομμάτια.
  9. Σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά ακόμη, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού πορτοκαλοχυμό και μετά από 2 - 3 λεπτά προσθέτουμε 300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό.
  10. Μόλις κοχλάσει το υγρό, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
  11. Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας σταφίδες.
  12. Στο τέλος, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας σπόρους ροδιού (αν μας αρέσουν) και 2 κουτ. σούπας λάδι.
  13. Ανακατεύουμε, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη σκελίδα σκόρδου (αν δεν έχει διαλυθεί).
  14. Σερβίρουμε τη μπολονέζ με κιμά γαλοπούλας, κάστανα, σταφίδες και ρόδι πάνω σε ρύζι, αλλά και με τορτελίνια ή ραβιόλια γεμιστά με τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου