Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Με άρωμα παράδοσης το τριήμερο της Αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας στην Ρητίνη

Το «2ο Κυνήγι του Θησαυρού» αναβλήθηκε, λόγω κακοκαιρίας, για την Κυριακή 24-3-2024 – Νέες δηλώσεις συμμετοχής

 Τα «Λιαγκατζιάρια» ξεσήκωσαν το χωριό και «έκαψαν» στη μεγάλη φωτιά τα κακά πνεύματα

 

Η  «Ταραχιά» της Καθαράς Δευτέρας γέμισε το γήπεδο επισκέπτες και τον ουρανό χαρταετούς

 


Με τις δικές τους δυνάμεις, με την συνδρομή των μελών, αλλά κυρίως των εθελοντών, ο Χιονοδρομικός Αθλητικός Ορειβατικός Σύλλογος (Χ.Α.Ο.Σ. Πιερίων) οι τοπικοί συλλογικοί φορείς κατάφεραν να οργανώσουν ένα τριήμερο εκδηλώσεων στην Ρητίνη, το οποίο,  για όσους συμμετείχαν θα μείνει αξέχαστο. Κάτοικοι και επισκέπτες, χάρηκαν τις παραδοσιακές εκδηλώσεις του τριημέρου  16-17 και 18 Μαρτίου, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν.

 

Ξεσήκωσαν το χωριό τα «Λιαγκατζιάρια»

Τα παραδοσιακά «Λιαγκατζιάρια» το Σάββατο και κυρίως το βράδυ της Κυριακής έδωσαν τον παραδοσιακό δυνατό τόνο με την αμφίεσή τους και τα ζωσμένα μεγάλα κυπριά. Περιηγήθηκαν στο χωριό, ξύπνησαν αποκριάτικες μνήμες και κατέληξαν στην πλατεία όπου η μεγάλη φωτιά είχε ήδη ανάψει.

Εκεί στο χορό γύρω απ τη φωτιά, ο δυνατός ήχος από τα κυπριά έδεσε με το «πριατσιάλτζμα» από τα χλωρά κέδρα που καίγονταν. Μια «τελετή» για να διωχτούν τα κακά πνεύματα που ολοκληρώθηκε με το πήδημα πάνω από τη φωτιά!

 

Ήταν πράγματι μια «Ταραχιά» η εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας

Την Δευτέρα από νωρίς το πρωί στο χώρο του γηπέδου οι φιλότιμη παρέα των εθελοντών άναψε τη φωτιά και έβαλε πάνω τα καζάνια για να ετοιμαστεί η νόστιμη παραδοσιακή φασουλάδα.

Παράλληλα στο μεγάλο τραπέζι απλώθηκαν οι λαγάνες, τα νηστίσιμα εδέσματα και φυσικά το άφθονο τοπικό τσίπουρο και το καλό κρασί.

Πριν το μεσημέρι το γήπεδο γέμισε με παιδικές φωνές και ο ουρανός με χαρταετούς που ανταγωνίζονταν ποιος θα ανέβει πιο ψηλά!

Όλοι γεύτηκαν την νοστιμότατη – όπως είπαν – φασουλάδα, τα εδέσματα και το καλό τσίπουρο και κρασί.  Παρά τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών, χάρις στην επιμέλεια των εθελοντών, όλοι εξυπηρετήθηκαν χωρίς ουρές αναμονής.

Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου ξεκίνησαν το χορό με παραδοσιακά τραγούδια της Ρητίνης, αλλά και άλλους χορούς. Ήταν το έναυσμα για ανάψει το κέφι να στηθεί ο μεγάλος χορός για όλους.

Το μουσικό συγκρότημα ικανοποίησε κάθε επιθυμία σε δημοτικά και λαϊκά τραγούδια και χορούς μέχρι αργά το μεσημέρι.

 Το Δ.Σ. του Χ.Α.Ο.Σ. ευχαριστεί πρώτα όλους όσους και όσες πρόσφεραν εθελοντικά ώρες εργασίας, αλλά και κάθε είδους χορηγίες, ώστε να προετοιμαστούν και να οργανωθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις. Ευχαριστεί όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με ανοιχτή πρόσκληση να δώσουν το «παρών» και τις άλλες εκδηλώσεις του Συλλόγου.

 

Το «2ο Κυνήγι του Θησαυρού αναβλήθηκε για την Κυριακή 24 Μαρτίου

Το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024, ήταν προγραμματισμένο να οργανωθεί το 2ο Κυνήγι του Θησαυρού Ρητίνης, με ώρα έναρξης 11.00.

Η τελική εποπτεία των διαδρομών νωρίς το πρωί της Κυριακής από τους εθελοντές της διοργάνωσης έκρυβε δυσάρεστες  εκπλήξεις. Η βραδινή βροχή αλλοίωσε και κατέστρεψε πολλά σημεία και στοιχεία σε πολλές διαδρομές με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η αποκατάστασή τους  στο λίγο χρονικό διάστημα μέχρι την ώρα που είχε οριστεί η έναρξη του παιχνιδιού.

Στην ενημέρωση που έγινε στα μέλη των ομάδων που δήλωσαν συμμετοχή κατανοήθηκε το πρόβλημα. Αποφασίστηκε να αναβληθεί το παιχνίδι  και να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24  Μαρτίου 2024, με ώρα έναρξης 11.00 το πρωί.

 

Μια βόλτα στο χωριό με κατάληξη την πλαγιά με τις ανθισμένες ανεμώνες

Ως μικρό αντίδωρο για τον κόπο των μελών των ομάδων, ιδιαίτερα όσων  ήταν  εκτός χωριού, έγινε μια βόλτα και ξενάγηση  στο χωριό, από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Γιώργο Κουκουλιάτα. Τα μέλη των ομάδων πήραν ουσιαστικά μια εικόνα από την διαδρομή που θα κληθούν να  ολοκληρώσουν την επόμενη Κυριακή, αλλά και από τις «κρυμμένες» ομορφιές που έχει η περιοχή της Ρητίνης και των Πιερίων. Μια από αυτές ήταν το σημείο κατάληξης του περιπάτου. Ήταν η πλαγιά κάτω από το ξωκλήσι στην περιοχή «Λεπτοκαρυά», η οποία ήταν γεμάτη    ανθισμένες ανεμώνες.

 

Μετά από την αναβολή,  η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε

Να ζητήσει από τις Ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή να επιβεβαιώσουν επίσημα την συμμετοχή τους για την Κυριακή 24 Μαρτίου και να ονόματα των μελών που θα συμμετάσχουν.

Να δώσει τη δυνατότητα νέων δηλώσεων αφού τα μέλη δύο Ομάδων από τις δέκα δήλωσαν εξαρχής πως δεν μπορούν να συμμετάσχουν.

 

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όσοι – Όσες επιθυμούν να λάβουν μέρος στο 2ο Κυνήγι του Θησαυρού Ρητίνης το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 με ώρα έναρξης 11.00, είτε μεμονωμένα για να ενταχθούν σε υπάρχουσες ομάδες, είτε ως ομάδα, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: chaospierion@gmail.com  και στο τηλ 6977297221 μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 και ώρα 21.00























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου