Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Γεμιστά πληθωρικά, πικάντικα και αρωματικά

 


Υλικά

Μερίδες: 8

Για το ταψί

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ετοιμασία λαχανικών

  1. Για να ετοιμάσουμε τα πληθωρικά γεμιστά, πικάντικα και αρωματικά κόβουμε οριζόντια ένα «καπάκι» από κάθε ντομάτα και πιπεριά και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους σε ένα μπολ.
  3. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις τακτοποιούμε σε μεγάλο ταψί που να τις χωράει ακριβώς.

Γέμιση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για περίπου 12 λεπτά με αλάτι και πιπέρι, μέχρι να μαραθούν καλά.
  2. Προσθέτουμε το τζίντζερ και την καυτερή πιπερίτσα (ή το ταμπάσκο) και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς (ή το ροδάκινο), ανακατεύουμε μια-δυο φορές και ρίχνουμε το ρύζι και λίγο αλάτι.
  4. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του, και προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια.
  5. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, καθώς και την ψιλοκομμένη ψίχα από τις ντομάτες που αδειάσαμε.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα ζουμάκια της ντομάτας, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να γίνει χλιαρή.
  8. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, το μαυροκούκι (ή τα κουκουνάρια) και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Μοιράζουμε τη γέμιση στις ντομάτες και στις πιπεριές στο ταψί, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 1 εκ. από το χείλος τους.
  3. Ανάμεσά τους σφη- νώνουμε τις πατάτες και τις περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και το νερό.
  4. Περιχύνουμε τα γεμιστά με το ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους.
  5. Βρέχουμε και στύβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και καλύπτουμε τα γεμιστά.
  6. Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμι- νόχαρτο και φουρνίζουμε.
  7. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα.
  8. Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα γεμιστά και να μελώσουν τα υλικά.
  9. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου