Υλικά
Μερίδες: 4- Για την αυθεντική ιταλική γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι και ντομάτα, σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 20 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπερίτσες και τον κρόκο Κοζάνης, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένο σκεύος, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
- Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε 40 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκόρδα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις το λάδι ζεσταθεί και αρωματιστεί, αφαιρούμε τα σκόρδα και ρίχνουμε στο τηγάνι τις καραβίδες και τις γαρίδες. Σοτάρουμε για 1/2 - 1 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα θαλασσινά και τα αφήνουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε στο σκεύος τα λινγκουίνι, το βούτυρο, τον μαϊντανό και το μισό ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε ή σείουμε το σκεύος.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο από το νερό που αφήσαμε στην άκρη από το βράσιμο των ζυμαρικών, ώστε η σάλτσα να γίνει όσο ζουμερή θέλουμε.
- Ανακατεύουμε, ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τις καραβίδες και τις γαρίδες, με το ζουμάκι τους που έχει μείνει στην πιατέλα, και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το υπόλοιπο ξύσμα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
*Στις καραβίδες και στις γαρίδες μπορούμε να αφήσουμε τα κεφάλια και την ουρά για νοστιμιά και εμφάνιση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου