Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Πολιτική συμφωνία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα μεταλλαγμένα...


Πολιτική συμφωνία υπήρξε μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες κατέληξαν στην απόφαση ότι τα κράτη - μέλη θα είναι εκείνα που θα αποφασίζουν για την καλλιέργεια ή όχι των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ). Στόχος η
επικύρωση της συμφωνίας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι μοναδικές χώρες που διαφώνησαν ήταν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.


Βάσει του νέου πλαισίου επιτρέπεται σε κάθε κράτος να απαγορεύει την καλλιέργεια ενός ΓΤΟ σε ολόκληρη την επικράτειά του ή σε τμήμα της για λόγους άλλους από την υγεία και το περιβάλλον, όπως η δημόσια τάξη, η χωροταξία ή ο αγώνας κατά της διασποράς των ΓΤΟ.

Τα κράτη μέλη που τάσσονται κατά των ΓΤΟ δεν θα μπορούν αντιθέτως να απαγορεύουν τη διαμετακόμιση εγκεκριμένων ΓΤΟ μέσω του εδάφους τους.
Με τη συμφωνία αυτή, τα εδάφη της Ε.Ε. καθίστανται στο εξής διαθέσιμα για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

«Το νέο σύστημα εγγυάται στα κράτη τη δυνατότητα της επιλογής, αν επιθυμούν να καλλιεργήσουν ή όχι» υποστήριξε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Αυτό το νέο σύστημα «επιτρέπει να έχουμε κάτι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του καθενός» δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της η Ολλανδέζα υπουργός Βίλμα Μάνσφελντ.

Η ομόλογός της του Λουξεμβούργου Καρόλ Ντίσμπουργκ εξέφρασε, αντιθέτως, σοβαρές επιφυλάξεις για τη λύση που επικράτησε, εξαιτίας του «σημαντικού ρόλου που δίδεται στις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας» και εξέφρασε φόβους πως θα υπάρξει στην ΕΕ «ένα κύμα έγκρισης καλλιεργειών». Το Βέλγιο απείχε, αλλά ο εκπρόσωπός του, ο διπλωμάτης Ολιβιέ Μπελ, δεν εξήγησε τη θέση του. Η βελγική κυβέρνηση, η οποία τελεί υπό παραίτηση, διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι προκειμένου το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να εγκριθεί από το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το οποίο αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την 1η Ιουλίου.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου