Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Κόστα Ρίκα: Οι φιλέλληνες της Λατινικής Αμερικής, αντίπαλοι μας στο Μουντιάλ

Είτε κερδίσουμε εμείς, είτε η Κόστα Ρίκα, η Ελλάδα ή η "Grecia", θα πανηγυρίσει. Θα καταλάβετε γιατί διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.


Η Κόστα Ρίκα, είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στην Κεντρική Αμερική. Δεν έχει γνωρίσει πολλούς πολέμους, ούτε εμφυλίους και τα τελευταία 60 χρόνια δεν έχει καν στρατό. Το προφίλ του επόμενου αντιπάλου μας

Έκταση 51.100 km², 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι, άρωμα Καραϊβικής και φήμη επίγειου παράδεισου. Η Κόστα Ρίκα είναι ο επόμενος αντίπαλος της εθνικής μας μετά τον θρίαμβο του πρώτου γύρου και την ιστορική πρόκριση στη φάση των "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου της Βραζιλίας.
Ο Γιώργος Σαμαράς ευστόχησε στο πέναλτι του τελευταίου λεπτού εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού του Ντρογκμπά και άνοιξε τον δρόμο για τη διάκριση. Πλέον, η ομάδα - έκπληξη του Μουντιάλ, η μικρή αλλά πεισμωμένη Κόστα Ρίκα, θα βρεθεί στο διάβα μας.
Σενάριο ιδανικό, μιας και οι δύο ομάδες έχουν κάνει τις δικές τους υπερβάσεις. Οι Κοσταρικανοί που έχουν άγνοια κινδύνου, έχουν άλλωστε σαν "φάρο" τους την πορεία της δικής μας εθνικής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004.

Ας δούμε όμως ποιο είναι το προφίλ του επόμενου αντιπάλου μας

Με 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο η Κόστα Ρίκα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλον τον κόσμο και είναι λατρεμένος προορισμός για τους σέρφερς.
Κύματα, ωκεανός αλλά και παρθένες ζούγκλες για τους λάτρεις της άγριας φύσης. Και μέσα σε όλα αυτό το πολύχρωμο πάνελ βιοποικιλίας και διαφορετικών οικοσυστημάτων, στη χώρα δεσπόζουν ηφαίστεια όπως το Volcan Arenal, Irazu ή Poas τα οποία ξεσπούν κάθε τρεις και λίγο προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.
Τα κύρια ποτάμια της χώρας, Rios Pacuare, Revenatzon ή Parrita ενδείκνυνται για ξεναγήσεις με βάρκα ενώ τα θέρετρα Puerto Viejo και Cahuita είναι οι τόποι που θα βρουν τη δική τους ευτυχία οι "party animals" τουρίστες.
Το "καλοκαίρι" στην Κόστα Ρίκα, είναι η "ξηρή περίοδος" και προσδιορίζεται από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο. Τον Μάιο ξεκινά η περίοδος των βροχών.
Μαθήματα γεωγραφίας:

 

Τι πρέπει να ξέρεις για την Κόστα Ρίκα:

-Το όνομά της Κόστα Ρίκα στα Ισπανικά σημαίνει "Πλούσια Ακτή".
-"Ευχή" και αγαπημένη φράση των ντόπιων, είναι το "αγνή ζωή".
-Η Κόστα Ρίκα δεν διαθέτει στρατό. Για την ακρίβεια, δεν έχει στρατό από το 1948, όταν και ολοκληρώθηκε ο εμφύλιος πόλεμος με νικητή τον Χοσέ Φιγκέρες Φερέρ. Το 1949, ο στρατός διαλύθηκε και επισήμως με άρθρο στο νέο σύνταγμα της χώρας και έκτοτε, οι αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν στην παιδεία και τον πολιτισμό.
-Υπάρχουν 121 ηφαιστειογενείς σχηματισμοί στη χώρα, εκ των οποίων οι 7 είναι ενεργοί.
-Η ακτογραμμή της χώρας εκτείνεται σε 800 μίλια.
-Στην Κόστα Ρίκα ευδοκιμεί το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.
-Τα περισσότερα ζώα της χώρας είναι οι πίθηκοι και οι νυχτερίδες.
-Υπάρχουν επίσης 750.000 διαφορετικά είδη εντόμων και 20.000 είδη αραχνών. Στην Κόστα Ρίκα ζει το 10% των πεταλούδων του πλανήτη.
-Το 25% των εδαφών είναι εθνικά πάρκα.
-Επίσημη γλώσσα είναι τα Ισπανικά, ωστόσο οι περισσότεροι κάτοικοι είναι δίγλωσσοι, μιας και μιλάνε και αγγλικά.
-Το 94% των κατοίκων της χώρας είναι Ευρωπαίοι άποικοι.
-Το ημερομίσθιο είναι στα 10 δολάρια.
-Οι κάτοικοι είναι Καθολικοί ενώ υπάρχει ανεξιθρησκία.
-Οι κοσταρικανοί αυτοαποκαλούνται "Ticos" και "Ticas".
-Το προσδοκώμενο ζωής στην Κόστα Ρίκα είναι τα 77 έτη και της δίνει την 34η θέση παγκοσμίως.
-Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα είναι στοιχειωδώς μορφωμένοι σε ποσοστό 96% (μόλις 4% αναλφάβητοι, ποσοστό μικρό για χώρα με τα δικά της δημογραφικά δεδομένα).
-Αποτελεί μία από τις φιλελληνικές χώρες παγκοσμίως. Οι πολίτες γνωρίζουν πάρα πολλά για την αρχαία Ελλάδα την ελληνική μυθολογία αλλά και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος ι Αλβαράδο, πρόεδρος της χώρας το 1834, απέδειξε έμπρακτα την αδυναμία του στην Ελλάδα με το να "βαφτίσει" τρεις πόλεις με ελληνικά ονόματα: Grecia, Atenas, Esparza.

  Τα παράδοξα-περίεργα:
-Η πορνεία είναι νόμιμη ωστόσο η κατοχή πορνογραφικού υλικού διώκεται ποινικά με χρηματικό πρόστιμο.
-Όταν κάνεις πρόποση πρέπει να κοιτάζεις τον κοσταρικανό στα μάτια, διαφορετικά σύμφωνα με την παράδοση των ντόπιων, θα έχεις 7ετή αποχή από το σεξ. Σε κοιτάζω στα μάτια και σου λέω "γεια μας", λοιπόν.
-Στην Κόστα Ρίκα γίνονται περίπου 40 (!) μικροσεισμοί τον μήνα.
-Εθνικό ποτό είναι η “michelada”. Πρόκειται για μπύρα που πίνεται με πάγο, lime και αλάτι.
-Η πιο διάσημη ξένη καλλιτέχνιδα στη χώρα, είναι η Lady Gaga.
-Η πιο διάσημη ντόπια τραγουδίστρια, είναι η Debi Nova
 
-Απαγορεύεται να φοράς σορτσάκια στα δημόσια κτίρια της χώρας.

Οι ελληνικές πόλεις της Κόστα Ρίκα

Οι ελληνικές πόλεις της χώρας είχαν βρεθεί πρόσφατα και στο στόχαστρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου που είχε κάνει αυτοψία και εκτενές αφιέρωμα για αυτές.
Η Grecia αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού.
Περίπου στο κέντρο της χώρας, μόλις μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα της χώρας το Σαν Χοσέ. Επειδή οι Κοσταρικανοί δεν έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς αποτελούν μια μίξη από πολλούς πολιτισμούς, οι Έλληνες επισκέπτες δεν ξεχωρίζουν ως τουρίστες και όταν αναφέρουν την καταγωγή τους θα πρέπει να διευκρινίζουν ότι είναι από την χώρα Grecia και όχι από το νομό της Κόστα Ρίκα
"Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα", γράφει η κεντρική πινακίδα της Grecia. Πιτσαρία Grecia, κλειδαράς Grecia, σταθμός λεωφορείων Grecia, αρτοποιείο Grecia, φαρμακείο Grecia, παπουτσάδικο Grecia, Grecia παντού.Η πόλη ιδρύθηκε το 1825. Ο τότε νομάρχης της περιοχής και αργότερα πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος Αλβαράδο, γνωστός φιλέλληνας, επειδή είχε ακούσει για την επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα, αποφάσισε να δώσει στην νεοϊδρυθείσα πόλη το όνομα Grecia (Ελλάδα).
Στην πόλη ζουν περίπου 20.000 κάτοικοι. Στις 12 το μεσημέρι σταματούν τα πάντα για μια δίωρη σιέστα. Οι καθημερινές δεν διαφέρουν από τα ήρεμα σαββατοκύριακα. Η πολεοδομία της δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει, εκτός από την κόκκινη εκκλησία με τα μυτερά καμπαναριά. Παντού κάδοι για σκουπίδια "Κρατάτε την Ελλάδα καθαρή". Οι κάτοικοι είναι περήφανοι για την "Ελλάδα" τους η οποία είναι η πιο καθαρή πόλη στην Κόστα Ρίκα.
Στο κέντρο, πίσω από το Δημαρχείο, βρίσκεται η πλατεία Plaza Hellenica. Η προτομή του Αριστοτέλη σε πρώτο πλάνο. Προσφορά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού το 1997. Στην είσοδο της πόλης μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα. Θέλουν να δώσουν ελληνικά στοιχεία στην πόλη.

  Σε μία ώρα απόσταση από την Grecia, υπάρχει το χωριό Atenas.
Μια Αθήνα διαφορετική από την ελληνική πρωτεύουσα αλλά σίγουρα με πολλά στοιχεία που η "μάνα" Αθήνα θα ζήλευε. Χωρίς κυκλοφοριακό, χωρίς πολυκατοικίες, με καθαρό αέρα, χωρίς νευρικούς ανθρώπους. Μια Αθήνα γεμάτη πράσινο, μια ήρεμη πόλη με κίνηση που να θυμίζει αυγουστιάτικες Κυριακές.
Δεκάδες οι πινακίδες που γράφουν Αθήνα, σε κάθε γωνία. "Καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Στην πόλη με το καλύτερο κλίμα στον κόσμο". Χτισμένη σε υψόμετρο 698 μέτρων, σε μια κοιλάδα περιτριγυρισμένη από καταπράσινα βουνά. Οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 8.000. Σύμφωνα με το National Geographic τούτο το χωριό έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο. Η μέση θερμοκρασία είναι 23,7 βαθμοί. Δεν ιδρώνεις, δεν κρυώνεις. Φρέσκο αεράκι σε δροσίζει και το βράδυ μόλις που θα θελήσεις να βάλεις κάτι πάνω σου. Ολο το χρόνο.
Τρίτη πόλη είναι η Esparza.
Όταν ιδρύθηκε το 1851 το πραγματικό της όνομα ήταν Sparta, αλλά με την πάροδο του χρόνου και λόγω της ισπανικής προφοράς, το όνομά της έγινε Esparza. Επίσης μια ήσυχη πόλη που απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τον ειρηνικό ωκεανό. Μάλιστα αν βρεθείτε στην κεντρική πλατεία, απέναντι υπάρχει ένα εστιατόριο όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα? grecotacos, δηλαδή τοπικές πίτες αλά Ελληνικά από ντόπιους μάγειρες.

Διπλωματικές σχέσεις με Ελλάδα

Η Ελλάδα και  η Κόστα Ρίκα  συνήψαν διπλωματικές σχέσεις στις 2 Ιουλίου 1965.
Η χώρα μας εκπροσωπείται διπλωματικώς στην Κόστα Ρίκα , μέσω παράλληλης διαπίστευσης από την Πρεσβεία μας στην Πόλη του Μεξικού και η Κόστα-Ρίκα μέσω παράλληλης διαπίστευσης από την Ρώμη.
Το επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων είναι πολύ καλό παρά τη γεωγραφική απόσταση.
Στην Κόστα Ρίκα υπολογίζεται ότι ζουν  περίπου 250  Έλληνες (εκ των οποίων 40 πρώτης γενιάς).

Και επειδή η Κόστα Ρίκα έχει και ωραίες γυναίκες...

Τζέιλ Μπεραχίμι: Η ρεπόρτερ που έβαλε φωτιά στο Μουντιάλ

Η Τζέιλ Μπεραχίμι μπορεί να περηφανεύεται πως έχει κερδίσει τον τίτλο της πιο εκρηκτικής ρεπόρτερ για τη φετινή διοργάνωση του Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Η νεαρή ρεπόρτερ είναι 28 ετών και "καλύπτει" όλα τα ματς της Κόστα Ρίκα στη διοργάνωση. Ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός, Ρίο Φέρντιναντ, δεν μπόρεσε να κρύψει το θαυμασμό της προς το πρόσωπό της και έσπευσε να βγάλει και φωτογραφία μαζί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου