Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Στην Πιερία το 24ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Σκακιστών

Είναι τιμή για την Πιερία να υποδέχεται 220 βετεράνους σκακιστές από όλο τον κόσμο, που για 11 ημέρες επιδίδονται σε παρτίδες για σκληρούς παίκτες. Μάλιστα πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι πρωταθλητές του σκάκι παγκοσμίως,
όπως ο Vasiukov Evgeni από την π. Σοβιετική Ένωση, μια χώρα που μετρά πολλές επιτυχίες στο άθλημα.
Το πρωτάθλημα διοργανώνεται από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) σε συνεργασία με την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, ενώ ο Σκακιστικός Όμιλος Κατερίνης υποστηρίζει την προσπάθεια ως οικοδεσπότης. Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Mediterranean Village Hotel & Spa στην Παραλία Κατερίνης από τις 24 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου.
«Είναι μεγάλη η επιτυχία που διοργανώνονται στην Πιερία αυτοί οι αγώνες καθώς πρόκειται για παγκόσμιο πρωτάθλημα και είχε πολλά χρόνια να φιλοξενήσει η Ελλάδα τέτοιους αγώνες. Αισθάνομαι περήφανος που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τόσους άριστους σκακιστές από όλο τον πλανήτη εδώ στην πόλη μου. Οι εντυπώσεις είναι άριστες και οι διαγωνιζόμενοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία του ξενοδοχείου και αυτό τιμά ιδιαίτερα το νομό μας. Είναι άριστες οι υποδομές αλλά και οι παροχές, όπως οι καλά οργανωμένοι χώροι και το εξαιρετικό φαγητό. Υπάρχει ιδιαίτερη επισημότητα και τόσο το προσωπικό του ξενοδοχείου όσο και ο ιδιοκτήτης είναι αρωγοί στην επιτυχία της διοργάνωσης. Πέρσι, είχε φιλοξενηθεί εδώ και το πρωτάθλημα τυφλών και έχει καθιερωθεί στις παγκόσμιες διοργανώσεις ως ένα ξενοδοχείο φιλικό σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Επίσης, οι φιλοξενούμενοι έχουν μείνει ενθουσιασμένοι από την Πιερία, τον Όλυμπο και τα αρχαία. Οι σκακιστές είναι άτομα της κουλτούρας και του πολιτισμού, η Ελλάδα τους έλκει ως τουριστικός προορισμός και πλέον, με αφορμή το πρωτάθλημα σκακιού, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Πιερίας στον τόπο τους. Η πολιτεία πρέπει να στηρίζει τις σκακιστικές δραστηριότητες γιατί έχει φανατικούς οπαδούς σ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ανθρώπους καλλιεργημένους και με την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο», υπογραμμίζει στη στήλη ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Στέφανος Βαρδάκας.
Αναφορικά με το πρωτάθλημα των βετεράνων, υπάρχουν δύο κατηγορίες διαγωνιζόμενων, η πρώτη από 50-65 ετών και η δεύτερη από 65 και άνω, ενώ συμμετέχουν άντρες και γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα των βετεράνων λαμβάνει φέτος χώρα στην Ελλάδα, η συμμετοχή των συμπατριωτών μας είναι μόλις 5 άτομα και αυτό λόγω της κρίσης που μαστίζει τη χώρα σε συνδυασμό με την πολυήμερη διάρκεια της διοργάνωσης.
Το σκάκι είναι ένα άθλημα που δεν έχει ηλικία και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό ως πνευματικό παιχνίδι, που εξασκεί τη μνήμη, την υπομονή, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα. Επίσης, σου μαθαίνει να σκέφτεσαι συνδυαστικά και στρατηγικά αποτελώντας σύμμαχο στη ζωή. Από τα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης, όπως τονίζει ο κ. Βαρδάκας είναι «ότι υπάρχει μεγάλη μαχητικότητα. Παρά την ηλικία γίνονται τρομερές παρτίδες. Οι παίκτες είναι δυνατοί και μπορούν να νικήσουν και αντιπάλους νεότερης ηλικίας. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του σκακιού: μπορείς και μέχρι τα βαθιά γεράματα να παίζεις μάχιμο σκάκι ακονίζοντας το μυαλό σου. Επίσης αποτελεί όπλο κατά του αλτσχάιμερ».
Για να διακριθείς στο σκάκι απαιτείται εκτός από την αγάπη για το άθλημα και αρκετή υπομονή και επιμονή. Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης, «πρέπει να ξεκινήσεις από μικρή ηλικία, περίπου 7-8 ετών, να κάνεις πολλές προπονήσεις ώστε να μάθεις τα μυστικά και να συμμετέχεις συνεχώς σε αγώνες για να βελτιώνεις τον εαυτό σου. Ο Σκακιστικός Όμιλος Κατερίνης έχει 30 παιδιά, ηλικίας 6-14, τα οποία διδάσκονται το σκάκι από προπονητές και ταυτόχρονα συμμετέχουν σε αγώνες και δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα. Οι προπονήσεις και οι αγώνες γίνονται στο ιδιωτικό σχολείο «ΠΛΑΤΩΝ», που προς τιμήν του, μας παραχώρησε αφιλοκερδώς μια αίθουσα».

https://www.facebook.com/christina.sidiropoulou.773/posts/10152746220700027
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 30-10-2014, ΣΕΛ. 3 ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου