Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Όλοι θέλουν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία!

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Όλοι θέλουν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία!

Mετά τις ΗΠΑ είναι πλέον η δεύτερη σε σημασία χώρα ως προς τη ροή μεταναστών, τη στιγμή που το 2009 κατείχε την 9η θέση

Ο κύριος προορισμός της μετάναστευσης στην Ευρώπη έγινε το 2012 η Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης



Κι όμως, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι πλέον η δεύτερη σε σημασία χώρα ως προς τη ροή μεταναστών, τη στιγμή που το 2009 κατείχε την 9η θέση.

Ειδικότερα, το 2012, την τελευταία χρονιά για την οποία ο ΟΟΣΑ διαθέτει πλήρη στοιχεία, υποδέχθηκε περί τους 400.000 μετανάστες. Είναι λιγότερο από το ένα εκατομμύριο μετανάστες που υποδέχθηκαν οι ΗΠΑ, αλλά πολύ περισσότερο από τους 286.000 της Βρετανίας , τους 259.000 της Γαλλίας και τους 258.000 της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεγάλο μέρος των μεταναστών στη Γερμανία προέρχεται από την ίδια την Ενωση και η καλή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας έχει προσελκύσει μετανάστες από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που διαθέτουν παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς με το Βερολίνο, αλλά και από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Σε μία χώρα που αντιμετωπίζει τη γήρανση του πληθυσμού της, οι πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας διευκόλυναν επίσης τη μετανάστευση από τρίτες χώρες, αναφέρουν οι ειδικοί του  ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, η κρίση μείωσε τη ροή της μετανάστευσης από τρίτες χώρες, στις 950.000 το 2012, έναντι 1,4 εκατομμυρίου το 2007. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των νομίμων μεταναστών προς την Ευρώπη είναι μικρότερος του αριθμού που εισήλθε στις ΗΠΑ. Συνολικά, ο αριθμός των μεταναστών μειώθηκε κατά 0,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ για το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται αύξηση κατά 1%. Σήμερα στις χώρες του ΟΟΣΑ ζουν 115 εκατομμύρια μετανάστες, δηλαδή "περί το 10% του πληθυσμού".

Όσον αφορά στο προφίλ των μεταναστών έχει μεταβληθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, η Κίνα παραμένει η πρώτη χώρα προέλευσης, η ροή των μεταναστών από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αυξήθηκε και στη συνέχεια μειώθηκε, ενώ η ροή μεταναστών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μειώνεται σταθερά.

Οι μετανάστες είναι σήμερα περισσότερο καταρτισμένοι, αφού το ποσοστό όσων έχουν υψηλή εκπαίδευση αυξήθηκε κατά 70% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου, η Γερμανία ήταν επίσης ο πρώτος προορισμός των προσφύγων το 2013 (110.000), έναντι 68.000 για τις ΗΠΑ και 60.000 για τη Γαλλία, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά, 556.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη ζώνη του ΟΟΣΑ τον περασμένο χρόνο, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 20%, κυρίως εξαιτίας της συνέχισης του πολέμου στη Συρία. Οι σύροι πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο ανήλθαν πέρυσι σε 47.800, πολύ μπροστά από το Αφγανιστάν που ακολουθεί με 34.500.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι έχει συντελεσθεί μεταβολή των στόχων της πολιτικής που εφαρμόζεται για τη μετανάστευση, καθώς και στην αντίληψη του ρόλου των μεταναστών. "Σήμερα η συζήτηση επικεντρώνεται περισσότερο στην κοινωνική συνοχή και λιγότερο στις επείγουσες ανάγκες πρόσληψης".

Ο ΟΟΣΑ καλεί τις ηγεσίες να μην θυσιάζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη στις σημερινές ανησυχίες, όπως είναι "οι βραχυπρόθεσμοι πολιτικοί κύκλοι και η εχθρική στάση της κοινής γνώμης". Σημειώνει την πολυπλοκότητα των διακυβευμάτων, ανάμεσα στην ανάγκη για εργατικό δυναμικό και των στόχων της κοινωνικής τους ένταξης" και τονίζει ότι "οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπισθούν ως πηγή πόρων και όχι ως πρόβλημα, ενώ στο πλαίσιο των πολιτικών ένταξης, ως επένδυση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου