Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Επιδημία τρόμου στην Ευρώπη




Κύμα τρόμου στην Ευρώπη έχει σκορπίσει η επίθεση αρχικά στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα, από τζιχαντιστές και κατόπιν οι αστυνομικές επιχειρήσεις στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Οι αστυνομικές αρχές στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις η μία μετά την άλλη έχουν αρχίσει επιδρομές σε κρησφύγετα υπόπτων και απανωτές συλλήψεις. Η Γαλλία παραμένει η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, με τις αρχές της να έχουν ανακοινώσει πως περί τους 120.000 αστυνομικούς και στρατιώτες περιπολούν σε ολόκληρη τη χώρα. 
​Οι λογικές φωνές χάνονται πίσω από την ξενοφοβική τάση που ενισχύθηκε λόγω των τελευταίων περιστατικώνΤο φαινόμενο όμως λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, όχι μόνο λόγω της ασφάλειας των πολιτών που διακυβεύεται στους ευρωπαϊκούς δρόμους, αλλά και για την έξαρση της ισλαμοφοβίας και της ακροδεξιάς ρητορικής που αναπτύσσεται μετά τα χτυπήματα. Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι αρχές δεν καταπολεμούν το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού στο όνομα της... δημοκρατίας! Οι λογικές φωνές, που κάνουν λόγο πρωτίστως για την ανάγκη της αντιμετώπισης του φαινομένου της εισροής νεαρών -κυρίως απογοητευμένων μουσουλμάνων- στις τάξεις των τζιχαντιστών, συνήθως «χάνονται» πίσω από την ξενοφοβική τάση που ενισχύθηκε λόγω των τελευταίων αιματηρών περιστατικών.



Σ΄ένα χωριστό επεισόδιο στην γαλλική πρωτεύουσα που ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, εκκενώθηκε χτες, ο σιδηροδρομικός σταθμός Gare de l'Est, για το φόβο βομβιστικής επίθεσης. Οι επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα και το Βέλγιο έχουν επιπτώσεις στα γειτονικά κράτη. Έτσι στην Ισπανία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τους λόγους της επίσκεψης του τρομοκράτη Αμεντί Κουλιμπανί, στη Μαδρίτη, λίγες ημέρες πριν την επίθεση στο Παρίσι.

Στο Βέλγιο πρόλαβαν

Στο δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού έχουν τεθεί οι βελγικές αρχές μετά την χθεσινή αιματηρή αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Δρακόντεια είναι από σήμερα τα μέτρα ασφαλείας στα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστικά μέγαρα της χώρας, ενώ για προληπτικούς λόγους παρέμειναν κλειστά τα εβραϊκά σχολεία σε Βρυξέλλες και Αμβέρσα. Παράλληλα και σε πρωινή του σύσκεψη το υπουργικό συμβούλιο εξέτασε τη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ: «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές, ωστόσο και δεδομένης της κατάστασης θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας, τα οποία όμως δεν θα γίνουν γνωστά».


​Έκτακτα αστυνομικά μέτρα και δεκάδες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία στο ΒέλγιοΗ βελγική αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 12 υπόπτους τρομοκράτες. Από τους οποίους σε πέντε ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες «για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα». Ο Ομοσπονδιακός δικαστής Έρικ βαν ντερ Σιπτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ύποπτοι «ήταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και να σκοτώσουν αστυνομικούς σε δημόχιους χώρους και αστυνομικούς σταθμούς». Είπε ακόμη, ότι ήταν σχεδόν βέβαιος ότι «οι αρχές έχουν εξαρθρώσει τον πυρήνα επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι δεν διαφεύγουν ακόμη στελέχη της».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Charles Michel δήλωσε πως είναι έτοιμος να καλέσει το στρατό να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού σναγερμού.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βερολίνο

Στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης η αστυνομία του Βερολίνου στην οποία συμμετείχαν 250 άνδρες, έκανε κατά τις πρωινές ώρες έφοδο σε έντεκα διαφορετικούς χώρους. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν δύο Τούρκοι υπήκοοι με την κατηγορία ότι παρείχαν οργανωτική και οικονομική στήριξη σε άτομα που ταξίδεψαν στη Συρία για να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ένας άλλος θεωρήθηκε ύποπτος ότι ήταν επικεφαλής εξτρεμιστικής οργάνωσης Τούρκων και Ρώσων. 
Γερμανικές αστυνομικές πηγές, υποστήριζαν πως οι ύποπτοι ετοίμαζαν βίαιες επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά όχι σε γερμανικό έδαφος, και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.



Στη Βρετανία, η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή για ενδεχόμενες επιθέσεις που μπορεί να εξαπολυθούν εναντίον τους, όπως αναφέρει το BBC. Ο επικεφαλής της Europol, Rob Wainwright δήλωσε στο BBC πως «ο γενικός συναγερμός που τηρείται στην Ευρώπη, οφείλεται στη σύνθετη φύση της τρομοκρατικής απειλής. Έχουμε να κάνουμε με ενδεχόμενο επίθεσης από χιλιάδες τρομοκράτες».
Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Ομπάμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση του «βίαιου εξτρεμισμού».

Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας θα έχουν έτοιμες πληροφορίες και θα παρουσιάσουν έκθεση στους δύο ηγέτες εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Η απειλή των τζιχαντιστών, ενισχύει τους ακροδεξιούς

Η απειλή από τις ομάδες εξτρεμιστών ισλαμιστών, και τζιχαντιστών που καταφθάνουν από τις περιοχές που έχουν εκπαιδευθεί δημιουργεί μια φοβερή πραγματικότητα που φάνηκε στις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι. Ωστόσο δίνει επιχειρήματα και στα ισλαμοφοβικά επιχειρήματα και την ρητορική εναντίον των μεταναστών στα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα.

Περί ελευθερίας έκφρασης


Στις επικρίσεις που έχουν δεχθεί τα αμερικανικά Μέσα, επειδή δεν δημοσίευσαν τα γελοιογραφικά σκίτσα από την Charlie Hebdo πολλοί σχολιογράφοι υποστήριζαν ότι «η απόφαση ήταν λάθος αλλά και κατανοητή».

Η απόφαση των Μέσων να δημοσιεύσουν ή να μην δημοσιεύσουν τα σκίτσα που από τους Μουσουλμάνους θεωρούνται προσβλητικά, προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα σε «παραδοσιακούς» και «εναλλακτικούς» δημοσιογράφους. Μια αντιπαράθεση που κρίθηκε «χρήσιμη και κατανοητή».
Έδειξε ωστόσο ότι ο ευρωπαϊκός Τύπος τηρεί την παράδοση της ελευθερίας της έκφρασης με περισσότερο φιλελεύθερο ύφος, παρά στο συντηρητικό «νέο Κόσμο».

Με δεδομένο, ότι οι σκιτσογράφοι της Charlie Hebdo, δεν έδειξαν σεβασμό, με τα σκωπτικά σχέδιά τους, ούτε σε άλλες θρησκείες και δόγματα.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου