Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Αποφυγή κλαδέματος και προληπτικούς ψεκασμούς σε ελαιόδεντρα, τη βροχερή περίοδο συστήνουν οι γεωπόνοι

Καρκίνωση της Ελιάς

καρκινωση2
Συμπτώματα
Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που εισέρχεται στους ιστούς των δέντρων μέσα από πληγές (κλάδεμα, παγετός, χαλάζι). Η προσβολή γίνεται ορατή κυρίως στα υπέργεια τμήματα του δέντρου, ιδιαιτέρως στους βλαστούς, στους κλάδους και στον κορμό όπου παρουσιάζονται καρκινώματα (όγκοι). Στα μικρής ηλικίας δέντρα, που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της ασθένειας, προκαλεί σημαντική εξασθένιση, μείωση παραγωγής, μέχρι και ολική νέκρωση των δέντρων.
Συστάσεις:

• Αποφεύγεται το κλάδεμα των ελαιόδεντρων με υγρό ή βροχερό καιρό.
• Κατά τη βροχερή περίοδο, μετά από κλάδεμα, χαλαζόπτωση ή παγετό να πραγματοποιείται προληπτικά ψεκασμός, με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα, ειδικά στις πιο ευαίσθητες ποικιλίες (Κορωνέικη, Αμφίσσης, Μεγαρίτικη).
• Κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων συνίσταται αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών ή αφαίρεση των καρκινωμάτων από τους κλάδους, τον κορμό και τους βραχίονες με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη των πληγών με πυκνό βορδιγάλειο πολτό.
• Για την αποφυγή μετάδοσης του μολύσματος τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται επιμελώς και συστηματικά, με κατάλληλο απολυμαντικό.
Ειδικά σε περιοχές απαλλαγμένες από το παθογόνο, μεγάλη προσοχή κατά την εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων μόνο με υγιείς πολλαπλασιαστικό υλικό από ελεγμένα φυτώρια.

Καπνιά – Λειχήνες

kapnia leixhnes elias
Συμπτώματα
Η ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς ευνοείται από τα μελιτώδη εκκρίματα κοκκοειδών εντόμων (π.χ. Λεκάνιο, Πολλίνια, Φιλίππια). Εμφανίζεται σε φύλλα, τρυφερούς βλαστούς και κλαδίσκους. Οι Λειχήνες εμφανίζονται πιο συχνά σε ελαιώνες υγρών περιοχών, με πυκνή βλάστηση και κακό αερισμό καλύπτοντας (με κίτρινο- πράσινο μανδύα) κυρίως τους βραχίονες ή τους κορμούς των δέντρων.
Συστάσεις
• Εφαρμογή ψεκασμών με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα, αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα την εμφάνιση Καπνιάς και βοηθούν στην αποκόλληση των Λειχήνων.
• Κλάδεμα με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών επαρκούς αερισμού και φωτισμού των δέντρων.

Ξυλοφάγα Έντομα

ksylofaga entoma elias
Προσβολές από ξυλοφάγα έντομα σε ελιά:
α. φλοιοτρίβης στοές σε φλοιό (εσωτερικά),
β. στοές εξόδου,
γ. στοές φλοιφάγου
Συμπτώματα
Συνήθως προσβάλλουν δευτερογενώς τα εξασθενημένα από διάφορες αιτίες ελαιόδεντρα. Προκαλούν ξηράνσεις λεπτών κλαδιών, καχεκτική βλάστηση, μικρή καρποφορία.
Παράγοντες που μειώνουν την ευρωστία των ελαιόδεντρων, πρέπει να καταπολεμούνται.
Συστάσεις
• Η διατήρηση των δέντρων σε καλή κατάσταση (κλάδεμα, λίπασμα, πότισμα) περιορίζει τις ζημιές.
• Έγκαιρη αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των ξηρών και ημίξηρων κλάδων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Φυτοπροστατευτικά:
Ακολουθείται πιστά τις οδηγίες της ετικέτας. Εφαρμόζετε αποκλειστικά εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα. Συμβουλευτείτε το Γεωπόνο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου