Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Συναγερμός για τις σπείρες που «γδύνουν» νοσοκομεία

ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 600.000 € Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Συναγερμός για τις σπείρες που «γδύνουν» νοσοκομεία

Σε... επιδημία για τα νοσοκομεία εξελίσσονται οι «κατά παραγγελία» κλοπές ιατρικού εξοπλισμού, συγκεκριμένης εταιρείας, η αξία του οποίου ξεπερνά μέχρι σήμερα τις 600.000 ευρώ, ενώ οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι τα μέλη της σπείρας που προβαίνουν στις κλοπές «συνεργάζονται» με εταιρείες ανταλλακτικών ιατρικών μηχανημάτων στο εξωτερικό, όπου και διοχετεύουν τα κολονοσκόπια, τα γαστροσκόπια και τα βρογχοσκόπια που έχουν αφαιρέσει από γαστρεντερολογικά εργαστήρια.

Τα δύο απανωτά κρούσματα που σημειώθηκαν χθες στα νοσοκομεία της Λαμίας και της Λάρισας, μαζί με το προχθεσινό στον Βόλο και εκείνο της 15ης Μαΐου στον «Αγιο Σάββα» Αθηνών, έθεσαν σε συναγερμό τις Αρχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη της σπείρας των δραστών και στην εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ οι ίδιες πηγές λένε ότι έχουν εντοπιστεί κάποια από τα ιατρικά μηχανήματα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι δράστες έχουν... αδυναμία σε εξοπλισμό συγκεκριμένης εταιρείας και παίρνουν επιλεκτικά κάποια όργανα εξέτασης, ενώ σημειώνεται πως όλα τα μηχανήματα φέρουν σειριακούς αριθμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό της χώρας.
Το αρχικό σενάριο, που έλεγε ότι πρόκειται για σπείρα αλλοδαπών που «ξαφρίζει» τα γαστρεντερολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων, φαίνεται να ατονεί, καθώς από το υλικό που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία από κάμερες ασφαλείας, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
«Πρόκειται σίγουρα για οργανωμένο σχέδιο. Δεν ξέρουμε ακόμη ποιος το σκέφτηκε, ποιος το υλοποιεί και πού καταλήγει ο ιατρικός εξοπλισμός, είναι όμως σίγουρο ότι το δικό μας νοσοκομείο ήταν ένας κρίκος της περίεργης αυτής αλυσίδας» λέει στο «Εθνος» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, προσθέτοντας ότι χθες και σήμερα έχουν αναβληθεί όλες οι εξετάσεις στο Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο.
Ανταλλακτικά
«Καθημερινά αισθανόμαστε τα χνότα της Ασφάλειας», αναφέρει ο διοικητής του «Αγίου Σάββα», Γιώργος Δενδραμής.
«Καθημερινά αισθανόμαστε τα χνότα της Ασφάλειας», αναφέρει ο διοικητής του «Αγίου Σάββα», Γιώργος Δενδραμής.
Ενα άλλο στοιχείο που ωθεί τις Αρχές να σκέφτονται ότι ο εξοπλισμός αυτός αφαιρείται για να χρησιμοποιηθούν κάποια τμήματά του ως ανταλλακτικά είναι το γεγονός ότι από το νοσοκομείο της Λάρισας κλάπηκαν δύο γαστροσκόπια και δύο κολονοσκόπια, από τα οποία όμως μόνο τα μισά είναι λειτουργικά. Οι διοικήσεις όλων των νοσοκομείων έχουν καταθέσει μηνύσεις κατ' αγνώστων, ενώ ο κ. Νάνος έχει ζητήσει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για να διαπιστωθεί πώς μπήκαν οι δράστες στο εργαστήριο. Οι αστυνομικές αρχές και στους τρεις νομούς συνεργάζονται με την Ασφάλεια Αττικής και ανταλλάσσονται πληροφορίες προκειμένου να εξιχνιαστεί η υπόθεση.
Στη Λαμία οι άγνωστοι δράστες άρπαξαν εξοπλισμό αξίας 100.000 ευρώ, στον Βόλο η αξία των κλοπιμαίων είναι 30.000 ευρώ, ενώ μαζί με τα μηχανήματα αξίας 400.000 ευρώ που αφαιρέθηκαν από τον «Αγιο Σάββα» συνολικά έχουν κλαπεί μηχανήματα γαστρεντερολογικών εργαστηρίων πάνω από 600.000 ευρώ.
Για «οργανωμένη συμμορία» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προσθέτοντας ότι «τα νοσοκομεία είναι ξέφραγο αμπέλι».
Πώς έδρασαν οι διαρρήκτες στα τέσσερα χτυπήματά τους
Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου όταν οι γιατροί της γαστρεντερολογικής και πνευμονολογικής κλινικής του «Αγιος Σάββας» διαπίστωσαν ίχνη διάρρηξης.
«Δεν άλλαξε τίποτε, δεν αναστείλαμε κανένα ραντεβού», σημειώνει ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Δημήτρης Ξυνόπουλος
«Δεν άλλαξε τίποτε, δεν αναστείλαμε κανένα ραντεβού», σημειώνει ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Δημήτρης Ξυνόπουλος
Το περιστατικό, αν και κινητοποίησε τις Αρχές, θεωρήθηκε μεμονωμένο. Μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής όταν ένας εργαζόμενος του ακτινολογικού τμήματος μπήκε στο γαστρεντερολογικό ιατρείο του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου Βόλου και είδε έναν άγνωστο άντρα να αφαιρεί αντικείμενα.
Στη θέα του υπαλλήλου, ο δράστης έσπασε το παράθυρο και πήδηξε έξω -το γαστρεντερολογικό ιατρείο είναι στο ισόγειο του νοσοκομείου-, πρόλαβε όμως να αφαιρέσει δύο καινούργια γαστροσκόπια, συνολικής αξίας 30.000 ευρώ, τα οποία και έβαλε σε σακ βουαγιάζ που είχε στον ώμο του. Χθες το πρωί έγιναν γνωστές οι άλλες δύο κλοπές.
Από το νοσοκομείο της Λαμίας, όπου δεν διαπιστώθηκαν ίχνη διάρρηξης, κλάπηκαν δύο κολονοσκόπια, ένα γαστροσκόπιο και ένα βρογχοσκόπιο, συνολικής αξίας 100.000 ευρώ.
Στον 4ο όροφο
Το Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο βρίσκεται στον 4ο όροφο του νοσοκομείου, στο οποίο φτάνει κανείς με εσωτερικό ασανσέρ και αυτό το γνώριζαν οι δράστες.
Απαραβίαστη βρέθηκε η πόρτα του Γαστρεντερολογικού Εξωτερικού Ιατρείου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, από όπου οι δράστες άρπαξαν τα δύο γαστροσκόπια και δύο κολονοσκόπια.
Για οργανωμένη σπείρα, η οποία αναμένεται να εξαρθρωθεί στις επόμενες μέρες, κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Δεν γινόταν να ακυρώσουμε ραντεβού γιατί υπήρχαν ασθενείς που έρχονται από την επαρχία, τονίζει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Αγίου Σάββα», Γιώργος Πολίτης.
Δεν γινόταν να ακυρώσουμε ραντεβού γιατί υπήρχαν ασθενείς που έρχονται από την επαρχία, τονίζει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Αγίου Σάββα», Γιώργος Πολίτης.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας -σημειώνει- σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών, στα πληγέντα νοσοκομεία, αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Καμία ακύρωση ραντεβού στον «Αγιο Σάββα» παρά την κλοπή
Στον προαύλιο χώρο μόλις έφτασαν δύο ασθενοφόρα μεταφέροντας ασθενείς. Οικεία εικόνα όταν περνάς την πύλη ενός νοσοκομείου. Πρωινό Δευτέρας, η ώρα πλησιάζει έντεκα, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την κλοπή πανάκριβων μηχανημάτων και εργαλείων από τη γαστρεντερολογική και πνευμονολογική κλινική στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Μια κλοπή πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.
Μόνοι, κάποιοι πολίτες, κάθονται στα παγκάκια βυθισμένοι στις σκέψεις τους, άλλοι πίνουν καφέ συντροφιά με επισκέπτες ή συγγενείς, κάποιοι στέκονται σκυθρωποί. Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η κλοπή, ξεκίνησε αγώνας δρόμου προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ραντεβού ασθενούς, προσπάθεια που απέδωσε καρπούς.
Από τον Βόλο ήρθε για προγραμματισμένη εξέταση η Σταυρούλα Τσιώλη
Από τον Βόλο ήρθε για προγραμματισμένη εξέταση η Σταυρούλα Τσιώλη
Στήριξη
«Δεν άλλαξε τίποτε, δεν αναστείλαμε κανένα ραντεβού», δηλώνει περήφανα ο Δημήτρης Ξυνόπουλος, γαστρεντερολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου. «Μας στήριξε η εταιρεία στέλνοντάς μας ενδοσκόπια, είχαμε και εμείς όσα δεν βρήκαν οι κλέφτες και έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε. Ωστόσο απευθύνω έκκληση στους δωρητές να ευαισθητοποιηθούν άλλη μια φορά».
Στον διάδρομο του πρώτου ορόφου ασθενείς συζητούν μεταξύ τους αναμένοντας τη σειρά τους, γιατροί και νοσοκόμοι δίνουν οδηγίες, τραυματιοφορείς μεταφέρουν αρρώστους. Η Σταυρούλα Τσιώλη ήρθε από τον Βόλο για προγραμματισμένη γαστροσκόπηση. «Δεν είχα ακούσει για την κλοπή. Σήμερα το πρωί το έμαθα όταν έφτασα στο νοσοκομείο. Αγχώθηκα μήπως ακυρωθεί το ραντεβού μου, αλλά δεν υπήρξε πρόβλημα», λέει στο «Εθνος». Η πόρτα της πνευμονολογικής κλινικής, την οποία έσπασαν οι κλέφτες, έχει ήδη αντικατασταθεί.
«Δεν γινόταν να ακυρώσουμε ραντεβού γιατί υπάρχουν ασθενείς που έρχονται από την επαρχία», διευκρινίζει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Γιώργος Πολίτης. «Για να ολοκληρωθούν κάποιες εξετάσεις, χρειάζεται να μεταφέρουμε τους αρρώστους στον 6ο όροφο, ελαφρώς μεθυσμένους από τη νάρκωση και έτσι με προσωπικό κόστος και ρίσκα κάνουμε τη δουλειά μας», επισημαίνει.
Η μυστηριώδης κλοπή στον «Αγιο Σάββα» δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη, καθώς είναι σε εξέλιξη η έρευνα από την Αστυνομία, όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Δενδραμής. «Καθημερινά αισθανόμαστε τα χνότα της Ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ
Φωτογραφίες ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου