Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Δήμος Κατερίνης: Έναρξη των εργασιών της διακρατικής συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» στο πλαίσιο του έργου REACT



ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ



Άνοιξε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, ο διήμερος κύκλος εργασιών της διακρατικής συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου REACT.




Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ως εταίρος στο συγκεκριμένο έργο REACT (Reactivating European Citizenship: a network of inclusive towns – Ενεργοποιώντας την Ευρωπαϊκή ταυτότητα: ένα δίκτυο πόλεων χωρίς αποκλεισμούς), η πρόταση υλοποίησης του οποίου εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το REACT είναι ένα δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες συνεργάζονται εναντίον του αποκλεισμού λόγω εθνικότητας και υποστηρίζουν την νέα ‘’Ευρωπαϊκή ατζέντα Μετανάστευσης’’ (2015).
Κατά την έναρξη των εργασιών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Παπαζιώγας απηύθυνε χαιρετισμό στη διάρκεια του οποίου παρουσίασε στοιχεία για την ταυτότητα του Δήμου Κατερίνης (πληθυσμός, θέση, ασχολίες των κατοίκων, πολιτιστικές και οικονομικές αναφορές κ.α.), ενώ μιλώντας ειδικά για το θέμα ενσωμάτωσης των μεταναστών, το οποίο τέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών το χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενδιαφέρον» επισημαίνοντας ότι: «ο Δήμος  Κατερίνης προσηλωμένος σε ανθρωπιστικές αξίες, ιδανικά, καθώς και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει υιοθετήσει με επιτυχία πολιτικές, οι  οποίες εστιάζονται σε προσεγγίσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, την ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού  διαλόγου, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία κατανόηση».

Παράλληλα,  ο κος Παπαζιώγας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται καθημερινά στην αυτοδιοίκηση, στην καρδιά των πολιτών. Η συνεργασία μας σε αυτό το επίπεδο πέρα από σύνορα είναι αναμφισβήτητα μία καλή πρακτική. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι συγκεκριμένες συναντήσεις του REACT, στις οποίες ο Δήμος μας, με την προτροπή του Δημάρχου μας Σάββα Χιονίδη, συμμετέχει ενεργά».

Αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση της ατζέντας της συνάντησης και των συνεργατών, δόθηκαν χρήσιμες οργανωτικές πληροφορίες από τον δημοτικό σύμβουλο Κατερίνης Νικόλαο Κατανά και την Κατερίνα Πόδα (μέλος του  REACT project team), ενώ ακολούθησαν οι πρώτες εισηγήσεις σχετικά με πολιτικές και πρακτικές μετανάστευσης στην Ελλάδα, την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών, τη μετανάστευση  στην ελληνική πραγματικότητα, την ενσωμάτωση και επιμόρφωση των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών κ.α.

Στο Δίκτυο πόλεων και στις συγκεκριμένες εργασίες ειδικότερα, εκτός από τον Δήμο Κατερίνης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των: ANCI ABRUZZO (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Περιφέρειας ABRUZZO Ιταλίας που είναι και συντονιστής), και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος Luciano Antonio Lapenna, ο οποίος μίλησε για τους στόχους του προγράμματος, ενώ ανέλυσε τις νέες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ιταλία, του Δήμου του Wattrelos (Γαλλία), των Δήμων  Gornja Rijeka και Breznicki Hum (Κροατία), του Δήμου  Δυρραχίου (Αλβανία), καθώς και φορείς υποστήριξης (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, ΜΚΟ) από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Αλβανία.
Παρόντες από πλευράς του Δήμου Κατερίνης ήταν επίσης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλλιόπη Μπατάλα – Τζουμέρκα, η δημοτική σύμβουλος Γνωσούλα Χαϊλατζίδου και τα μέλη της ομάδας έργου του REACT Εμμανουήλ Κοσμαδάκης, Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, Δήμητρα Περδίκη, Ε. Τσαγκαλίδου  κ.α. υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην έναρξη των εργασιών συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι της διευρυμένης Τοπικής Ομάδας του REACT, με μέλη την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ», τη ΜΚΟ ADRA DEUTCHLAND, τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Σέρβικου συμπληρωματικού Σχολείου «Άγιος Σάββας», τις Πολιτικές νεολαίες των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας κ.α.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνονται αύριο.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου