Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Τελικός Champions League: Τότεναμ-Λίβερπουλ...

Aγγλική υπόθεση...



Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκινούσε ο μαραθώνιος του φετινού Champions League, δεν υπήρχε (σχεδόν) κανείς που να πίστευε ότι ο τελικός θα είναι αγγλική υπόθεση και πολύ περισσότερο το ζευγάρι των φιναλίστ θα απαρτίζεται από την Τότεναμ και την Λίβερπουλ.

Κι αν η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της Λίβερπουλ (ήττα με 3-1 πέρσι στο Κίεβο από την Ρεάλ) δεν συνιστά έκπληξη, αυτή της Τότεναμ είναι εντελώς απρόσμενη καθώς μέχρι πριν λίγους μήνες είχε να περηφανεύεται για μία και μοναδική της παρουσία στους «8» του θεσμού (όπου κι αυτή αποκλείστηκε από την Ρεάλ).

Πέρα όμως από το... απρόσμενο του διδύμου των φιναλίστ, δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα δίκαιο τελικό, καθώς αμφότερες έκαναν τρομερές υπερβάσεις (ειδικά στα ημιτελικά) για να καταφέρουν να φτάσουν σήμερα το βράδυ στο Wanda Metropolitano.

Τα δικά τους κατορθώματα, αλλά κι η εντυπωσιακή πορεία κάποιων άλλων ομάδων ήταν αυτή που μετέτρεψε το φετινό Champions League στο κορυφαίο των τελευταίων ετών, αν όχι στο κορυφαίο όλων των εποχών.

Μόνο που αυτός ο τελικός, λίγες ώρες πριν σφυρίξει τη σέντρα ο Σλοβένος διαιτητής Νταμίρ Σκόμινα, έχασε ξαφνικά το χαρακτήρα της γιορτής με τα θλιβερά νέα της απώλειας του Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Κι η UEFA τιμώντας τη μνήμη του Σεβιγιάνου ποδοσφαιριστή, του μοναδικού που έχει κατακτήσει πέντε τίτλους UEFA ή Europa League, ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Ο τελικός των υπερβάσεων και των επιστροφών
Επιστρέφοντας στα του τελικού, που διεξάγεται τρεις ημέρες μετά απ' αυτόν του Europa League όπου η Τσέλσι διέλυσε με 4-1 την Άρσεναλ στο Μπακού, προφανώς πρόκειται για την.. αποθέωσης Premier League που έχει και τις 4 φιναλίστ των φετινών Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν (διπλός ποδοσφαιρικός εμφύλιος).

Στοιχηματικά, αλλά και αγωνιστική η Λίβερπουλ εμφανίζεται ως φαβορί (κι ας μη το φωνάζουν οι κόκκινοι), ωστόσο τα όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα ο Ποτσετίνο και οι παίκτες του κάνουν τους περισσότερους να είναι επιφυλακτικοί.

Αμφότερες κατάφεραν να προκριθούν από τη φάση των ομίλων την τελευταία αγωνιστική με την Λίβερπουλ να κερδίζει 1-0 τη Νάπολι και την Τότεναμ να αποσπά ισοπαλία 1-1 στο Καμπ Νου από την Μπαρτσελόνα, αλλά την ίδια ώρα η Ίντερ να αυτοκτονεί μένοντας επίσης στο εντός έδρας 1-1 με την αδιάφορη Αϊντχόφεν.

Στους «16» απέκλεισαν κι οι δύο γερμανικό εμπόδιο με την Λίβερπουλ να αφήνει εκτός την Μπάγερν (ισοπαλία εντός και εκτός έδρας νίκη) και την Τότεναμ την Ντόρτμουντ δύο νίκες.

Στους «8» η Λίβερπουλ απέκλεισε εύκολα την Πόρτο (δύο νίκες), αλλά η Τότεναμ έκανε την τεράστια υπέρβαση αφήνοντας εκτός την Σίτι (νίκη 1-0 στο Λονδίνο και ήττα 4-3 στο Μάντσεστερ) σ' ένα τρομερό ματς όπου στο 90'+3' ακυρώθηκε μέσω VAR γκολ του Στέρλινγκ.

Με τη λήξη των πρώτων ημιτελικών «κόκκινοι» και «πετεινοί» ήταν με το ενάμιση πόδι εκτός τελικού καθώς οι πρώτοι έχασαν με 3-0 στην Βαρκελώνη από την Μπάρτσα κι οι δεύτεροι με 1-0 στο Λονδίνο από τον Άγιαξ...

Κι όμως στο Άνφιλντ η Λίβερπουλ διέλυσε με 4-0 την ομάδα του Βαλβέρδε, ενώ η Τότεναμ αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο ημίχρονο με χατ τρικ του Λούκας Μόουρα και το τρίτο γκολ στο 90'+5' νίκησε 3-2 τον Άγιαξ για να κλείσουν το τρίτο φετινό τους ραντεβού στη Μαδρίτη.

Το θετικό για τους δύο προπονητές είναι ότι συγκριτικά με την προσπάθεια που έκαναν οι ομάδες για να φτάσουν στον τελικό, σήμερα έχουν πολλές περισσότερες επιλογές καθώς ο Ποτσετίνο δεν έχει καμία απουσία ενώ ο Κλοπ μόνο τον Κεϊτά.

Ευχάριστοι πονοκέφαλοι κατά το κλισέ, αλλά πονοκέφαλοι, ειδικά για τον Ποτσετίνο που είδε τους Γιορέντε, Λούκας Μόουρα να εξελίσσονται σε ήρωες στις προκρίσεις με Σίτι και Άγιαξ αντίστοιχα, αλλά η επιστροφή του Κέιν μάλλον τους κρατά και τους δύο στον πάγκο (αν και ο Κέιν έπαιξε για τελευταία φορά στις 9 Απριλίου).

Στην Λίβερπουλ ο Κλοπ είδε την ομάδα του να ανατρέπει το 3-0 της Μπάρτσα χωρίς Φιρμίνιο, Σαλάχ, αλλά αμφότεροι είναι έτοιμοι (ο Αιγύπτιος εδώ και καιρό) με μοναδικό απόντα τον Ναμπί Κεϊτά.

Να σημειώσουμε ότι αυτός είναι ο δεύτερος τελικός του Ποτσετίνο με την Τότεναμ (ήττα με 2-0 το 2016 στο Λιγκ Καπ από την Τσέλσι) κι ο 3ος συνεχόμενος Ευρωπαϊκός τελικός του Κλοπ με την Λίβερπουλ (ήττες με 3-1 από Σεβίλλη στη Βασιλεία για το Europa League και με το ίδιο σκορ από την Ρεάλ πέρσι στο Κίεβο για το Champions League).

«Αυτό το ταξίδι ήταν απίστευτο. Ηταν μια απόλαυση να προπονήσω αυτό το γκρουπ παικτών. Νιώθω τόσο υπερήφανος επειδή ήταν απίστευτα έτοιμοι για δουλειά, έτοιμοι να αποδεχθούν όσα τους προτείναμε.
Η Λίβερπουλ είναι σπουδαία ομάδα. Νομίζω πως μαζί με την Μάντσεστερ Σίτι οι καλύτερες της Αγγλίας. Μονομάχησαν ως το τέλος για τον τίτλο και φυσικά είχαν μια τρομερή παρουσία στο Champions League. Μπράβο στον Γιούργκεν Κλοπ, φανταστικός προπονητής, ένα σπουδαίο κλαμπ όπως η Λίβερπουλ με όλη αυτή την ιστορία πίσω της... Εμείς, όμως, θέλουμε να νικήσουμε αύριο. Θέλουμε να γράψουμε ιστορία. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε χθες ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ο οποίος την παραμονή του επαναληπτικού ημιτελικού με τον Άγιαξ είχε πει πως «αν κατακτήσουμε το Champions League τότε θα φύγω».

Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν έριξε τέτοιες βόμβες, αλλά έχοντας χάσει τρεις σερί τελικούς με την Λίβερπουλ κι άλλους τρεις νωρίτερα με την Ντόρτμουντ λογικό είναι να θέλει να αλλάξει την παράδοση,

Σε κάθε τελικό οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, όπως και οι ομάδες. Αν ο λόγος για τον οποίο έχασα έξι τελικούς είμαι εγώ, τότε θα πρέπει να ανησυχούν όλοι. Πέρυσι δεχθήκαμε ένα γκολ παγκόσμιας κλάσης και δύο περίεργα, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δε δεχόμασταν. Η καριέρα μου ως τώρα δεν είναι... άτυχη. Από το 2012, εξαιρώντας το 2017, είμαι σε έναν τελικό κάθε χρόνο. Κατά πάσα πιθανότητα είμαι ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ σε προκρίσεις από ημιτελικούς. Αλλά αν έγραφα ένα βιβλίο γι' αυτό, κανείς δε θα το αγόραζε», είπε ο Γερμανός και πρόσθεσε με νόημα:

«Αν πίστευα ότι η Τότεναμ έχει πλεονέκτημα θα ήμουν τρελός. Ξέρω ότι οι περισσότεροι λένε πως είμαστε το φαβορί επειδή πήραμε περισσότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα. Αλλά αν δείτε το παιχνίδι μας με την Τότεναμ φέτος, ήταν απλά ένα 2-1. Δεν υπάρχει πλεονέκτημα πριν το ματς».

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Τότεναμ: Γιορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ, Γουίνκς, Σισοκό, Έρικσεν, Άλι, Σον, Κέιν (Λούκας Μόουρα)
Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ, Φιρμίνιο, Σαλάχ, Μανέ.
Διαιτητής του τελικού είναι ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα.


Figures για τον τελικό

Όσοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες σε Ευρωπαϊκό ματς κάνουν λάθος.

Τη σεζόν 1972-1973 στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA κοντραρίστηκαν για πρώτη φορά με τη Λίβερπουλ (η οποία κατέκτησε και το τρόπαιο) να νικά 1-0 εντός και παρά την ήττα της με 2-1 στο Λονδίνο να παίρνει την πρόκριση.

Η Λίβερπουλ είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι και στη συνολική προϊστορία των δύο ομάδων καθώς σε 170 ματς έχει 79 νίκες, οι Σπερς 48, ενώ 43 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Αυτός είναι ο δεύτερος αγγλικός εμφύλιος σε τελικό Champions League με τις Γιουνάιτεντ-Τσέλσι να συνθέτουν το ζευγάρι των φιναλίστ στον τελικό της Μόσχας το 2008 (νίκη της Γιουνάιτεντ στα πέναλτι)

Για 5η φορά η ανάδειξη της κορυφαίας ομάδας της Γηραιάς ηπείρου θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, ωστόσο για πρώτη φορά το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον τελικό δεν θα είναι το Sandiago Bernabeu, αλλά το νέο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης Wanda Metropolitano.

Η Λίβερπουλ μετρά πέντε κατακτήσεις και είναι μια από τις 22 ομάδες που το όνομα τους έχει αναγραφεί στο βαρύτιμο τρόπαιο, ενώ η Τότεναμ θέλει να γίνει η 23η.

H Τότεναμ ήταν ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που κατέκτησε ευρωπαϊκή κούπα, επικρατώντας με 5-1 της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1963 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Η Τότεναμ έχει τεθεί αντιμέτωπη οκτώ φορές με αγγλική ομάδα σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, μετρώντας τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες, ενώ η Λίβερπουλ είναι αήττητη στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις της με αγγλική ομάδα στην Ευρώπη, έχοντας τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες. Πάντως οι Κόκκινοι έχουν επικρατήσει μόλις επτά φορές στα 20 συνολικά ματς που έχουν δώσει απέναντι σε αγγλικές ομάδες, έχοντας οκτώ ισοπαλίες και πέντε ήττες.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου