Υλικά
- 500 γρ. θράψαλα, πλυμένα, καθαρισμένα
- 1 λεμόνι
- αλεύρι για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο (βλ. διαδικασία)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την ταραμοσαλάτα
- 300 γρ. χωριάτικο ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα
- 150 γρ. λευκός ταραμάς
- 1/2 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 200 ml ηλιέλαιο
- χυμός από 2 λεμόνια
- 50 ml παγωμένο νερό
Διαδικασία
Ταραμοσαλάτα: Μουσκεύουμε το ψωμί σε κρύο νερό για 10 λεπτά και το στύβουμε καλά. Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά με 2 κουταλιές από το παγωμένο νερό και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί ο ταραμάς. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να χτυπάμε έως ότου ενωθεί με τον ταραμά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε, με αργή ροή, το ελαιόλαδο και το μισό ηλιέλαιο, σαν να κάνουμε μαγιονέζα. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, το ψωμί, το υπόλοιπο παγωμένο νερό, τον χυμό λεμονιού και στο τέλος το υπόλοιπο ηλιέλαιο, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και πυκνή κρέμα.
Θράψαλα: Μπορούμε να τα σοτάρουμε στο τηγάνι, στον φούρνο αλλά σαν τηγανητά ή ψητά σαν μπάρμπεκιου. Ανάλογα με την περίπτωση, ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Σοταρισμένα στο τηγάνι
Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και χαράζουμε σε όμορφα τετραγωνάκια τα θράψαλα. Σε πολύ καυτό τηγάνι ρίχνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε, πιέζοντας με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα, τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Είναι έτοιμα σε περίπου 1 λεπτό. Θα λυγίσουν από μόνα τους και θα γίνουν ένα όμορφο ρολάκι.
Στον φούρνο, αλλά σαν τηγανητά
Κόβουμε σε ροδέλες τα θράψαλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε αλάτι και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειάζεται να αλευρωθούν όλα τα κομμάτια, και ανακατεύουμε. Τα τινάζουμε για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι και τα βάζουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 220°C μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 10 λεπτά.
Ψητά σαν μπάρμπεκιου
Αφαιρούμε την αποσπώμενη σχάρα από μια τοστιέρα και την τοποθετούμε πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας. Όταν κάψει, ακουμπάμε στη σχάρα τα θράψαλα χαραγμένα μπακλαβαδωτά και αλειμμένα με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα και τα θράψαλα στο ίδιο πιάτο.
Η ταραμοσαλάτα των Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη είναι αφρός. Έχει εξασφαλισμένη τη θέση της στο κέντρο του τραπεζιού, παρέα με τα διαβολεμένα νόστιμα τσιπς πατάτας που φτιάχνουν, σε έναν συνδυασμό παιδικής, απενοχοποιημένης λιχουδιάς. Μας αρέσει πολύ η ιδέα του 2 σε 1, να σερβίρουν δηλαδή τον συννεφένιο ταραμά με καψαλισμένα, ψητά και χυμώδη θράψαλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου