Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΘ 2023 – Φάμελλος: Το έλλειμμα στην πολιτική προστασία είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη

«Το έλλειμμα για την προστασία της Θεσσαλίας το δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης. Είναι προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού συνολικά το έλλειμα στο χώρο της πολιτικής προστασίας στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να μην καταθέτει πρόταση και να παράγει ανασφάλεια. Αυτό το έλλειμμα μπορεί να γίνει εφόδιο για την επόμενη ημέρα και αυτό μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να καταθέσουμε προτάσεις για την επιβίωση της Θεσσαλίας, όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι». 

https://www.ethnos.gr/

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Ο κ. Φάμελλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα το φετινό καλοκαίρι, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής «δεν ακούστηκε ούτε μία συγνώμη και δεν έγινε ούτε μία πράξη λογοδοσίας».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά καθώς και στην κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του διαλόγου με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σημείωσε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του κόμματος και των στελεχών του.

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απηύθυνε προσκλητήριο για συμμετοχή στα στελέχη και τους φίλους του κόμματος και ανέφερε ότι οι πέντε υποψήφιοι κατέθεσαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, ώστε να πάει το κόμμα μπροστά και ότι ο διάλογος συνεισέφερε για να ενισχυθεί η συμμετοχή.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος μετά τις εκλογές, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «η ενότητα και η συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είναι λίγα τα περιστατικά των αντιθέσεων που μας προβλημάτισαν. Αντίπαλός μας πολιτικά είναι η κυβέρνηση».

«Η κρίση στη Θεσσαλία συνεχίζεται στη δημόσια υγεία»

Ως τραγικές χαρακτήρισε ο κ. Φάμελλος τις εξελίξεις στη Θεσσαλία, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση πολιτικής προστασίας στην περιοχή συνεχίζεται κυρίως στον τομέα της δημόσιας υγείας. Όπως ανέφερε, στελέχη του κόμματός του έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και κυρίως σε εκείνους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Τόνισε ότι το κόμμα του πήρε δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το ζήτημα: Προχώρησε σε αίτηση κατάθεσης εγγράφου στον πρωθυπουργό, προκειμένου να δοθούν τα έγγραφα που απέστειλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει να μη φέρνει το θέμα για τη Θεσσαλία στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει τη συζήτηση στη Θεσσαλία. Η περιοχή χρειάζεται ανόρθωση, ώστε να αποτραπούν οι κίνδυνοι αποανάπτυξης και δημογραφικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε οι πολλαπλές κρίσεις καταδεικνύουν ότι η πολιτική προστασία πρέπει να γίνεται με σχεδιασμό, που να στηρίζεται στην επιστήμη. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν επιλέγει να στηρίξει την πρόληψη ή μία δομή ισχυρής Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση», είπε ο κ. Φάμελλος.

Σημείωσε ακόμα ότι από το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε για τη Θεσσαλία σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση, αλλά καταγράφηκαν συνεχείς αναβολές. «Δεν προχώρησε ούτε το σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών αλλά και άλλα έργα. Δεν έγινε ούτε καν η δομή παρακολούθησης, ώστε με τη χρησιμοποίηση επιστημονικών εργαλείων να έχουμε πληροφορίες. Ούτε για τη δημόσια υγεία υπήρχε σχέδιο. Υπάρχουν γι’ αυτά συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Το μέγεθος των επιπτώσεων οφείλεται σε αδυναμία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έχουν ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ζήτημα ανετοιμότητας όχι μόνο στις πυρκαγιές αλλά και στις πλημμύρες», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλεργία στην κριτική»

Ο κ. Φάμελλος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί τη ΔΕΘ το δεύτερο Σαββατοκύριακό της, σημείωσε ότι με την πράξη του αυτή «στέρησε από την αξιωματική αντιπολίτευση το δεύτερο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, ενώ υπήρχαν και άλλες μέρες να την επισκεφθεί. Αυτό αποδεικνύει ότι έχει αλλεργία στην κριτική. Τη φοβάται. Εφαρμόζει μία πολιτική επικοινωνίας, η οποία δεν πάει τη χώρα μπροστά. Η χώρα χρειάζεται μία αριστερή, προοδευτική και οικολογική κυβέρνηση, για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες λέει ότι χρειάζονται αλλά δεν τις στηρίζει η κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας, είπε ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην τιμή της μεγαβατώρας αλλά και στην αισχροκέρδειας. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι «το 2019 ο κ, Μητσοτάκης παρέλαβε μία χώρα με σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη, αλλά σήμερα υπάρχει μείωση του πραγματικού εισοδήματος και κυρίως ακρίβεια. Το εργατικό νομοσχέδιο έχει ως στόχο την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την εξαθλίωση των εργαζομένων και δεν το θέλει ούτε η επιχειρηματικότητα».

Σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά για την ενίσχυση τω πληγέντων, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται υπέρ αυτής, αλλά θα πρέπει να αφορά τα υπερκέρδη. «Δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο πολίτης που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Η όποια παρέμβαση να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Είναι άδικο για την πατρίδα μας να πληρώνουμε ένα πολύ μεγάλο κόστος αποκατάστασης , ενώ δεν πληρώσαμε ένα πολύ μικρότερο κόστος πρόληψης».

Για την κλιματική κρίση ανέφερε ότι «δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο για επικοινωνιακούς λόγους και άλλοθι. Πρότασή μας είναι η εφαρμογή κλιματικού νόμου και εφαρμογή σχεδίου μετριασμού των αερίων του θερμοκηπίου».

Υπέρ του διαλόγου στα Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά, εν’ όψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, σε ερώτηση του ethnos.gr ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι πρόθυμος να στηρίξει τα συμφέροντα της πατρίδας. Έχουμε τονίσει ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος και τον στηρίζουμε».

Σημείωσε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ακολουθεί πάντοτε γραμμή πατριωτικής ευθύνης και όχι πατριδοκαπηλείας. «Αυτό το έχουμε αποδείξει. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του. Θέλουμε ο διάλογος να μην είναι διακοσμητικός, να προτάσσει τα εθνικά συμφέροντα και να μη γίνει, απλώς για να δείξει η Τουρκία μία δήθεν μετριοπάθεια», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι ο διάλογος θα πρέπει να:

  • είναι συγκεκριμένος, συγκροτημένος και να έχει σαφές χρονοδιάγραμμα
  • να υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές της κυριαρχίας και της άμυνας της χώρας
  • ως αντικείμενο του διαλόγου να οριοθετηθεί η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη.
  • να δεσμευτούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ότι θα πιέσουν την Τουρκία, ώστε να κατευθυνθεί προς το διεθνές δίκαιο.   

«Πολιτικό κεφάλαιο ο Τσίπρας»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «ως μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για το κόμμα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Έχει πει ότι είναι μαζί μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε χαρακτηρίζεται από οικογενειοκρατία, όπως ο κ. Μητσοτάκης. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τη χώρα καλύτερη. Δε νομίζω ότι έχει φύγει αυτός ο στόχος από το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα».   

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Δικαιοσύνη ως βασικό πυλώνα κράτους δικαίου. «Επειδή αυτό στη χώρα μας υποχωρεί σοβαρά, πρέπει να στηριχθεί η Δικαιοσύνη, ώστε να έχουμε διαφάνεια και αίσθημα δικαίου στην κοινωνία. Καταθέτουμε την κοινωνική απαίτηση, να προχωρήσει γρήγορα η Δικαιοσύνη στις αποφάσεις της. Είναι απαράδεκτο να μην έχουμε ακόμα καμία απάντηση για τις υποκλοπές», υπογράμμισε.

Αποκλεισμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης η Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι είναι και καθυστερούναποκλεισμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης και καθυστερούν συστηματικά μεγάλα έργα, όπως το μετρό, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η ανάπλαση του στρατοπέδου «Κόδρα», η σύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και άλλα.

Όπως είπε, στην πόλη επικρατεί κυκλοφοριακό έμφραγμα και το fly over ξεκίνησε χωρίς σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης της Θεσσαλονίκης και η συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου