Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Μαρία Νικολαΐδου: “Περιβαλλοντική βόμβα στο Θερμαϊκό κόλπο η δημιουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG”

Μια ιδιαίτερα επιβλαβής για το κλίμα και με σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον εγκατάσταση Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στον Θερμαϊκό Κόλπο η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025.

Πρόκειται για μια μικρή νησίδα 80 στρεμμάτων που θα στηθεί στο κέντρο του Θερμαϊκού κόλπου για να εγκατασταθεί πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG σε απόσταση μόλις 3,5 χιλιομέτρων από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Η ΡΑΕ στις 23-5-2023 κάλεσε δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης που βρέχονται από το Θερμαϊκό Κόλπο να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

Η κατασκευή όμως ενός τέτοιου πλωτού τερματικού και μάλιστα τόσο κοντά στη στεριά, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τους δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης αλλά επιπλέον το οικοσύστημα του Δέλτα του Αξιού ποταμού(περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000) αλλά και τις μυδοκαλλιέργειες της Βόρειας Πιερίας αλλά και την αλιεία σε όλη την έκταση του κόλπου καθώς εκτιμάται ότι «Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας από τυχόν ατύχημα, ενώ η εγκατάσταση του σταθμού θα επηρεάσει τη χλωρίδα και την πανίδα, το νερό της θάλασσας, αλλά και δραστηριότητες στον κόλπο του Θερμαϊκό».

Η Ελληνική Λύση με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών κατέθεσε στη βουλή μέσω του Προέδρου Κόμματος και Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών Κυριάκου Βελόπουλου, και των βουλευτών Κωνσταντίνου Χήτα, Β΄ Θεσσαλονίκης και Βασιλείου Κοτίδη, Βουλευτή Ημαθίας ερώτηση σχετικά με το αν προτίθεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποτρέψει την δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού στο Θερμαϊκό Κόλπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θεσσαλονίκη, 31/07/2023

Των: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών

Κωνσταντίνου Χήτα, Β΄ Θεσσαλονίκης

Βασιλείου Κοτίδη, Βουλευτή Ημαθίας

 

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Οικολογική βόμβα στην καρδιά του Θερμαϊκού η κατασκευή

πλωτού τερματικού LNG»

 

Κύριε Υπουργέ,

Αντιδράσεις προκαλεί στη Θεσσαλονίκη και στις πέριξ περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου (ήτοι και των Περιφερειών Ημαθίας και Πιερίας) η κατασκευή πλωτής εξέδρας

υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο εν λόγω Πλωτός Σταθμός δυνητικά θα

βρίσκεται σε απόσταση 3,4 χλμ. Ν-ΝΔ του 6ου προβλήτα του λιμένος της Θεσσαλονίκης,

σε απόσταση 3,1 χλμ. από την ακτή της Χαλάστρας στα Δυτικά και εντός του

οικοσυστήματος του Δέλτα Αξιού (περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000). Η όποια

μελλοντική κατασκευή του θα προκαλούσε επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια των

κατοικημένων περιοχών και ιδίως της Θεσσαλονίκης όσο και στο ίδιο το περιβάλλον με συνέπεια να πληγούν ανεπανόρθωτα και επιπροσθέτως αφενός οι αλιείς του κλειστού

Κόλπου του Θερμαϊκού και αφετέρου οι μυδοκαλλιεργήτες της Βόρειας Πιερίας κι όχι μόνο αυτής. Επί του ζητήματος, η ΡΑΕ εξέδωσε μια προσχηματική ανακοίνωση, εντός της προεκλογικής περιόδου (23-05-2023), με την οποία καλούνταν οι Δήμοι της

Περιφερείας Θεσσαλονίκης - οι οποίοι βρέχονται από τον Θερμαϊκό κόλπο – να υποβάλλουν τις όποιες αντιρρήσεις τους τεκμηριωμένα προς αυτήν. Τέλος και ως γνωστόν, αντίστοιχες Μονάδες Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου απέχουν, όπως της Ρεβυθούσας, 10 χλμ. από τον Πειραιά και 40 χλμ. από Αθήνα και της Αλεξανδρούπολης 17 χλμ. από τις ακτές της. Συνεπώς και δεδομένων των αποστάσεων των αναφερομένων Μονάδων από κατοικημένες περιοχές και της μεθόδου αεριοποίησης του LNG (άντληση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού, το οποίο χλωριώνεται, προκειμένου να θερμανθεί το υγροποιημένο LNG και να μετατραπεί σε φυσικό αέριο), τίθεται σοβαρό ζήτημα και αίτιο αποτροπής η δημιουργία εγκατάστασης αεριοποίησης LNG στον Θερμαϊκό Κόλπο και εντός του Κόλπου της Θεσσαλονίκης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως αποτρέψετε τη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού

υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Θερμαϊκό Κόλπο για όλους τους προαναφερόμενους λόγους;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θεσσαλονίκη, 31/07/2023

 

Των:Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος,Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών

Κωνσταντίνου Χήτα, Β΄Θεσσαλονίκης ΒασιλείουΚοτίδη, Βουλευτή Ημαθίας

 

ΠΡΟΣ:Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ:«ΟικολογικήβόμβαστηνκαρδιάτουΘερμαϊκούηκατασκευή πλωτού τερματικού LNG»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Αντιδράσεις προκαλεί στη Θεσσαλονίκη και στις πέριξ περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου (ήτοι και των Περιφερειών Ημαθίας καιΠιερίας) η κατασκευή πλωτής εξέδρας υγροποιημένου φυσικούαερίου (LNG). Ο εν λόγω Πλωτός Σταθμός δυνητικά θαβρίσκεται σε απόσταση 3,4 χλμ. Ν-ΝΔ του 6ου προβλήτα τουλιμένος της Θεσσαλονίκης, σε απόσταση 3,1 χλμ. από την ακτήτης Χαλάστρας στα Δυτικά και εντός του οικοσυστήματος του Δέλτα Αξιού (περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000). Η όποιαμελλοντική κατασκευή του θα προκαλούσε επιπτώσεις τόσοστην ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών και ιδίως της Θεσσαλονίκης όσο και στο ίδιο το περιβάλλον με συνέπεια να πληγούν ανεπανόρθωτα και επιπροσθέτως αφενός οι αλιείς του κλειστού Κόλπου του Θερμαϊκού και αφετέρου οι μυδοκαλλιεργήτες της Βόρειας Πιερίας κι όχι μόνο αυτής. Επί του ζητήματος, η ΡΑΕ εξέδωσε μια προσχηματική ανακοίνωση, εντός της προεκλογικής περιόδου (23-05-2023), με την οποίακαλούνταν οι Δήμοι της Περιφερείας Θεσσαλονίκης - οι οποίοιβρέχονται από τον Θερμαϊκό κόλπο - να υποβάλλουν τις όποιες αντιρρήσεις τους τεκμηριωμένα προς αυτήν. Τέλος και ωςγνωστόν, αντίστοιχες Μονάδες Αποθήκευσης ΥγροποιημένουΦυσικού Αερίου απέχουν, όπως της Ρεβυθούσας, 10 χλμ. απότον Πειραιά και 40 χλμ. από Αθήνα και της Αλεξανδρούπολης 17 χλμ. από τις ακτές της. Συνεπώς και δεδομένων των αποστάσεων των αναφερομένων Μονάδων από κατοικημένεςπεριοχές και της μεθόδου αεριοποίησης του LNG (άντληση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού, το οποίο χλωριώνεται, προκειμένου να θερμανθεί το υγροποιημένο LNG και να μετατραπεί σε φυσικό αέριο), τίθεται σοβαρό ζήτημα και αίτιο αποτροπής η δημιουργία εγκατάστασης αεριοποίησης LNG στονΘερμαϊκό Κόλπο και εντός του Κόλπου της Θεσσαλονίκης.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεστεόπωςαποτρέψετετηδημιουργίαπλωτούτερματικούσταθμούυγροποιημένουφυσικούαερίου(LNG)στονΘερμαϊκόΚόλπογιαόλουςτους

προαναφερόμενους λόγους;

 

Οι ερωτώντες ΒουλευτέςΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΚΟΤΙΔΗΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου