Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό

   


 

Η κυβέρνηση τρέχει με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διαχείρισης του νερού, με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίησή του και την εκχώρησή του στους ιδιώτες.

Αυτόν τον στόχο υπηρετεί η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή για τη συγχώνευση των 126 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, ανεξάρτητα από τους παραπλανητικούς ελιγμούς που κάνει.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά προετοίμασαν το έδαφος με την πολιτική τους, για την προσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας της εγχώριας αγοράς για το νερό, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο (2000/60/ΕΚ), για την ολοσχερή εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησης δικτύου, την εκτόξευση των τιμολογίων, τον δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, κλπ. Θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης του νερού. Εστιάζει στη λεγόμενη "ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους" στην ενιαία τιμολόγηση για κάθε χρήση (είτε για 5* ξενοδοχεία είτε για νοσοκομεία και σχολεία) και στην αύξηση της τιμής όταν αυξάνεται η κατανάλωση.

Πρόκειται για πολύ αρνητική εξέλίξη, με τις ανάγκες των πολλών για νερό ποιοτικό, σε επάρκεια και σε χαμηλή τιμή να θυσιάζονται μπροστά στους διάφορους ομίλους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Οι σχεδιασμοί αυτοί, που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, δεν ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες, ούτε διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ και δεν πρέπει να περάσουν.

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» χαιρετίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΔΟΛ και στη ΔΕΥΑΚ, ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Στηρίζουμε τα απολύτως δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων για:

▪ Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.
▪ Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. 
▪ Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις ΔΕΥΑ η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.
▪ Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.
▪ Συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται, όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.
▪ Κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
▪ Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
▪ Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης - αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
▪ Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου