Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι νέες αυξήσεις που έρχονται μέσω των τελών δικτύου...


Σημαντικές αυξήσεις για τους καταναλωτές ρεύματος αλλά και μια κατ’ ουσία επιδότηση των παραγωγών συνεπάγεται η κοινωνικοποίηση του μισού κόστους διασύνδεσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης...


Το ζήτημα ανέδειξε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι διαπιστώνει με έκπληξη ότι, πέραν των νέων αυξήσεων στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς, υπάρχει ο κίνδυνος η περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ να επιβαρυνθεί και με ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ λόγω της κοινωνικοποίησης κατά 50% του κόστους διασύνδεσης των μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, των μονάδων αποθήκευσης καθώς και των θερμικών σταθμών και των καταναλωτών υψηλής τάσης στο δίκτυο μεταφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στη ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί (άρθρο 98 του Ν. 4951/2022, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 139 του Ν. 5037/2023), η οποία προβλέπει ότι το κόστος κατασκευής των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης των δικτύων μεταφοράς για τη σύνδεση των ανωτέρω κατηγοριών εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ κατά περίπτωση και ανακτάται μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος. Στην ουσία, εξηγεί, πρόκειται για επιδότηση κατά 50% του κόστους κάθε κατηγορίας παραγωγών για το έργο της διασύνδεσής τους στο δίκτυο μεταφοράς έπειτα από αίτημά τους για λήψη όρων σύνδεσης και όχι εκ των προτέρων κατασκευή έργων από τον ΑΔΜΗΕ για την ενίσχυση του δικτύου.

Μάλιστα, δεδομένης της εντεινόμενης διείσδυσης ΑΠΕ, αποθήκευσης και θαλάσσιων αιολικών που αναμένονται το επόμενο διάστημα, τα κόστη αυτά εκτιμάται πως θα εκτοξευτούν, ενώ, σημειωτέον, ειδικά για έργα ΑΠΕ οι καταναλωτές χρεώνονται ήδη στους λογαριασμούς τους και με ΕΤΜΕΑΡ.

Είναι προφανές ότι οι επιβαρύνσεις για όλους τους καταναλωτές που έρχονται δεν θα είναι άπαξ, αλλά θα συσσωρεύονται νέες τα χρόνια που ακολουθούν, ώστε να χωρέσουν” νέες πράσινες τεχνολογίες στο σύστημα. Συγχρόνως, τίθεται και ένα θέμα σχετικά με το κατά πόσο πρόκειται για μια «κρυμμένη» επιδότηση-κρατική ενίσχυση των επενδύσεων σε μονάδες παραγωγής, στην πλειονότητά τους ΑΠΕ, που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το ορθό της όλης διαδικασίας. Αν και η σχετική διάταξη δείχνει να περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες παραγωγών, δηλαδή ότι πρόκειται για μια οριζόντια ρύθμιση, εντούτοις φαίνεται ότι δεν αφορά όλες τις περιπτώσεις, αλλά κυρίως την παραγωγή ΑΠΕ.

Από την πλευρά της, η ΕΒΙΚΕΝ, αναφερόμενη κυρίως στη σημαντική επιβάρυνση των βιομηχανιών της μέσης τάσης (με κατανάλωση κάτω των 30.000 μεγαβατώρων ετησίως που δεν τυγχάνουν έκπτωσης, όπως οι βιομηχανίες με υψηλότερες καταναλώσεις), ζητεί επανεξέταση της ρύθμισης. Όπως τονίζει, ναρκοθετεί τα τιμολόγια όλων των καταναλωτών, μεταφέροντας σημαντικά κόστη των παραγωγών στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς, τα οποία ήδη θα επιβαρύνονται με το κόστος των αναγκαίων έργων διασύνδεσης των νήσων για την επόμενη δεκαετία.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου