Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Με κλήρωση η εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία

Με κλήρωση η εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία  ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Τον διαχωρισμό των Πειραματικών από τα Πρότυπα Σχολεία και την κατάργηση των εξετάσεων -από φέτος- για την εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.


Κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες, ο κ. Μπαλτάς διευκρίνισε ότι στα 55 Πειραματικά Σχολεία που θα παραμείνουν, οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση και όχι με εξετάσεις, όπως γινόταν από το σχολικό έτος 2012-13.

Αναφορικά με τα Πρότυπα, τα οποία θα είναι τουλάχιστον 5 (Ιωνίδειος Σχολή, Βαρβάκειος Σχολή, Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και Αναβρύτων), ξεκαθάρισε ότι θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τους δικούς τους, ιστορικά αιτιολογημένους κανόνες, συμπληρωματικά στο εκπαιδευτικό σύστημα ως η βέλτιστη εκδοχή του. Για τα συγκεκριμένα σχολεία θα ακολουθήσει διάλογος μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εμπλεκόμενων φορέων (σύλλογοι διδασκόντων, αποφοίτων, γονέων κ.ά.), ώστε να καθοριστεί η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των μαθητών για την προσεχή χρονιά, δηλαδή εάν θα διατηρηθούν οι εξετάσεις ή όχι.
Τόσο για τα Πειραματικά όσο και τα Πρότυπα Σχολεία, η επιλογή των μαθητών είτε γίνεται με κλήρωση είτε -στα Πρότυπα- με εξετάσεις θα αφορά στην εισαγωγική τάξη του σχολείου (π.χ. Α΄ Δημοτικού ή Α΄ Γυμνασίου) και η σχολική πορεία των μαθητών θα συνεχίζεται ακώλυτα έως και τη Γ΄ Λυκείου. Ως εκ τούτου, διαδικασίες κλήρωσης για τα Πειραματικά ή εξετάσεων στα Πρότυπα θα γίνονται σε κάθε σχολική βαθμίδα μόνο για τυχόν συμπληρωματικές θέσεις, οι οποίες θα καθορίζονται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου.
ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς διευκρίνισε ότι στα 55 Πειραματικά Σχολεία που θα παραμείνουν, οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση και όχι με εξετάσεις
Οσον αφορά τα προγράμματα σπουδών αλλά και το διδακτικό προσωπικό, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή εντός της φετινής σχολικής χρονιάς.
Ειδικότερα, για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ενοποιημένα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, οι θέσεις τους θα μετατραπούν σε οργανικές θέσεις που θα μεταφερθούν στις αντίστοιχες περιφέρειες, καθώς, όπως είπε, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί βιώνουν το αίσθημα της ανασφάλειας.
Πρόσθεσε πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που εργάζονται στα Πειραματικά Σχολεία θα πρέπει να ανανεώνονται, ώστε να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και να διαχέουν τις γνώσεις τους και σε άλλες σχολικές μονάδες.
Πάντως, ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε ότι η λειτουργία των 60 Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων θα αξιολογηθεί και θα προσδιοριστούν -ύστερα από διάλογο με τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους γονείς και τους φορείς- τα κριτήρια αποτίμησης (ποιοτικά και ποσοτικά) των διδακτικών μονάδων, της απόδοσης των διδασκόντων, των τρόπων επιλογής τους κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αποτιμηθεί και η επίδραση λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολείων στην ενίσχυση της παραπαιδείας, λόγω της προετοιμασίας των μαθητών για τις εξετάσεις εισαγωγής σε αυτά.
Η διαδικασία αξιολόγησης των σχολείων θα οργανωθεί και θα εποπτευθεί από τη νέα Διοικούσα Επιτροπή Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων (σ.σ.: τα μέλη της μέχρι σήμερα επιτροπής έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους).
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, σε διάστημα ενός μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα επείγοντα ζητήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για ευρύτερες αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου