Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Το σχέδιο των δανειστών ήταν να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε ανατροπή ή παράδοση άνευ όρων

Στον Κεραμεικό η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Το σχέδιο των δανειστών ήταν να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε ανατροπή ή παράδοση άνευ όρων

Θα ξηλώσουμε το καθεστώς της διαπλοκής και της αδιαφάνειας - Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας 

Τον απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του εξαπολύοντας επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του λέγοντας ότι ήταν «συνένοχος και εκτελεστικό όργανο στην προσπάθεια ναυαγίου των διαπραγματεύσεων».
Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχουμε μπροστά μας μεγάλη και δύσκολη μάχη. Είμαστε δεσμευμένοι στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, με προσήλωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε τις αξίες μας ή να δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Όσοι ελπίζουν κάτι τέτοιο θα διαψευστούν. Πολλοί ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο, θα διαψευστούν, τα μνημόνια με οποιοδήποτε όνομα και αρίθμηση τελείωσαν. Αυτό που θα επιδιώξουμε και θα πρετοιμαστούμε είναι μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την απαλλαγή από την εξευτελιστική επιτροπεία. Μία συμφωνία που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Κάνοντας σύντομο απολογισμό είπε: «Η τρόικα αποτελεί παρελθόν κι ας βαπτίζουν κάποιοι τρόικα τους θεσμούς με τους οποίους συζητάμε. Η τρόικα όμως ως ενιαίος μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε τυπικά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη και τον τελείωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πέραν της τρόικας και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν και τυπικά αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση αλλά και ουσιαστικά γιατί δεν τη συνοδεύουν τα μέτρα λιτότητας. Οι εκπρόσωποι του παλιού, που κατέστρεψαν την χώρα, προσπαθούν να πείσουν ότι συνεχίζουμε την πολιτική τους αλλά συνιστά πολιτική αφέλεια να αναπαράγουν αυτή τη στρέβλωση αριστερές δυνάμεις. Οι δυνάμεις του χθες είναι κατανοητό να μην μπορούν να ζήσουν χωρίς τα μνημόνια. Μέχρι χθες μας κατηγορούσαν ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Μετά αλλάξαν τροπάρι προσπαθούν να πείσουν ότι τίποτε δεν άλλαξε. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί το αίσθημα αξιοπρέπειας και υπερηφάνιας του λαού μας που καταγράφεται παντού δεν λαθεύει. Το λαό μας κανείς δεν μπορεί να τον ξεγελάσει. Φυσικά υπάρχουν επιφυλάξεις διαφωνίες και θα υπάρξουν επιθέσεις από κάθε είδους αντιπάλους. Αλλά οφείλουμε στο λαό μας και στους λαούς της Ευρώπης να αποκαλύπτουμε και να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια».

Αλήθειες της διαπραγμάτευσης 
Έκανε εκτεταμένη αναφορά στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης: «Πρέπει να πούμε αλήθειες για τις διαπραγματεύσεις: Πήγαμε στη μάχη με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές δυνάμεις σε συνεργασία με την απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Με στόχο την αντιμνημονιακή ή αριστερή παρένθεση. Πήγαμε με ασφυκτικά περιθώρια, τις τράπεζες στα όρια και τα ταμεία άδεια και το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό. Τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν εμάς και τη χώρα στο ναυάγιο. Δεν είχαν προβλέψει ότι θα πάρουμε ένα ποσοστό κοντά στην αυτοδυναμία και ότι θα κάναμε κυβέρνηση σε χρόνο-ρεκόρ χωρίς τα αγαπημένα τους παιδιά. Επίσης, ότι θα είχαμε μία πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη. Αυτά δεν τα είχαν προβλέψει και τους ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς και μας έδωσαν το περιθώριο να αποφύγουμε την παγίδα».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε σχετικά: «Είχαμε εκτιμήσει και συζητήσει για μία πιθανή και παρόμοια εξέλιξη, χωρίς όμως να έχουμε υπολογίσει τα ασφυκτικά περιθώρια. Είχαμε διαβλέψει ότι το πιο ισχυρό χαρτί μας θα ήταν η ανησυχία για τη γενικότερη οικονομική και γεωπολιγική αστάθεια που θα προκαλούσε η μη συμφωνία. Η ανησυχία αυτή οδήγησε μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Κίνα οι ΗΠΑ σε πιο υπεύθυνη στάση, κάτι που μας επέτρεψε να ελιχθούμε. Από την άλλη πλευρά, βρεθήκαμε απέναντι σε έναν άξονα δυνάμεων με προτεργάτες τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που επιχειρούσαν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Στο σχέδιο αυτό, που συνένοχος και εκτελεστικό όργανο ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε φθορά, ανατροπή ή άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές πολιτικές, πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει σε συσχετισμούς σε άλλες χώρες. Ο βασικός τους στόχος είναι να έχουν ξεμπερδέψει με την αριστερή κυβέρνηση πριν τις εκλογές στην Ισπανία τον επόμενο Νοέμβριο. Στόχος τους είναι να μας πιέσουν τόσο, ώστε να οδηγηθούμε σε απαράδεκτες παραχωρήσεις και να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική ασφυξία για την πρόκληση λαϊκής δυσαρέσκειας. Με τελικό στόχο είτε να μας ανατρέψουν, είτε να μας οδηγήσουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα τύπου Παπαδήμου, είτε -όπως έγινε με την κυβέρνηση Σαμαρά- να μας δέσουν τα χέρια και να μας ενσωματώσουν».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση: «Πετύχαμε το τέλος της τρόικας, πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας και πετύχαμε την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έχουμε μπροστά μας να αυξήσουμε τα έσοδα, αλλά κυρίως να στήσουμε τα πόδια της την κοινωνία που είναι ρημαγμένη και αυτά θα δίνουν βάση για πιέσεις. Το επόμενο διάστημα θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους και εμπόδια για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο λαό. Θα μετατρέψουμε το τετράμηνο που κερδίσαμε σε προγεφύρωμα της μεγάλης αλλαγής».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ξανά στα νομοσχέδια που ανακοίνωσε χθες και έκανε ειδική αναφορά στην ΕΡΤ και στην απόφαση για την ανάκληση των αδειών στις Σκουριές Χαλκιδικής, τονίζοντας ότι το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος είναι το σημαντικότερο, όποια κι αν είναι τα συμφέροντα.

Έκλεισε με αναφορά στο κόμμα: «Το κόμμα δεν θα γίνει μηχανισμός νομής της εξουσίας, πρέπει να είναι κοντά στην κυβέρνηση και να την τραβά από το μανίκι αλλά το κόμμα πρέπει να γίνει πιο μαζικό και πιο μαχητικό».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου