Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Αλλάζει ο χιονοδρομικός χάρτης της Ελλάδας


Τα χιονοδρομικά έλκουν κόσμο διαφόρων ηλικιών και βαλαντίου, ενώ κάνουν προσπάθειες να γίνουν ανταγωνιστικότερα από εκείνα των γειτονικών χωρών.ΕΤΙΚΕΤΕΣ
«Ξυστά πέρασε φέτος το πολύ χιόνι από τον Παρνασσό. Ο δυνατός άνεμος το παρέσυρε σαν χαρτοπόλεμο χαμηλά – όχι στις πίστες» λέει ο κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφοριών του χιονοδρομικού κέντρου, τονίζοντας πάντως πως «η σεζόν διαρκεί από 15/12 μέχρι 15/4, ανεξαρτήτως χιονιού». Πώς διαμορφώνεται φέτος η κίνηση; «Τα Χριστούγεννα ήρθαν 2.500 επισκέπτες. Πίστες για λειτουργία δώσαμε την Πρωτοχρονιά. Ο Παρνασσός κόβει κατά μέσο όρο 140-150.000 εισιτήρια τον χρόνο συνολικά. Τα Σαββατοκύριακα περίπου 3.500 άτομα, τις καθημερινές 300-1.000 άτομα, με την προσέλευση να αυξάνεται σταδιακά λόγω χαμηλότερης τιμής του εισιτηρίου – 15 ευρώ, τα διπλάσια το Σαββατοκύριακο και τις αργίες. Το κενό των ανθρώπων που δεν μπορούν να έρθουν λόγω κρίσης αναπληρώθηκε από τα "βαριά πορτοφόλια" που μέχρι πρότινος πήγαιναν στο εξωτερικό».
Αλλωστε, προσφέρονται ετήσια εισιτήρια, οικογενειακά πακέτα... «Μόνο εδώ έχουμε την κάρτα RFID, όπου φορτώνεις μονάδες για χρήση όλη τη σεζόν. Αρκετοί προτιμούν το ski bus, με έκπτωση 20% στο εισιτήριο – οικονομικότερη και πιο οικολογική λύση». Δυνατά σημεία; «Νυχτερινό σκι στην κεντρική πίστα, τα Κελλάρια, μέχρι τις 8.00 μ.μ. Η νέα οκταθέσια τηλεκαμπίνα, ο εξαθέσιος εναέριος αναβατήρας. Ακόμη και για ΚΑΠΗ, όλα προσβάσιμα – κατεβαίνει η γριούλα από το λιφτ, μπαίνει στο σαλέ. Του χρόνου, ο εκσυγχρονισμός συνεχίζεται. Σε 4-5 χρόνια, θα γίνουμε Μπάνσκο».


«Το μοναδικό στην Ελλάδα σύστημα τεχνητής χιόνωσης αλλά και η προνομιακή θέση του χιονοδρομικού κέντρου ανάμεσα στα δέντρα, οπότε ο αέρας κόβει, έσωσαν φέτος την κατάσταση στα 3-5 Πηγάδια» εξηγεί ο κ. Ντίνος Διαμαντίδης, γενικός διευθυντής. Οσο για την κίνηση, «4.000 ή 5.000 επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα, 300 έως 1.000 άτομα τις καθημερινές, πολλά σχολεία» θα πει ο κ. Διαμαντίδης. Οι τιμές «μειωμένες – η κάρτα του λιφτ στα 15 ευρώ. Προσφορές, χαμηλότερες τιμές τις καθημερινές. Με 200 ευρώ συνολικά, μία τετραμελής οικογένεια εξασφαλίζει δύο διανυκτερεύσεις, ημιδιατροφή και σκι. Για τους μαθητές της Νάουσας, όλα δωρεάν».
Το χιονοδρομικό στα 3-5 Πηγάδια δεν περιορίζεται, όμως, στο σκι: «Εχουμε το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Ελλάδας (5 ευρώ). Επίσης, φέτος κλείνουμε 31 Αυγούστου, βαλκανικό πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας, πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας κατάβασης (downhill). Προγραμματισμένη η προετοιμασία ομάδων ποδοσφαίρου και της εθνικής τζούντο. Φιλοδοξία μας, ένα κέντρο τεσσάρων εποχών» καταλήγει ο κ. Διαμαντίδης.
Χωρίς σύμμαχο τον καιρό, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων στερήθηκε κάποιες πολύτιμες μέρες λειτουργίας λόγω θυελλωδών ανέμων. Ωστόσο, ο νέος διευθυντής, ο 32χρονος δεινός σκιέρ και πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Σπυρόπουλος, προωθεί δυναμική παρουσία του κέντρου στον χιονοδρομικό χάρτη της Ελλάδας: «Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιονοσανίδας Νέων & Εφήβων, World Rookie Tour αλλά και το Πανελλήνιο Snowboard Freestyle Open. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί οι δύο από τους τέσσερις αγώνες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας. Ενώ το snow park έλκει τους λάτρεις του free style» δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος.
Ελκυστικές αποδεικνύονται και οι τιμές στα Καλάβρυτα: «Μεγάλη ανταπόκριση έχουν τα πακέτα all inclusive: τις καθημερινές, με 25 ευρώ το άτομο, εξασφαλίζεται ski pass, ολοήμερη χρήση αναβατήρων και λιφτ και διανυκτέρευση με πρωινό. Τα Σαββατοκύριακα, το αντίστοιχο πακέτο κοστίζει 40 ευρώ, με την επισκεψιμότητα να αγγίζει τα 7-8.000 άτομα. Μεγάλο μερίδιο αγοράς και οι Κινέζοι –μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας– κάτοχοι καρτών διαρκείας». Στα συν του κέντρου, η πιστοποίηση του ΕΟΤ, η μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου, οι καθαροί δρόμοι – «από του χρόνου που θα ολοκληρωθούν τα έργα στην εθνική, ο Αθηναίος θα έρχεται σε μιάμιση ώρα» προσθέτει. «Με τη συνεργασία του νυν δημάρχου Καλαβρύτων, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του χιονοδρομικού κέντρου Γιώργου Λαζουρά, στοχεύουμε στην καθιέρωση του "θεματικού βουνού" με δραστηριότητες για τους πάντες. Ολα τα επίπεδα πιστών με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και free ride διαδρομές στο δάσος. Στηρίζουμε πολύ την αγωνιστική χιονοδρομία, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε χιονοδρομική παιδεία».
Μέτρια σεζόν φέτος λόγω καιρού
Σύμφωνα με τον κ. Ηρακλή Λεφούση, πρόεδρο της Ενωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος, «φέτος είχαμε μία μέτρια χρονιά λόγω καιρού. Μετά την Πρωτοχρονιά, η χιόνωση ήταν επαρκής στα Πηγάδια, στη Βίγλα (Φλώρινα), στη Βασιλίτσα και στα Καλάβρυτα.
Ο συνολικός ετήσιος τζίρος στα εισιτήρια των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη των υπόλοιπων επωφελούμενων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα σχετικά με τον ορεινό τουρισμό κ.λπ.) αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα σε όλη την επικράτεια, κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν, υπολογίζονται σε 150 χιλιάδες όσοι επισκέπτες χρησιμοποιούν αναβατήρες και σε μισό εκατομμύριο οι απλοί».
Πώς επηρέασε η κρίση τον κόσμο του σκι; «Τα διήμερα ή τριήμερα του παρελθόντος μετατράπηκαν σε αυθημερόν επισκέψεις στα χιονοδρομικά. Οι τιμές προσαρμόστηκαν: μέση τιμή ολοήμερης ενοικίασης εξοπλισμού από 12 έως 15 ευρώ ανά την Ελλάδα και χρήσης αναβατήρων επίσης 15 ευρώ. Ειδικότερα, η βόρεια Ελλάδα είναι κατά 30% φθηνότερη από τη νότια».

Πόσο απειλούνται τα εγχώρια χιονοδρομικά κέντρα από εκείνα των γειτονικών χωρών; «Η εκροή τουριστών προς τη Βουλγαρία έχει μειωθεί εξαιτίας του κόστους. Αν και οι τιμές τους φαίνονται χαμηλές, τελικά είναι ακριβότερα από τα δικά μας, αφενός επειδή λόγω απόστασης αποκλείεται η αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή, αφετέρου επειδή είναι μεγαλύτερη η δαπάνη της βενζίνης.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας παρέχουν πλέον υπηρεσίες αντίστοιχες με του εξωτερικού, ενώ, για παράδειγμα, σε περίπτωση τραυματισμού στα Πηγάδια, η μεταγωγή σε νοσοκομείο είναι δωρεάν, όταν από το Μπάνσκο το μίνιμουμ για τη μεταφορά είναι 300 ευρώ».
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου