Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Τι σημαίνει η αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup


Τι σημαίνει η αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Ντράγκι (ΕΚΤ), Λαγκάρντ(ΔΝΤ) και Μοσκοβισί (Κομισιόν) θα πουν «ναι» ή «όχι» στα μέτρα που προτείνει η Αθήνα - Δεν θα υπάρξει ψηφοφορία των υπουργών Οικονομικών -Ανησυχία από τις πληροφορίες ότι το Βερολίνο δεν δέχεται το σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις - Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για την εντατική διαπραγμάτευση

«Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών του Eurogroup για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης» ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η είδηση αυτή προκάλεσε «συναγερμό» προκειμένου να διαπιστωθεί αν η σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης αποτελεί θετικό σημάδι ή είναι οιωνός που δείχνει ότι μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των απόψεων των δανειστών υπάρχει χάσμα που δεν μπορεί να γεφυρωθεί.

Το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, είχε δηλώσει για τον τρόπο αντίδρασης των Ευρωπαίων δανειστών στον κατάλογο με τις ελληνικές προτάσεις για τη συνέχιση της δανειακής σύμβασης: «Εάν που "ναι" θα κάνουμε ένα teleconference στο οποίο δεν θα υπάρξει κάποια ψηφοφορία, απλά θα ακούσουμε τις απόψεις της κυρίας Λαγκάρντ, του κ. Ντράγκι και του κ. Μοσκοβισί γι' αυτό τον κατάλογο. Και οι απόψεις τους θα είναι"ναι ή "όχι"».
Επί της ουσίας δηλαδή, σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο κ. Βαρουφάκης, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, οι «θεσμοί», δηλαδή το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τοποθετηθούν επί του καταλόγου με τις ελληνικές προτάσεις που θα έχουν λάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας να υποβληθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα για να επεκταθεί για το επόμενο τετράμηνο η ισχύουσα δανειακή συμφωνία.

Κατά πληροφορίες, το απόγευμα σήμερα, θα κατατεθεί τελεσίδικα ο κατάλογος με τις ελληνικές προτάσεις, αμέσως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα τον εξετάσουν, ώστε να εκτιμήσουν εάν εγκρίνεται και βάσει αυτής της απάντησης θα συνεδριάσει αύριο το Eurogroup, μέσω της τηλεδιάσκεψης.

Η συνεδρίαση αυτή πάντως δεν θα είναι το τελευταίο «επεισόδιο» της συμφωνίας, καθώς ακόμα εκκρεμεί η επικύρωσή του από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, τα οποία μπορεί μέχρι τελευταία στιγμή να ζητήσουν αλλαγές.

Αντιδρούν στις 100 δόσεις οι Γερμανοί;

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις από τη Γερμανία, ειδικά όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις, το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα περιλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων της Αθήνας.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γέγκερ λέγοντας ξεκάθαρα ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην κάνει τίποτα χωρίς την συνεργασία των Θεσμών».

Ο κύριος 0Μάρδας μιλώντας στο Mega τόνισε πάντως ότι πιστεύει πως το σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις «θα περάσει»: «Εχοντας υπόψη την παράγραφο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στη συμφωνία της Παρασκευής, η άποψή μου είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα» ανέφερε ο κύριος Μάρδας και συνέχισε: «Αναφέρω τη συμφωνία γιατί κάποιοι είπαν ότι αυτό αποτελεί μονομερή ενέργεια και δεν θα γίνει αποδεκτή. Η φρασεολογία της παραγράφου λέει ότι “απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν δημοσιονομικό κενό”, και αυτό δεν προκαλεί δημοσιονομικό κενό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου