Την επιτάχυνση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης πυροδότησε ο «ανασχηματισμός αρμοδιοτήτων» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως διεφάνη από τη σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Στόχος της σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ ήταν «η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η "λίστα Βαρουφάκη"»Στην πρώτη σύσκεψη της αναδιαρθρωμένης επιτροπής διαπραγματεύσεων, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών -μετά το «ψαλίδισμα» με το... γάντι των αρμοδιοτήτων Βαρουφάκη και την αναβάθμιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου- καθίσταται σαφές ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που κατατίθεται επειγόντως στη Βουλή, ώστε να υπάρξει σύμφωνη γνώμη των δανειστών και να «ξεκλειδώσει» η βοήθεια των εταίρων.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, στόχος της σύσκεψης ήταν«η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η "λίστα Βαρουφάκη", στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης».
Συγκεκριμμένα, τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν:
-Δημοσιονομικά ζητήματα,
-Φορολογική διοίκηση,
-Δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων,
-Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων,
-Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
-Διοικητικές μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα, στόχος της σύσκεψης ήταν να εξεταστεί η διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική ομάδα τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου θέτει ως νέα ημερομηνία ορόσημο την 11η Μαΐου, οπότε και προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 20.00 ξεκίνησε να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Brussels Group. Από την ελληνική πλευρά μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρης Λιάκος.
Ο Δραγασάκης βλέπει συμφωνία τις επόμενες ημέρες
Η αγωνία του Μαξίμου για συμφωνία με τους εταίρους, αποτυπώθηκε και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο τέλος Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, οι αλλαγές στις αρμοδιότητες έγιναν «για να κουμπώσει η δική μας διαπραγματευτική δομή στη δομή των εταίρων». Συμπλήρωσε δε πως «όταν προκύπτει πρόβλημα, θα ενημερώνεται ο κ. Τσακαλώτος για να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις».
Όπως όλα δείχνουν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι το πρόσωπο που θα δίνει την πολιτική κατεύθυνση για τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Όταν θα παρουσιάζεται κάποιο ζήτημα στις συζητήσεις με τους εταίρους, το όργανο αυτό θα συγκαλείται για να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις και να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου