Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ

        ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή
        ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26-4-2015 στην φιλόξενη αίθουσα του καλαίθητου και ιστορικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, η 4η εκδήλωση - ομιλία που συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού- την οποία βασικά την απαρτίζουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με καταγωγή από τον Κολινδρό- και από τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Πύδνας Κολινδρού.
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Στερεών και Επικίνδυνων  Αποβλήτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Βαγγέλης Βουδριάς.
   Στην εξαιρετική και εμπεριστατωμένη εισήγηση με τίτλο: «Διαχείριση απορριμμάτων. Περιβαλλοντικό πρόβλημα ή οικονομική ευκαιρία;» ο κ. Βουδριάς ανέπτυξε μπροστά σ'ένα πυκνό ακροατήριο με απλό, κατανοητό και εκλαϊκευμένο τρόπο το παραπάνω θέμα, που κράτησε το αμείωτο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων  καθ'όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.
Η διαχείριση απορριμμάτων είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά,τεχνικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Σκοπός της ομιλίας ήταν να παρουσιάσει τα κύρια συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Αφού παρουσιάσθηκαν οι βασικοί ορισμοί, στοιχεία για τις παραγόμενες ποσότητες και οι απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας, ετέθη το ερώτημα «τι μπορούμε να κάνουμε».
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η διαχείριση στερεών αποβλήτων υπάγεται πλέον στην διαχείριση πόρων. Γι’ αυτό, δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, κατόπιν στην ανάκτηση υλικών και ενέργειας και τελευταία στην υγειονομική ταφή. Η κείμενη νομοθεσία επιβάλλει την σταδιακή εκτροπή βιοαποδομήσιμου οργανικού υλικού από χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και τοκλείσιμο των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης (ΧΑΔΑ). Διαφορετικά, θα επιβληθούν, όπως έχουν ήδη επιβληθεί, τσουχτερά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κύριες τεχνολογίες επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων είναι η
κομποστοποίηση, η αναερόβια χώνευση, η βιολογική ξήρανση, η καύση και η
υγειονομική ταφή. Από πλευράς κόστους, η βιολογική ξήρανση είναι η ακριβότερη, ακολουθούμενη από την καύση, την αναερόβια χώνευση και την κομποστοποίηση.
Η αξία των εργασιών ανακύκλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανερχόταν σε 37,2 δις ευρώ το 2009, με 611 θέσεις εργασίας ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Συγχρόνως, εφοδίαζε την Ευρωπαϊκή οικονομία με το 41% του χαρτιού και χαρτονιού, το 42% του σιδήρου και του χάλυβα και το 10% του αλουμινίου. Μέχρι το 2020, η αξία από την ανάκτηση σπανίων μετάλλων (ίνδιο, γάλλιο, γερμάνιο) από ηλεκτρονικά απόβλητα αναμένεται να φθάσει τα 5,6 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καύση απορριμμάτων σε σύγχρονα εργοστάσια καύσεως δύναται να παράγει 500 – 650 kWh/τόνο ηλεκτρική ενέργεια. Μικρότερα ποσά ενέργειας (250 – 300 kWh/τόνο απορριμμάτων) παράγονται από καύση του βιοαερίου, που παράγεται από αναερόβια
χώνευση.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα απορρίμματα δεν είναι μόνον πρόβλημα, αλλά και ευκαιρία, αφού μπορούμε να ανακτήσουμε από αυτά υλικά και ενέργεια. Η διαχείριση απορριμμάτων, από περιβαλλοντικό πρόβλημα, μπορεί να γίνει ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού που απηύθηνε χαιρετισμό και ανέφερε τις ενέργειες που γίνονται από την δημοτική αρχή για το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τον Αντιδήμαρχο κ . Κακάνη να εξειδικεύεται σ'αυτές επιδίδοντας συγχρόνως και σχετικό αναμνηστικό στον ομιλητή. Παρευρέθηκαν επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι με υπεύθυνα καθήκοντα στον Δήμο. Η παρουσία στην ομιλία ικανού αριθμού συμμαθητών του καθηγητή - ακολούθησε στη συνέχεια σχετική προγραμματισμένη συνάντησή τους- ,η αφιέρωση της εισήγησης στον πρόσφατο χαμό των υπερήλικων γονέων του και η επίδοση αγαλματίδιου του Μ. Αλεξάνδρου από τον δάσκαλό τους κ. Καλαφάτη Δημήτριο σ'αυτόν φόρτισαν με συγκίνηση ομιλητή και παρευρεθέντες.
   Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Τραούδας Βασίλης  παρότρυνε το κοινό να συνεχίζει να έρχεται στις εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο για το ενδιαφέρον που προκαλούν τα θέματα, αλλά και γιατί με την παρουσία τους τιμούν τον πατριώτη τους πανεπιστημιακό.΄΄ Αυτοί οι συμπατριώτες΄΄ τόνισε, ΄΄πέρασαν σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους στην μελέτη και στην έρευνα. Ο καθένας είναι ξεχωριστός στην επιστήμη του και έχει διαπρέψει στο αντικείμενο ερεύνης τους.Η μεγαλύτερη ανταμοιβή του ομιλητή είναι η παρουσία των συμπατριωτών του στην εκδήλωση. Να βλέπει από κάτω ένα πυκνό ακροατήριο και να λέει ότι οι δικοί του ήλθαν και τον τίμησαν. Ήλθαν και τον παρακολούθησαν. Αυτός άφησε κάθε του υποχρέωση και ήλθε αφιλοκερδώς να προσφέρει τις γνώσεις του στους χωριανούς του. Και κατέληξε: "Τον καφέ στην πλατεία ή στο Παυσίλυπο, μπορούμε να τον πιούμε και άλλη Κυριακή.  Τον πανεπιστημιακό καθηγητή δεν τον έχουμε κάθε Κυριακή".
  Η επόμενη εκδήλωση με ομιλητή το Μετεωρολόγο και πρώην Υποδιοικητή της ΕΜΥ, καθηγητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, κ. Θεαγένη Χαραντώνη με θέμα: "Ακραία καιρικά φαινόμενα", θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου