Κυβερνητικό σχέδιο σε συνεργασία με Εθνική και Πειραιώς
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου
Βιομηχανίας υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων όπου
μπορεί να προχωρήσει η προσπάθεια επανεκκίνησης και έμφαση δίνεται σε
επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες σε οργανωμένους υποδοχείς
(ΒΙΠΕ-ΒΙΠΑ κ.τ.λ.) ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα χωροθέτησης και
χρήσεων γης
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιομηχανικής δραστηριότητας που τρέχει στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η υφυπουργός Βιομηχανίας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη σε συνεργασία με τις τράπεζες, και ιδιαίτερα με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στην προσπάθεια επιχειρείται να ενταχθούν και οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις της χώρας.
Μεταποίηση
Το πρόγραμμα αφορά κλάδους της μεταποίησης - τις σχετικές μελέτες
έχει κάνει το ΚΕΠΕ - οι οποίοι, παρά την παρατεταμένη ύφεση της
ελληνικής οικονομίας, φαίνεται πως εμφανίζουν ευνοϊκές προοπτικές για το
μέλλον. Εχουν εντοπιστεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις οποίες έχει
«αποξενωθεί» νομικά ο ιδιοκτήτης τους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα
και έχουν παράλληλα αξιόλογο και επαρκή κτιριακό και μηχανολογικό
εξοπλισμό, ώστε να μπορεί γρήγορα να προχωρήσει η επανεκκίνηση. Εμφαση
δίνεται σε επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες σε οργανωμένους
υποδοχείς (ΒΙΠΕ - ΒΙΠΑ κ.τ.λ.) ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα
χωροθέτησης και χρήσεων γης και να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία
ανανέωσης της άδειας λειτουργίας για την επανεκκίνησή τους.
Σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών οι περιφερειάρχες έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στην προσπάθεια του υπουργείου Βιομηχανίας και πρόκειται να τη στηρίξουν. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Βιομηχανίας υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε οργανωμένους υποδοχείς όπου μπορεί να προχωρήσει η προσπάθεια επανεκκίνησης. Μόνο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς υπάρχει ανά περιοχή (ΒΙΠΕ - ΒΙΠΑ κ.τ.λ.) ο εξής αριθμός μεταποιητικών εγκαταστάσεων: Θεσσαλονίκη 28, Κομοτηνή 26, Βόλος 14 (9 στην Α' και 5 στη Β' ΒΙΠΕ), Ιωάννινα 13, Ηράκλειο 12, Λάρισα 10, Λαμία 10, Πρέβεζα 10, Πάτρα 9, Σέρρες 7, Δράμα 5, Ξάνθη 5, Τρίπολη 4, Καβάλα 4, Φλώρινα 3, Αλεξανδρούπολη 2, Καρδίτσα 2, Εδεσσα 1, Μελιγαλάς 1.
Παράλληλα έχουν εντοπιστεί περίπου 70 βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είναι εγκατεστημένες σε μη οργανωμένους υποδοχείς και οι οποίες θα εξεταστούν κατά περίπτωση, με τη συνδρομή των Αυτοδιοικήσεων, στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος. Συνολικά πρόκειται για 236 βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Δέκα προτάσεις
Η κυρία Τζάκρη ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εντοπίσουν
τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή τους και
εντάσσονται στους κλάδους που εμφανίζουν ευνοϊκότερες προοπτικές ή και
έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία και είτε έχουν κλείσει
είτε δεν λειτουργούν αλλά έχουν αξιοποιήσιμες κτιριακές και
μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Προς τούτο μάλιστα έχει αποσταλεί και
συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου σε αυτές τις επιχειρήσεις (πτωχευμένες ή όχι) να εξεταστεί πρώτα η δυνατότητα γρήγορης εκ νέου αδειοδότησης και με διαδικασίες fast-track, σε συνεργασία με το Enterprise Greece, να ετοιμαστούν επενδυτικές προτάσεις προς έλληνες και ξένους επενδυτές για όσες από αυτές μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμες επιχειρηματικές μονάδες.
ΚΕΠΕ
Ποιοι κλάδοι παρουσίασαν μεγαλύτερες αντοχές
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ, παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις της περιόδου 2008-2014, κάποιοι κλάδοι παρουσίασαν μεγαλύτερες αντοχές σε σχέση με άλλους.
Ετσι αύξησαν τις πωλήσεις τους την περίοδο της κρίσης οι κλάδοι της διύλισης πετρελαίου, των φαρμακευτικών προϊόντων, των βασικών μετάλλων, των μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού. Οι κλάδοι που περίπου έχουν διατηρήσει τις πωλήσεις τους είναι των τροφίμων, ποτών και καπνού, της χαρτοποιίας, των εκτυπώσεων και της αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, των χημικών προϊόντων, των μεταλλικών προϊόντων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.
Αλλά και με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις, οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι σημαντικές είναι οι εξαγωγικές δυνατότητες των μεταποιητικών επιχειρήσεων σε μεγάλο εύρος παραγωγικής δραστηριότητας, όπως κονσέρβες φρούτων και λαχανικών, ελιές, μαρμελάδες, προϊόντα αλουμινίου, έλαια και λίπη, βαμβάκι μη επεξεργασμένο αλλά και σε μορφή νήματος, καπνός (ανεπεξέργαστος καπνός, τσιγάρα και λοιπά καπνικά προϊόντα), γαλακτοκομικά, μάρμαρο και τσιμέντο, λιπάσματα, δέρματα, πλεκτά υφάσματα, σίδηρος και ατσάλι, πλαστικά και φαρμακευτικά προϊόντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου