Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Χρυσάφι φέρνει στους παραγωγούς σιταριού η κόντρα Πούτιν - Ερντογάν

Χρυσάφι φέρνει στους παραγωγούς σιταριού η κόντρα Πούτιν - ΕρντογάνΗ ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας μπορεί να σημάνει και το τέλος των ρωσικών εξαγωγών σιταριού στην Τουρκία, πράγμα που θα κάνει το σιτάρι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ανάρπαστο, αφού οι Τούρκοι δεν καλύπτονται από την δική τους παραγωγή.
Ήδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για το εμπάργκο προϊόντων προς την Τουρκία, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα προϊόντα που θα απαγορευτεί να εξάγονται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία, οι αρχές του ρωσικού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα διέταξαν το εμπάργκο των εξαγωγών ρωσικού σιταριού στην Τουρκία.
Ο Erol Yahya, διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής Intermil-Un, η οποία εισάγει ρωσικό σιτάρι, είπε ότι η εταιρεία θα σταματήσεις τις εισαγωγές, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ενώ ήδη ρωσικές εταιρίες δεν υπογράφουν συμβόλαια με αντίστοιχες τουρκικές.
Πάντως, αν η Τουρκία χρειαστεί να αγοράσει σιτάρι από άλλες αγορές, όπως την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, θα πληρώνει έως και 40 δολάρια παραπάνω στον τόνο.
Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού σιταριού και μία τέτοια εξέλιξη θα πλήξει και την ρωσική οικονομία.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου