Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Περιουσιολόγιο: Ό,τι δεν δηλώνεται και δεν φορολογείται, θα κατάσχεται

Περιουσιολόγιο: Ό,τι δεν δηλώνεται και δεν φορολογείται, θα κατάσχεταιΜια τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους θα έχουν από τα μέσα Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Έτσι, όποιος έχει αδήλωτη περιουσία εντός ή εκτός Ελλάδας και τα αποκαλύψουν οικειοθελώς, τότε θα μπορούν να τα περισώσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κινδυνεύσουν να έρθουν αντιμέτωποι με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκτήθηκαν με εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί.

Ωστόσο, οι πολίτες που έχουν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και τα οποία καλύπτονται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτα με το περιουσιολόγιο, όπως επανέλαβε και σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Αλεξιάδης
«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει να φοβάται τίποτα με το περιουσιολόγιο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Εφόσον έχουν φορολογηθεί κανονικά για τα κεφάλαια αυτά, θα μπορούν να τα επαναπατρίσουν 'όποτε επιθυμήσουν, χωρίς την παραμικρή ποινή.
Όπως επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε: «(Το περιουσιολόγιο) δεν είναι ένας έμμεσος τρόπος για να βάλουμε φόρο. Είναι μια νέα αρχή με τις φορολογικές υπηρεσίες για να έχουμε μία ηλεκτρονική βάση με όλα τα δεδομένα των πολιτών.
Όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ούτε καν θα τους βάλουμε στον κόπο να τα δηλώσουν», υπογράμμισε.
Όσον αφορά τα χρήματα εκτός τραπεζών, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι θα χρειαστεί να δηλωθούν, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι θα ξαναφορολογηθούν».
«Δίνουμε μία τελευταία ευκαιρία να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και να νομιμοποιηθούν», πρόσθεσε.
Στην ουσία, ο πολίτης θα πρέπει να... αυτοκαταγγελθεί για να περισώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που έχει ήδη ολοκληρώσει το επιτελείο του κ. Αλεξιάδη και το οποίο παραπέμπει στο γερμανικό μοντέλο της αυτοκαταγγελίας. Το εν λόγω σχέδιο θα περάσει από το «μικροσκόπιο» της τρόικας αμέσως μετά από την έλευση των επικεφαλής στις 7/12 και σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 15/12, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η αξιοποίηση των στοιχείων που εστάλησαν από το κρατίδιο της Βόρειας Ρημανίας – Βεστφαλίας με τα δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα εντός ή εκτός Ελλάδας θα πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, ώστε να απαλλάσσεται από την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων. Έτσι, ο ανώτατος συντελεστής θα μπορεί να φτάνει το 40%-45%, ανάλογα με το ποσό που δεν εόιχε δηλωθεί στην εφορία. Θα υπάρχει δυνατότητα μείωσης του φόρου, με την τοποθέτηση των κεφαλαίων σε προθεσμιακή κατάθεση σε ελληνική τράπεζα ή ακόμα περισσότερο με την τοποθέτησή τους σε ελληνικό ομόλογο.
Σημειώνεται ότι από το 2017 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα υποβάλλεται παράλληλα με τις φορολογικές δηλώσεις.
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις διορθώσεις που αφορούν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ , ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι «το σύστημα θα ανοίξει άμεσα».
«Το επίδομα πετρελαίου θα βγει άμεσα και θα έχουμε πιο δίκαιη κατανομή, ανάλογα με την περιοχή» απάντησε, ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης, εξηγώντας ότι θα έχει αναδρομική ισχύ για τις αγορές που έγιναν από την αρχή της διάθεσής τους. Ο κόσμος να αγοράζει κανονικά πετρέλαιο», καθησύχασε.
Ερωτηθείς για το ότι πολλοί δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή φόρου, σημείωσε ότι για να καταβληθεί θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν τα απαραίτητα έγγραφα.
Για το αγροτικό είπε ότι «υπάρχει πλήρης διάλογος με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» από τον οποίο θα προκύψει «πιο δίκαια και αναλογική κατανομή των βαρών. Δεν είναι δυνατόν ένα πάνω από 80% των αγροτών να δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι «τα τεκμήρια θα εξεταστούν» και ότι «μέσα στο 2016 θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης», αφού υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα.
«Για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, μεγάλες αλλαγές θα έχουμε για τα εισοδήματα του 2016 και θα έχουν να κάνουν με το πλαστικό χρήμα» είπε τέλος.

 http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου