Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Τι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο, σε ποιους τομείς δίνεται έμφαση



Δηλώσεις της βουλεύτριας  ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ε. Σκούφα

Στη φιλοσοφία του πολυνομοσχεδίου και στις αλλαγές οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτό, αναφέρθηκε η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα σε ραδιοφωνική συνέντευξηπου έδωσε στο πλαίσιο της εκπομπής «Κίτρινη Κάρτα», στους δημοσιογράφους κ. Μιχωλού και κ. Γαλανό στο ΣΚΑΙ Πιερίας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε ό,τι αφορά το ποσοστό απαρτίας που απαιτείται για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, τόνισε: « Αυτό που ψηφίσαμε ισχύει μόνο για τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένωνπου δενανήκουν σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, άρα ένα σωματείοπου δραστηριοποιείται ακόμη και σε διαφορετικούς δήμουςδεν υπάγεται σε αυτό το μέτρο πουλέει ότι για να έχουμε απαρτία σε μια γενικήσυνέλευσηεργαζομένωνθα πρέπει να παρίστανται στην συνέλευση το 50+1των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Αυτό είναι η απαρτία,αλλά από εκεί και πέραη απόφαση για την απεργίαεξακολουθεί να λαμβάνεται όπως λαμβανόταν μέχρι τώρα,με τηνσχετική πλειοψηφία των παρισταμένων μελών».
Διαφορετική λογική για τα επιδόματα
Όπως ανέφερε η βουλεύτρια Πιερίας, υπάρχει μια διαφορετική λογική για τα επιδόματα, πουυπαγορεύει ότι δεν μπορεί η οικονομική ενίσχυση μιας οικογένειαςπου έχει για παράδειγμα ετήσιο εισόδημα 5 χιλιάδεςευρώ, να παίρνει το ίδιο μηνιαίοεπίδομα για τα παιδιάτης,με μια οικογένειαπου βγάζει 35 χιλιάδες.
«Με το πολυνομοσχέδιο πουψηφίστηκε όχι μόνοαυξάνεται το μηνιαίο επίδομα πουπαίρνεικάθε οικογένεια για το πρώτο και δεύτερο παιδί,αυξάνεται και η αναλογία από το τρίτοτέκνο και πάνω.Το πρώτο και δεύτεροπαιδίπαίρνουν 70 ευρώαντιστοίχως το μήνα, ενώ το τρίτο παιδί καικάθε παιδί πλέον του τρίτου,επιδοτείταιμε 140 ευρώ το μήνα» ανέφερε η κα Σκούφα.
Αυξήσεις στο 91% των δικαιούχων
Από το σύνολο των 804 χιλιάδωνοικογενειών που παίρνουν επιδόματα για τα ανήλικατέκνα τους, οι 738 χιλιάδεςοικογένειεςδηλαδήτο 91%των δικαιούχων, θα δουν αυξήσειςμέχρι και 162%. Οι μονογονεικές θα δουν αυξήσεις μέχρι και 215%. Μεταξύ αυτών των οικογενειών που θα δουν αυξήσεις στα επιδόματα είναι και 51.300 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων. Οι οικογένειες που θα δουν μειώσεις είναι 53 χιλιάδες. Και επίσης 12 χιλιάδεςοικογένειες που λάμβαναν επιδόματα για τα παιδιά τους πλέον δεν θα τα λαμβάνουν. Πρόκειται για οικογένειες που έχουνοικογενειακόφορολογητέο,δηλαδήκαθαρό εισόδημα, από33.750 ευρώμέχρι 56.000 ευρώ.
Σε κάποιες από τις οικογένειες που είναι τρίτεκνες και πολύτεκνες της δεύτερηςκαι τρίτης εισοδηματικής κατηγορίας,δηλαδή της μεσαίας και ανώτερηςεισοδηματικήςτάξης, που είναι53. 000 οικογένειες, όπως είπεη κα Σκούφα,έχει ξεκινήσειήδη προσπάθεια από την κυβέρνηση για να βρεθούν αντίμετρα.Επιπλέον όπως ανέφερε ηκαταβολή του επιδόματος θα γίνεται πλέον κάθε δυο μήνες και ση συνέχεια κάθε μήνα.
Κτηματολόγιο καιενιαία στρατηγική
Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε η βουλεύτρια Πιερίας την ίδρυσητου νέουενιαίουφορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου,με στόχο τη διαμόρφωση μίας ενιαίας στρατηγικής.
Όπως τόνισε ηκα Σκούφα στόχος είναι να υπάρχει μια και μοναδική αρχή,η οποία σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα έχει όλα τα εμπράγματα δικαιώματα τόσο των πολιτών όσο και του δημοσίου. «Ο λόγος είναι να γνωρίζει το κράτος όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, ποιος έχει τι. Το Κτηματολόγιο το 2020 θα καλύπτει το 75% της επικράτειας της χώρας και αυτό σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των δασικώνχαρτών θα διευκολύνει και τις επενδύσεις, διότιοποιοσδήποτε θέλει να επενδύσει θα πρέπει να ξέρει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου ή του κτιρίου το οποίο χρειάζεται για την επένδυσή του».
Η καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανεη κα Σκούφα και στη νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματοςπου συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών με 135 ελεγκτές, η οποία θα υπάγεται κατευθείαν στον υπουργό Οικονομικών και στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματοςμε τίτλο «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος»
Όπως υπογράμμισε η βουλεύτρια, «έχουμε παρατηρήσει ότι οι περιπτώσειςφοροδιαφυγής ναι μεν εξετάζονταν με μια σειρά,όμως η σύστασηαυτού του ειδικούσώματος θα επισπεύσειακόμηπερισσότερο την διαδικασία προανάκρισηςόσοναφορά το οικονομικόέγκλημα και θα αποφορτίσει την ήδη πάρα πολύ επιβαρυμένηΑνεξάρτητηΑρχήΔημοσίωνΕσόδωνπου διενεργεί τους οικονομικούςελέγχους» επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου