Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάσχα στην αυλή του Ολύμπου»: Οι πασχαλινές εορταστικές εκδηλώσεις στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

     


Με θρησκευτική κατάνυξη τελούνται κάθε χρόνο στις ενορίες των δημοτικών κοινοτήτων και τις Ιερές Μονές του Δήμου Δίου-Ολύμπου οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας με κορύφωση την Ακολουθία της Ανάστασηςκαι την Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα


 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου, στις ενορίες και τα μοναστήρια του Δήμου, με τη συνοδεία των εγκωμίων. Στην Κονταριώτισσα αναβιώνει «το Κάψιμο του Ιούδα», όπου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής νεαρά αγόρια του χωριού, με πρωτοβουλία της Ενορίας του Αγίου Θωμά, μετά το «Αι γενεαί πάσαι» καίνε τον Ιούδα, μια κούκλα κρεμασμένη σε ξύλινο στύλο, στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Θωμά και στη συνέχεια ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου. Στο Λιτόχωρο πραγματοποιείται «η συνάντηση των Επιταφίων στο Παζάρι», όπου οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου συναντιούνται στο «Παζάρι». Οι Επιτάφιοι φιλοτεχνούνται όλη την Μεγάλη Εβδομάδα από ειδικευμένες Λιτοχωρίτισσες και υπάρχει παραδοσιακά ένας άτυπος συναγωνισμός για τον καλύτερο Επιτάφιο και την καλύτερη χορωδία.

 







Δευτέρα του Πάσχα, του Αγίου Γεωργίου (6 Μαΐου)

 

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, Δευτέρα 6 Μαΐου, που συμπίπτει φέτος με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Γεωργίου, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 

Άγιος Σπυρίδωνας: «Πασχαλινό Πανηγύρι»

• Μετά την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» στο προαύλιο χώρο του ιερού ναού.
• Μετά τον εσπερινό της Δευτέρας της Διακαινησίμου, διοργανώνεται μεγάλος παραδοσιακός χορός στην πλατεία του χωριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Σπυρίδωνα.  

 

Λεπτοκαρυά: «Το κάψιμο του Ιούδα»

Μετά την θεία λειτουργία θα γίνει αναβίωση του παλιού εθίμου «το κάψιμο του Ιούδα» στην κεντρική πλατεία της Λεπτοκαρυάς από το ΚΑΠΗ Λεπτοκαρυάς. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με αναφορά στο έθιμο, όπως το πραγματοποιούσαν οι Λεπτοκαρίτες στο παλιό χωριό. Θα ακολουθήσει παρουσίαση «λεφτουκαρίτικων» τραγουδιών από τη χορωδία του ΚΑΠΗ Λεπτοκαρυάς, ενώ θα προσφερθούν κόσμο κόκκινα αυγά και πασχαλινά κουλούρια, που θα προετοιμάσουν οι κυρίες του ΚΑΠΗ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προσφορά καφέ στην αίθουσα του ΚΑΠΗ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του αρχαιολόγου - φιλόλογου Ιωάννη Τζιόλα.

 

Νέα Έφεσος: «Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου»

• Μετά την Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίουο Πολιτιστικός Σύλλογος Εντοπίων Νέας Εφέσου «Το Στουπί» θα αναβιώσει το έθιμο «Ιπποδρομίες»όπου ο πρώτος τιμάται και βραβεύεται με μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου. 
• Από τον ίδιο Σύλλογο θα αναβιώσει επίσης το παραδοσιακό έθιμο «Ο χορός της Τσουκνίδας»όπου η πρωτοχορεύτρια κρατά ένα ματσάκι τσουκνίδες και οι υπόλοιπες συμμετέχουσες στον χορό προσπαθούν, τραγουδώντας παραδοσιακό τοπικό τραγούδι, να της αρπάξουν το ματσάκι και να περάσουν πρώτες στο χορό.

 

Παλιοί Πόροι: «Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου»

Παραδοσιακή εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου μετά τη Θεία Λειτουργία της Δευτέρας της Διακαινησίμου, από τον Σύλλογο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης Νέων Πόρων.

 

Σκοτίνα: «Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου»

Η Ενορία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίουμε την υποστήριξη της Πνευματικής Κίνησης Σκοτίνας θα διοργανώσει τομεγάλο γλέντι της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, με παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο του ιερού ναού.

 

Τρίτη 7 Μαΐου

 

Παλιά Βροντού: «Το Τραπέζι της Αγάπης»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βροντούς θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο «Το Τραπέζι της Αγάπης», μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Άγιο Νικόλαο της Παλιάς Βροντούς, όπου θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τοπικά τραγούδια της περιοχής. Οι παραδοσιακοί χοροί γίνονται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο «χοροστάσι», όπου προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή & φασολάδα.

 

Κυριακή του Θωμά (12 Μαΐου) 

 

Κονταριώτισσα: «Γιορτή του Αποστόλου Θωμά». 

Μετά τη Θεία Λειτουργία διοργανώνονται με την υποστήριξη της Ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Θωμάπαραδοσιακές εκδηλώσεις με χορούς και τραγούδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονταριώτισσας «Πίερες», με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.

 

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί!

 

Ευχές για καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Αστέριος Τζήμας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου