Αντιδράσεις Υπ. Εξωτερικών & Δήμου Δίου Ολύμπου
Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ενώ σήμερα η ταμπλόιντ εφημερίδα των Σκοπίων Vest (Βεστ), η οποία έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, δημοσιεύει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, μαζί με δηλώσεις του κ. Μιλόσοσκι.
«Όταν πατήσαμε το πόδι μας στον Μύτικα αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφία. Η φωτογράφηση μιας τέτοιας μακεδονικής παρέας συνοδεύεται απαραίτητα από τα κρατικά και ιστορικά μακεδονικά σύμβολα.
Τη σημαία με τον μακεδονικό δεκαεξάκτινο ήλιο την κουβαλώ πάντοτε μαζί μου. Ένα άλλο μέλος της ορειβατικής ομάδας είχε μαζί του την κρατική σημαία της χώρας μας. Έτσι, στην κορυφή του Ολύμπου κυμάτισαν και οι δύο σημαίες και βγάλαμε φωτογραφίες με ιδιαίτερη ικανοποίηση» δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Η εφημερίδα Vest υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Αύγουστο του 2010, ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εμφανίστηκε στον αγώνα μπάσκετ ΠΓΔΜ - Μεγάλης Βρετανίας, με τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, την οποία κρατούσε ο τρίχρονος γιος του.
Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στο άρθρο 7/ παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται από την ΠΓΔΜ, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς και άλλους θεσμούς, όσο και από ιδιώτες.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, βουλευτής ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης (ο Ίβον Βελίτσοφσκι του Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο πλέον δεν εκπροσωπείται στη νέα Βουλή της χώρας που προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου του 2014) είχε καταθέσει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας στην ΠΓΔΜ, για κρατικούς και για άλλους σκοπούς.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο ο κ. Βελίτσκοφσκι, ενώ το καταψήφισαν τόσο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.
Η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών
Κούτρας: Αν τολμά ο Μιλόσοσκι, ας φωτογραφηθεί με τον Ήλιο της Βεργίνας και στην ΠΓΔΜ!
Άμεση και εξόχως... σκωπτική ήταν η
απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρόκληση του
αντιπροέδρου της Βουλής των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Όπως μεταδίδει το "protothema" ο
εκπρόσωπος του υπουργείου, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε
δημοσιογραφικές ερωτήσεις, σχετικά με τη φωτογράφηση, στην κορυφή του
Ολύμπου και κραδαίνοντας τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, του πρώην
υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σχολίασε: «Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι
που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφηθεί, εντός της
Ελλάδας, με τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο».
«Δεν τον παροτρύνουμε, όμως, να το κάνει
και στη χώρα του, καθώς αυτό θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της
Ενδιάμεσης Συμφωνίας και του Μνημονίου Πρακτικών Μέτρων» προσέθεσε.
«Οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις
ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν
κανέναν. Και σίγουρα, όχι την ΠΓΔΜ και το λαό της» κατέληξε ο κ.
Κούτρας.
Η αντίδραση του Δημάρχου Δίου - Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου
Και μόνο που αφιερώνουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τον φαιδρό υπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι λάθος.
Θα έπρεπε να τον εξετάσει στο μάθημα της ιστορίας ο Πρωθυπουργός που τον διόρισε.
Καλούμε τον Υπουργό Εξωτερικών να τον κυρήξει persona non grata για την Ελλάδα, στην οποία βρίσκεται η μία και μοναδική Μακεδονία.
Κώστας Δημόπουλος
Δήμαρχος Δίου - Ολύμπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου