Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Τα δέκα πιο θεαματικά κάστρα της Σκωτίας


Ένα ταξίδι στη χώρα θα σας μεταφέρει στον κόσμο των παραμυθιών

Όλα τα ρομαντικά παραμύθια μιλούν για ένα κάστρο και μια πριγκίπισσα, που περιμένει τον αγαπημένο της. Επιβλητικοί πύργοι, μια εκφοβιστική τάφρος και φυσικά, μαγευτική θέα.

Ένα ταξίδι στη Σκωτία θα σας μεταφέρει στον κόσμο των παραμυθιών, με τα κάστρα της να δεσπόζουν πάνω από βαθιές λίμνες, πόλεις και κοιλάδες.

Από την πρωτεύουσα του Εδιμβούργου ως τα δραματικά τοπία των Highlands, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα στη Σκωτία.

Το κάστρο του Εδιμβούργου, Εδιμβούργο



Ίσως το πιο διάσημο κάστρο στη Σκωτία, αφού βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σκαρφαλωμένο πάνω από την πόλη στον Castle Rock, αυτό το φρούριο έχει μια ισχυρή παρουσία στον ορίζοντα του Εδιμβούργου. Το παλαιότερο τμήμα του έχει κατασκευαστεί τον 12ο αιώνα και πολλοί επισκέπτες ταξιδεύουν εδώ ειδικά για να δουν τα κοσμήματα του Στέμματος της Σκωτίας.

Κάστρο Culzean, Ayrshire




Οι παρατηρητικοί ταξιδιώτες θα μπορούσαν να αναγνωρίσει αυτό το κάστρο στο πίσω μέρος της του χαρτονομίσματος των 5 λιρών, που εκδίδεται από την Royal Bank της Σκωτίας. Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά στην ακτή Ayrshire το κάστρο έχει συνδεθεί με την οικογένεια Kennedy για αιώνες. Μοιάζει να βγήκε από σελίδες παραμυθιού, με τους πυργίσκους και τις επάλξεις του, που ατενίζουν την τρικυμιώδη θάλασσα, ενώ περιβάλλεται από κήπους και τα δάση.

Κάστρο Ballindalloch, Banffshire



Το κάστρο αυτό του 16ου αιώνα έχει συχνά χαρακτηριστεί ως το «Το Μαργαριτάρι του Βορρά» και βρίσκεται στην καρδιά μιας από τις περιοχές παραγωγής ουίσκι της Σκωτίας, στην Speyside. Σε αντίθεση με άλλα κάστρα στη Σκωτία, είναι ένα από τα λίγα κάστρα της χώρας που παραμένει ιδιωτικό. Η οικογένεια Macpherson-Grant ζει εδώ κατά τη διάρκεια των αιώνων. Το κάστρο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και έχει ένα κατάστημα με μια ποικιλία προϊόντων.

Κάστρο Fraser, Aberdeenshire



Οι λάτρεις του κινηματογράφου θα αναγνωρίσουν αυτό το κάστρο από την ταινία «Η Βασίλισσα», με πρωταγωνίστρια την Helen Mirren. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ρομαντικά κάστρα της χώρας. Χτίστηκε μεταξύ 1575 και 1636 σε μια έκταση περισσοτέρων από 300 στρέμματων από διαμορφωμένους χώρους και δασικές εκτάσεις. Στο εσωτερικό, δίνει την αίσθηση ενός οικογενειακού σπιτιού, με τα πορτραίτα της οικογένειας Fraser και πρωτότυπα έπιπλα.

Κάστρο Stirling, Stirlingshire



Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά από ιστορική και αρχιτεκτονική άποψη κάστρα είναι το Stirling. Μια εύκολη διαδρομή από το Εδιμβούργο ή τη Γλασκώβη θα σας οδηγήσει σε αυτό το κάστρο, που ήταν κάποτε προορισμός ιπποτών και ευγενών, που συνέρρεαν στο πολυτελές ακίνητο με τους περίτεχνους κήπους.

Είναι το ιδανικό μέρος για μια οικογενειακή επίσκεψη, καθώς θα σας υποδεχθούν ξεναγοί ντυμένοι με παραδοσιακά κοστούμια, ενώ και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φορέσουν ρούχα εποχής και να παίξουν μεσαιωνικά όργανα.

Κάστρο Urquhart, Inverness-shire



Το μυθικό τέρας του Λοχ Νες, Nessie, προσελκύει τους ταξιδιώτες στα Highlands της Σκωτίας, το ίδιο και το κάστρο Urquhart, που προσφέρει μαγευτική θέα στη λίμνη. Ένα από τα πιο δημοφιλή κάστρα στη χώρα διαθέτει μια πρώιμη μεσαιωνική οχύρωση, ενώ τα ερείπια του χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα. Το κάστρο έπαιξε επίσης έναν στρατηγικό ρόλο στους πολέμους για την σκωτσέζικη ανεξαρτησία.

Κάστρο Glamis, Angus



Ένα από τα πιο επιβλητικά κάστρα στη Σκωτία είναι το Glamis. Εκτός του ότι αποτέλεσε το σκηνικό για τον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, ήταν και το σπίτι των παιδικών χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ εδώ γεννήθηκε και η νεότερη κόρη της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Περιβάλλεται από 14.000 στρέμματα κήπους, αγροκτήματα και δάση.

Κάστρο Inveraray, Argyllshire



Στη δυτική Σκωτία στις όχθες της λίμνης Fyne, αυτό το κάστρο έχει μια παραμυθένια πρόσοψη και ένα γοητευτικό εσωτερικό. Πολλοί επισκέπτες χαλαρώνουν στην αίθουσα τσαγιού και όσοι έβλεπαν την τηλεοπτική σειρά «Downton Abbey» θα το αναγνωρίσουν από το Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο της τρίτης σεζόν.

Κάστρο Crathes, Aberdeenshire



Στα δάση Aberdeenshire, το Crathes χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και έχει δεσμούς με τον Σκωτσέζο πολεμιστή-βασιλιά Robert the Bruce. Πύργοι και ιστορίες φαντασμάτων μετατρέπουν αυτό το κάστρο σε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προορισμό για επισκέψεις, ενώ και ο πανέμορφος κήπος θα σας εντυπωσιάσει.

Eilean Donan, Inverness-shire



Αυτό το κάστρο του 13ου αιώνα, στη μέση μιας λίμνης είναι ένα από τα πιο εμβληματικά στη Σκωτία. Βρίσκεται στα Highlands και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω πεζογέφυρας. Αναστηλώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και συχνά εμφανίζεται σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν μέσα στα δωμάτια και να θαυμάσουν τα ξεχωριστά έπιπλα, αντικείμενα και όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου