Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Εκπαίδευση σε καπνοκαλλιεργητές και υποτροφίες από την Παπαστράτος

Αιτήσεις έως τις 15 Οκτωβρίου


Εκπαίδευση σε καπνοκαλλιεργητές και υποτροφίες από την Παπαστράτος
Στην εκπαίδευση των καπνοκαλλιεργητών επενδύει η Παπαστράτος, που ανακοίνωσε δύο νέα προγράμματα, το πρώτο για τη κατάρτιση σε υφιστάμενους παραγωγούς, και το δεύτερο για υποτροφίες σε φοιτητές που προσανατολίζονται στο συγκεκριμένο κλάδο.
Πρόκειται για προγράμματα που έρχονται να προστεθούν στη συμφωνία ύψους 200 εκατ. ευρώ που υπέγραψε πέρυσι η Philip Morris International με την ελληνική κυβέρνηση για την απορρόφηση κατά την τριετία 2013-2015 του 50% των καπνών ανατολικού τύπου που παράγονται στην Ελλάδα.

Τα δύο προγράμματα παρουσίασε χθες στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη με τον οποίο και συναντήθηκε, ο επικεφαλής της Παπαστράτος Νικήτας Θεοφιλόπουλος.

Το πρώτο αφορά στη δωρεάν κατάρτιση, με θεωρητικά μαθήματα και πρακτική εξάσκηση για 120 εν ενεργεία καπνοπαραγωγούς, με στόχο τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της καλλιέργειας καπνού.

Απευθύνεται σε καπνοπαραγωγούς ηλικίας ως 40 ετών, έχει σαν στόχο να τους φέρει σε επαφή με νέες τεχνολογίες ώστε να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους ικανότητες (με πρακτικές «γεωργίας ακριβείας»), και υλοποιείται σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Η διάρκεια υποβολής αιτήσεων θα είναι έως τις 15 Οκτωβρίου, και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 21 Οκτωβρίου.

Υποτροφίες ύψους 5.000 ευρώ
Παράλληλα, η Παπαστράτος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παπαστράτου θα προσφέρει υποτροφίες ύψους 5.000 ευρώ κάθε μια σε 20 νεοεισαχθέντες φοιτητές σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ με αντικείμενο σπουδών την αγροτική καλλιέργεια.

Πρόκειται για υποτροφίες σε φοιτητές που προέρχονται από καπνοπαραγωγικές οικογένειες και θα εγγραφούν στο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 σε σχολές οι οποίες βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Στόχος του μέτρου είναι να στηριχθούν οι οικογένειες των καπνοκαλλιεργητών, προκειμένου να καλύψουν τα πρώτα έξοδα μετεγκατάστασης των παιδιών τους σε πόλεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων θα είναι ως τις 10 Νοεμβρίου, και η τελική λίστα δικαιούχων θα ανακοινωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Στη σημασία της κατάρτισης των καπνοκαλλιεργητών, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για αγορά περισσότερων ελληνικών καπνών, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των καπνοκαλλιεργητών μέσω της συνεχούς κατάρτισής τους, και την εφαρμογή καλών πρακτικών, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Ν. Θεοφιλόπουλος.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα κατάρτισης, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα www.afs.edu.gr., ενώ για το πρόγραμμα υποτροφιών στην ιστοσελίδα www.cityofagrinio.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου