Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο αγροτικός πλούτος της Πιερίας στο περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην 12η Γιορτή του Αγρότη


 Για ακόμα μια φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, βρίσκεται κοντά στους αγρότες της Πιερίας, στηρίζει τις παραδόσεις της περιοχής και ως
συνδιοργανωτής με το Δήμο Δίου – Ολύμπου υλοποίησε την 12η Γιορτή του Αγρότη στην Καρίτσα κατά το διήμερο 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2014, όπως εθιμικά έχει περάσει στις συνειδήσεις του κόσμου η «12η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Γεωργικής Τεχνολογίας».

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας, κα Σοφία Μαυρίδου, αλλά και ως Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι στις δύσκολες οικονομικές περιόδους που διανύουμε, η πρωτογενής παραγωγή αλλά και η γεωργική τοπική βιοτεχνία – βιομηχανία, είναι το εφαλτήριο για την ανάκαμψη από την οικονομική ύφεση που βιώνουν οι αγρότες της Πιερίας. Μπορεί οι πρόσφατες θεομηνίες να τους δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα, αλλά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αγροτικών αποζημιώσεων σύντομα θα υπάρξει οικονομική ανακούφιση στους πληγέντες αγρότες της Πιερίας.


Επίσης τόνισε πως κάθε εκδήλωση και κάθε γιορτή είναι στοιχείο πολιτισμού και διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, των ηθών και των εθίμων της περιοχής ενώ διατηρούν και συσφίγγουν τους δεσμούς του κοινωνικού ιστού.

Στο εξαιρετικής αισθητικής περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας ΠΙΕΡΙΑΣ, που λειτούργησε κατά την διάρκεια της Έκθεσης, προβλήθηκαν με τον προσφορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα άριστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα που προσφέρθηκαν από τους τοπικούς παραγωγούς ως αποτέλεσμα της πολυετούς αγαστής συνεργασίας με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πιερίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εξήρε την προσπάθεια του Δήμου Δίου – Ολύμπου για την άρτια διοργάνωση της Έκθεσης, η οποία κατάφερε παρά τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, να κρατήσει σε σταθερούς αριθμούς, όπως και τα προηγούμενα χρόνια την επισκεψιμότητά της.

Επίσης, η κα Μαυρίδου, επισήμανε την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του ΕΛΓΟ Δήμητρα της Κατερίνης με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, όπου στο πλαίσιο της Έκθεσης παρουσιάστηκαν τρόποι παραγωγής προϊόντων κοσμετολογίας τα οποία διατέθηκαν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καρίτσας.


Δυναμική ήταν και πάλι η παρουσία των τοπικών παραγωγών οι οποίοι έτυχαν θερμών συγχαρητηρίων όχι μόνο για την παρουσία τους αλλά και ως πρεσβευτές των τοπικά παραγόμενων αγροτικών προϊόντων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνα, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου καθώς και τους παρευρισκομένους εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτιακής ηγεσίας της Πιερίας.

Ο αγροτικός πλούτος της Πιερίας, στην «12η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Γεωργικής Τεχνολογίας», παρουσιάστηκε μέσα από τους οινοποιούς κ. Γεώργιο Αδάμο, κ. Απόστολο Κούρτη, κ. Κωνσταντίνο Παπαγιανούλη και τους αδελφούς κ. Χρυσοστόμου που πρόσφεραν τα εκλεκτά κρασιά τους τόσο στο περίπτερο της Π.Ε. Πιερίας όσο και κατά την διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, τους μελισσοκόμους κ Αναστάσιο Κίατο, και κ Κωνσταντίνο Παπαγιανούλη που πρόσφεραν το εξαιρετικής ποιότητας μέλι, τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Αιγινίου «Αρμονία» που κόσμησε το περίπτερο της Π.Ε. Πιερίας με καλέστηκα καλάθια που περιείχαν υγιεινά, ποιοτικά χειροποίητα εδέσματα, την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και τυποποίησης βιολογικών προϊόντων « ΑΡΟΤΟΣ » του κ. Παναγιώτη Κουλαουζίδη, τους καλλιεργητές του Τσάι Ολύμπου για την παρουσίαση της καινοτόμα και ελπιδοφόρα δραστηριότητα της τυποποίησης του, κ. Χρίστο Λέινα, την υπό σύσταση Κοιν.Σε.Π «Τσάι Ολύμπου Νέκταρ» και την κ. Τάνια Φυσικοπούλου, την εταιρία Κωνσταντόπουλος Α.Ε - «OLYMP» που πρόσφερε τυποποιημένες επιτραπέζιες ελιές διαφόρων τύπων, τα ελαιοτριβεία του κ. Ιωάννη Γκεβρέκη και του κ. Στέργιου Γκριμούρα καθώς και τον ελαιοπαραγωγό κ. Βασίλειο Τρικαλόπουλο που πρόσφεραν το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο λάδι που παράγετε από τους φροντισμένους ελαιώνες της Πιερίας, τον Α.Σ. Αγίου Παντελεήμονα για τα εξαιρετικής ποιότητας κάστανα που αποτελούν και παραδοσιακό προϊόν της Πιερίας, τον Συνεταιρισμό Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου και την εταιρία Μεγασθένης Όστρακα για τα άριστης γεύσης εδέσματα από μύδια Μακρυγιάλου και όστρακά, τις ομάδες παραγωγών «Ζευς Ακτινίδια» για την προσφορά του σε ακτινίδια και στα περίφημα σταφύλια ποικιλία Crimson και ΣΠΕΚΟ Βροντούς που πρόσφεραν ρόδια και σταφύλια Crimson, τους παραγωγούς κ. Κυτίδη και Ηλία Τζιβανίδη που παρείχαν φρέσκα νωπά οπωρολαχανικά για την δημιουργία γαστρονομικών συνθέσεων, τον παραγωγό κ. Κωνσταντίνο Ντούλια για την παρουσίαση πρόσθετων προϊόντων για την μαγειρική από κράνα, την εταιρία αρτοσκευασμάτων του κ. Ιωάννη Γιαπιτζή «Άρτος Εφέσου» για τα εκλεκτά αρτοσκευάσματα, τα τυροκομεία του Μπέλλας Φ. και Υιός Α.Ε. και του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Ο βοσκός» που πρόφεραν πιστοποιημένα τυριά ΠΟΠ, τα φυτώρια Μανώση Τσακιρίδη για τη διάθεση των φυτών που κοσμούσαν το περίπτερο της Π.Ε. Πιερίας.


Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αλλά και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΕΡΙΑΣ, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους όλους τους υπηρετούντες στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πιερίας, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά, καθώς και τους ανωτέρω παραγωγούς για την προσφορά των προϊόντων τους και τη φυσική τους παρουσία στο περίπτερο της 12ης Έκθεσης του Αγρότη, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση, θέτοντας υψηλότερους στόχους τόσο για τους διοργανωτές όσο και τους εκθέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου