Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ: Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ



Την 1η Φεβρουαρίου εορτάζει ο Άγιος Τρύφωνας, ο προστάτης των αμπελουργών και γενικότερα των αγροτών.
Από τον Άγιο Τρύφωνα ζητούν οι αμπελουργοί να προστατεύσει τα αμπέλια τους από τους ανέμους, τις παγωνιές και το χαλάζι, από τις άκαιρες βροχές ή τις ασθένειες, να τους βοηθήσει με άλλα λόγια για να έχουν μια καλή σοδιά.
Στη Ρωσία θεωρείται και προστάτης των πουλιών. Ο Άγιος Τρύφωνας εμφανίζεται στις εικόνες νεαρός, χωρίς γένια, κρατώντας κλαδευτήρι. Το περίεργο είναι όμως, πως αν ανατρέξουμε στη ζωή του, πουθενά δεν θα βρούμε θαύματα ή έστω σκηνές που να σχετίζονται με το αμπέλι και το κρασί. Πως λοιπόν προέκυψε αυτός ο συσχετισμός;

Καταρχάς, ο ταπεινός Άγιος Τρύφωνας έζησε ως βοσκός και μαρτύρησε στη Φρυγία της Μικράς Ασίας (το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος), σε μια περιοχή που ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της, όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Συνεπώς, ο Άγιος Τρύφων, πολιούχος της Νίκαιας, πρέπει να συνδέεται με το αμπέλι και το κρασί, λόγω καταγωγής.
Όμως και η θέση της γιορτής του στον ετήσιο κύκλο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθιέρωσή του, ως προστάτη των αμπελουργών. Γιατί ο Φεβρουάριος είναι η χρονική περίοδος που αρχίζει παραδοσιακά το κλάδεμα. Έτσι είναι λογικό το ότι οι αμπελουργοί έδωσαν τον ρόλο του προστάτη τους στον άγιο Τρύφωνα.
Η λατρεία του πέρασε στην ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία και στα Βαλκάνια. Σήμερα εορτάζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, αλλά και στα μοναστήρια που καλλιεργούν αμπελώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου