Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Υπουργείο Οικονομικών: Αρχίζει κυνήγι στη φοροδιαφυγή


«Συναγερμός» για να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα κρατικά ταμεία
Υπουργείο Οικονομικών: Αρχίζει κυνήγι στη φοροδιαφυγή

«Και τώρα κυνήγι για τα έσοδα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προς κάθε υπάλληλο της Καραγεώργη Σερβίας, των εφοριών, των τελωνείων και των ελεγκτικών κέντρων μετά τη διαπίστωση ότι τους τελευταίους μήνες και λόγω εκλογών παρουσιάστηκε μια καθίζηση στις εισπράξεις του κράτους που είναι απαραίτητες για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση ανώτερου στελέχους της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής αν πρέπει να πληρώσουμε κανονικά τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014 που τότε απέμεναν: «Αυτό πρέπει να γίνει κανονικά. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αφορά το 2015 που θα πληρωθεί τους επόμενους μήνες».
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του κράτους, ενώ επιθυμούν ώσπου να γίνουν οι αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων οι υφιστάμενοι φόροι να πληρώνονται κανονικά.
Επίσης στους βασικούς άξονες της φορολογικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, όπως θα αποτυπωθούν και στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, βρίσκεται το κυνήγι της φοροδιαφυγής εκείνων που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και εκείνων που έχουν δημιουργήσει ακίνητη περιουσία χωρίς να καλύπτεται από το περιβόητο «πόθεν έσχες».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογεί αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο.
Οσοι δεν το πράξουν και εντοπιστούν στη συνέχεια να μην μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία τους θα πληρώσουν διπλάσιους και τριπλάσιους φόρους.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό.
Οπως είχε γράψει «Το Βήμα της Κυριακής» δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στον βασικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλέσει όλους τους πολίτες να δηλώσουν το σύνολο της περιουσίας τους. Αυτό θα συμβεί όχι για να τη φορολογήσουν αλλά για να γνωρίζει το κράτος ποιος κατέχει τι και στη συνέχεια να μην μπορεί κανείς να εμφανίσει κάτι άλλο χωρίς να μπορεί να το δικαιολογήσει.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και το νέο φοροελεγκτικό μοντέλο που δεν θα βασίζεται, όπως λένε, «στο κυνήγι του μικρομάγαζου που δεν έκοψε μία απόδειξη για μία τυρόπιτα» (όχι ότι και αυτό δεν θα ελέγχεται αλλά δεν θα υποβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα) αλλά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισπραχθούν σημαντικά ποσά φόρων και προστίμων.
Το κυνήγι των αποδείξεων ιδιαίτερα σε επαγγέλματα που κατά παράδοση φοροδιαφεύγουν θα εντατικοποιηθεί, ενώ το ΣΔΟΕ θα ρίξει το βάρος σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, η κυρία Νάντια Βαλαβάνη και ο κ. Δημήτρης Μάρδας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες τις κυβέρνησης πρέπει τα δημόσια ταμεία να είναι γεμάτα. Γνωρίζουν όμως επίσης ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με άδικη φορολογία και επιβολή υπέρογκων προστίμων σε παραβάτες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν να πληρώσουν και όχι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν.
Το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων θα βρεθεί στην πρώτη «γραμμή πυρός» του υπουργείου Οικονομικών καθώς από εκεί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αυξηθούν τα έσοδα χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων. Αντίθετα, η επιτυχία της φοροελεγκτικής στρατηγικής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των φόρων.
Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι η νέα ρύθμιση με τις 100 δόσεις δεν τραβάει και για τον λόγο αυτόν εξετάζουν άμεσα να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις, με βασικότερη τον καθορισμό της ελάχιστης δόσης ως ποσοστού επί του συνολικού εισοδήματος (20% ή 30% κατά περίπτωση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου