στο έντυπο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Εuropolitics του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει, σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στη Γερμανία, τη σημαντική αύξηση των κρατήσεων για αυτό το καλοκαίρι (12,8% σε σύγκριση με το 2014, η οποία ήταν ήδη μια πολύ καλή χρονιά, με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες από τη Γερμανία, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2013).
Ο ίδιος εκφράζει την άποψη, ότι και φέτος τα στοιχεία θα είναι πολύ θετικά, αν και «διανύουμε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής και δε θα γνωρίζουμε πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων πώς εξελίσσεται η κατάσταση».
Ο ίδιος επισημαίνει, ότι ο μέσος τουρίστας δεν ενδιαφέρεται για πολιτικές διενέξεις, παραθέτοντας ως παράδειγμα το 2012, όταν η πολιτική κατάσταση τότε ήταν ακόμη πιο τεταμένη. Δεν έχει, ωστόσο καταγραφεί κανένα αρνητικό περιστατικό μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών τουριστών, σημειώνει.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους τουρίστες ως «φορολογικούς ελεγκτές», ο ίδιος απαντά, ότι η ιδέα δεν είναι κακή αν οργανωθεί σωστά, αν και η συμμετοχή των τουριστών σίγουρα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
Προτείνει επίσης να ενισχυθεί η χρήση των πιστωτικών καρτών, καθώς αποτελεί μακράν, τον πιο εύκολο τρόπο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει σχετικά πιλοτικά προγράμματα το 2015 σε δέκα περιοχές, όπως τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Ο ίδιος επισημαίνει, ότι ενώ ο φορολογικός συντελεστής είναι πολύ υψηλός στην Ελλάδα και το ποσοστό του ΦΠΑ είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, το επίπεδο της αποτελεσματικότητας είσπραξης του ΦΠΑ παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εντούτοις, οι πιστωτές της χώρας συνεχίζουν να ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές, όπως αναφέρει.
Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ο Ανδρεάδης διαφωνεί με αυτή την προοπτική σημειώνοντας, ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας και χρήζει ενίσχυσης. Παρόμοια συστήματα διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ εφαρμόζονται επίσης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, για παράδειγμα, ο συντελεστής του ΦΠΑ είναι διαφορετικός στην Κορσική από την ηπειρωτική Γαλλία.
Σε ερώτηση τέλος, κατά πόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο ίδιος σημειώνει, ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς το 80% των Ελλήνων ψηφοφόρων αντιτίθενται σε αυτό το ενδεχόμενο. Συνεπώς, ο ίδιος σημειώνει, ότι η κοινή γνώμη απαιτεί από την κυβέρνηση να βρει μια συμβιβαστική λύση με τους πιστωτές της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου