Υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% και η ανάπτυξη 1,4%- Χωρίς υφεσιακά μέτρα η λίστα
Ξεκινά τις εργασίες του, δια ζώσης, στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η κυβέρνηση.Οι συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη (ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη) έφθασαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλες για να θέσουν προς συζήτηση στο Brussels Group το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.
Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Παράλληλα από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
Τέλος, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στάση πληρωμών της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σενάριο φαντασίας.
Το Brussels Group είναι εκείνο που ουσιαστικά θα ανάψει το πράσινο φως για την υποβολή της λίστας στο EuroWorking Group και έπειτα στο Eurogroup που θα δώσει και την τελική έγκριση, ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως και κάποιο τμήμα από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Εντωμεταξύ, αλαλούμ δημιουργήθηκε από την μεσημβρινή προειδοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει να εξυπηρετεί το ελληνικό δημόσιο χρέος αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν εκταμιεύσουν τις δόσεις του δανείου που έχουν αναστείλει εδώ και μήνες φέρνοντας την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της «ασφυξίας».
Η επίσημη και γραπτή «απειλή» των συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ήρθε σε συνέχεια δηλώσεων του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να έλθει σε ρήξη με τους Ευρωπαίους πιστωτές και δημιούργησαν κλίμα ότι η μετωπική αντιπαράθεση είναι προ των πυλών...
Στο αρχικό non paper από το Μαξίμου, σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ανάμεσα στα άλλα, η κυβέρνηση σημείωνε ότι έχει ξεκαθαρίσει «σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων, τις οποίες καθυστερούν από το 2014».
Μάλιστα τονιζόταν πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό».
Στο σημείο 9 του non paper αναφερόταν κατά λέξη:
Κεντρικό ζήτημα, βέβαια, της κυβερνητικής πολιτικής το δίμηνο αυτό, υπήρξε η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές για τη διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από τα μνημόνια της λιτότητας στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Ειδικότερα:
α) Η απόφαση του Eurogroup της 20/2/2015 καθιέρωσε το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2015, για την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και την διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.
β) Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επίμονα και σε όλα τα επίπεδα τη συμφωνία νέων δράσεων σε αντικατάσταση των μνημονιακών, και έθεσε τα όρια και τα θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα. Ταυτόχρονα τερμάτισε οριστικά την προκλητική παρουσία της τρόικα στα υπουργεία και τα δημόσια κτήρια της χώρας, απέρριψε δε κάθε απόπειρα επέμβασης των δανειστών στα προτεινόμενα υπό την Κυβέρνηση σ/ν προς ψηφίσει και το περιεχόμενό τους (νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών).
γ) Έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της.
δ) Ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες.
ε) Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
στ) Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.
Το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από δημοσιεύματα που πυροδότησε το αρχικό ενημερωτικό σημείωμα από το Μέγαρο Μαξιμου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανασκευάσει ότι είναι έτοιμη να σταματήσει την εξυπηρέτηση του χρέους.
Αναφορικά με τα περί μη συνέχισης εξυπηρέτησης του χρέους, αν δεν καταβάλλονται οι δόσεις από τους δανειστές, που αναφέρονταν σε προηγούμενη άτυπη ενημέρωση από την κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως, το γεγονός ότι «το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!), μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί».
Αντίθετα, διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για «καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί».
Την ίδια στιγμή και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής, προς διευκρίνηση των αναφορών του το πρωί στο Star, ότι: «Όλες αυτές τις μέρες εργαζόμαστε εντατικά για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας. Ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η λύση είναι περισσότερο κοντά από ποτέ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου