Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Μακεδονικά αντικείμενα «έκαψαν» συντηρητή αρχαίων και δύο συνεργούς του


Το δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε έναν πρώην συντηρητή του αρχαιολογικού μουσείου Δίου Πιερίας και δύο συνεργούς του επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης 36 μηνών, 48 μηνών και 30 μηνών, αντίστοιχα, για αρχαιοκαπηλία.

Φέρονται ότι ετοίμαζαν αγοραπωλησία αγαλμάτων της Αρτέμιδος και του τραπεζοφόρου Διόνυσου, που εκτίθενται στο παραπάνω μουσείο, αλλά κρίθηκαν ένοχοι για την πώληση περίπου 90 αντικειμένων, κυρίως αξεσουάρ της εποχής που ονομάζονται Μακεδονικά χαλκά.


Οι κατηγορούμενοι δεν παρέστησαν στη δίκη και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους. Το δικαστήριο ανέστειλε επί τριετία την ποινή του πρώτου ενώ αποφάσισε την εξαγορά των ποινών, προς 5 ευρώ την ημέρα, για τους άλλους δύο συγκατηγορουμένους του.

Σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί αντίστοιχα με ποινές 36 μηνών, 63 μηνών και 39 μηνών, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Τότε, ο συντηρητής αρχαιοτήτων είχε ισχυριστεί ότι σκόπευε να πουλήσει εκμαγεία και όχι τα γνήσια αγάλματα ενώ ο συνεργός του, που διαπραγματεύτηκε την πώληση των υπόλοιπων αρχαίων προερχόμενων από τα Σκόπια, είχε αναφέρει ότι τον πίεζε ο προμηθευτής του να τα προωθήσει.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2008, στο τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έφτασε μια πληροφορία που έλεγε ότι ένας συντηρητής στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου διαπραγματεύεται την πώληση ενός αγάλματος της Αρτέμιδος έναντι 7 εκατ. ευρώ.

Όταν τον προσέγγισε αστυνομικός, προσποιούμενος τον αγοραστή, ο κατηγορούμενος φέρεται ότι διαπραγματεύτηκε και την πώληση αγάλματος του τραπεζοφόρου Διονύσου ενώ ανέφερε ότι στη συνέχεια θα διέθεταν προς πώληση και το άγαλμα της ένθρονης Ήρας, που εκτίθεται στο ίδιο μουσείο.

Ο αστυνομικός – μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ότι του πρότειναν να πάρει ως ενέχυρο τα άλλα αρχαία αντικείμενα αντι 400.000 ευρώ αρχικά και αντί 240.000 ευρώ στη συνέχεια, μέχρι να εξέλθουν τα αγάλματα από το μουσείο. Στο σπίτι του δεύτερου κατηγορούμενου, διεκπεραιωτή υποθέσεων ΙΧ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κίβδηλα μαρμάρινα κεφάλια, χρυσά κοσμήματα, μακεδονικά αρχαία και άλλα αντικείμενα.

Αρχαιολόγοι που εξέτασαν τα κατασχεθέντα υποστήριξαν πως ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας είναι τα μακεδονικά χαλκά καθώς σπάνια βρίσκονται συγκεντρωμένα σε τέτοιον μεγάλο αριθμό. Ειδικότερα πρόκειται για εξαρτήματα ενδυμασίας και καλλωπισμού, σκουλαρίκια βραχιόλια και δαχτυλίδια, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων.

 voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου