Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Euroworking Group της Τετάρτης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Euroworking Group της ΤετάρτηςΠροσπάθεια να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών για την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group που συνεδρίαζε από τις 4 μμ της Τετάρτης -και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης-, έγινε στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών  κ. Δημήτρη Μάρδα για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα, Τετάρτη, τηλεδιάσκεψη Eurogroup. 

«Η συμφωνία θα κλείσει την εβδομάδα του Πάσχα»
 δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης προσθέτοντας ότι το κλείσιμο της συμφωνίας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά και στην επόμενη, μεσοπρόθεσμη συμφωνία. 

Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης κύκλοι του Μαξίμου έλεγαν, μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο, ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες στη συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να πραγματοποιηθεί Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Είχαν προηγηθεί έντοντα παράπονα από παράγοντες των θεσμικών δανειστών προς τον Τύπο οι οποίοι έλεγαν οτι δύο υπουργοί δεν προσέρχονται καν σε προγραμματισμένα ραντεβού και ότι αρνούνται την παροχή υποστηρικτικών δεδομένων για τις προτάσεις που παρουσίασαν στις αρχικές συναντήσεις.

Λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη.

Νωρίτερα, στον έκτο όροφο της οδού Νίκης και στο γραφείο του ΣΟΕ βρέθηκε η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, στενή συνεργάτις του κ. Ι. Στουρνάρα, κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. 

Οι προσδοκίες της Αθήνας

Την επιστροφή ενός ποσού τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ με βάση την παρουσίαση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα της επιτρέπει να αποπληρώσει με άνεση τη δόση ύψους 420 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Πέμπτη 9 Απριλίου προσδοκά η ελληνική πλευρά στο σημερινό Euro Working Group, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές γεγονός «που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά και στην επόμενη συμφωνία που θα είναι η μεσοπρόθεσμη» όπως είπε.

Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων είναι πολύ μικρή.

Να σημειωθεί ότι πηγές από την Αθήνα αναφέρουν ότι πιθανά να γίνει και Eurogroup με τηλεδιάσκεψη κάτι που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι εργασίες του Brussels Group ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων στην Αθήνα. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη χορήγηση στοιχείων στους θεσμούς.
Από την Αθήνα αναχωρούν σήμερα Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ λόγω του καθολικού Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμά τους είναι να επιστρέψουν την Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα και να επισκεφτούν κάποια επιλεγμένα υπουργεία για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε μία αντιφατική δήλωση τονίζοντας ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα. Αντίθετα τόνισε ότι πιο πιθανό είναι μια συμφωνία να έρθει προς το τέλος Απριλίου. 

Ερωτηθείς την Τρίτη αν η ΕΕ είναι έτοιμη για ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σχέδιο Α, ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να επιτύχει»
δήλωσε σε σχόλιά του, τα οποία μετέφραζε από τα αγγλικά διερμηνέας στην ισπανική κρατική τηλεόραση.

«Οι όροι θα βασίζονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος επισκέφτηκε τη Μαδρίτη.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας κατά την οποία συναντήθηκε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Παραγωγικές χαρακτήρισε τις έως τώρα συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων. 

Την επόμενη βδομάδα, τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, είναι προγραμματισμένο νέο Euro Working Group με αυτοπρόσωπη  παρουσία το οποίο θα προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Λετονία.
Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ένα άτυπο Eurogroup μπορεί να ανάψει (με πολιτική απόφαση) το αρχικό πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης.
Κάτι ανάλογο συνέβη για την Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου του 2014 στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΕΕ.
«Χιούμορ» Βαρουφάκη με το bitcoin 

Εν τω μεταξύ διάθεση για χιούμορ έδειξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης καθώς μισή ώρα πριν από την έναρξη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης ευχήθηκε μέσω του Twitter «Καλή πρωταπριλιά σε όλους» κοινοποιώντας ένα link της ιστοσελίδας Greekreporter η οποία τον εμφανίζει (προφανώς ως αστείο) να δηλώνει: «Η Ελλάδα θα υιοθετήσει το bitcoin αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup»... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου