Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 44ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΕ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΜΑΡΟΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑΣ


 Το Σάββατο 25 Ιουλίου στο Δίον
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 44ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΜΕ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΜΑΡΟΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑΣ

   Οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν και στην αλλαγή της επίσημης έναρξης του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Πλέον η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 στις οκτώ το βράδυ στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου.
   Η διαδικασία των εγκαινίων θα υλοποιηθεί με την παρουσίαση τριών εκθέσεων με θεματολόγιο από την τιμώμενη χώρα, το Μαρόκο και με ιστορικές αναφορές από την  Πιερία.  

ΤΟΠΙΑ-ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
   Την μέχρι τώρα άγνωστη φυσιογνωμία της Πιερικής γης απεικονίζει η έκθεση «Τοπία-τόποι πολιτισμού στην Πιερία» που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης και φιλόλογος Νικόλαος Γραίκος, ο οποίος επικαλούμενος τον ποιητικό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη, ότι «Ένα τοπίο δεν είναι … κάποιο απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη», επισημαίνει: « Στην έκθεση επιχειρείται η παρουσίαση της Πιερίας ως διαχρονικού πολιτισμικού τοπίου και ως τοποφιλικού αφηγήματος μέσα από ποικίλο εκθεσιακό υλικό, όπως χάρτες, φωτογραφίες, ιστορικά αρχεία, αρχαιολογικές μαρτυρίες, έργα τέχνης, αρχιτεκτονικά σχέδια και αντικείμενα.»
   Η έκθεση πραγματώνεται με την συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.
ΟΙ ΜΑΡΟΚΙΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
   Με γραμματόσημα και κεραμικά από το Μαρόκο συμμετέχει η τιμώμενη στο 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου, Αφρικανική χώρα. Η φιλοτελική έκθεση περιλαμβάνει την ιστορία και την κουλτούρα του Μαρόκου μέσα από θέματα που αναδεικνύουν την πολιτισμική ποικιλομορφία και τη μεσογειακή καταγωγή της χώρας. Παρουσίαση MDriss Souini.
   Η δεύτερη έκθεση των κεραμικών, είναι μια έκθεση κεραμικής τέχνης και αντιπροσωπεύει το εθνικό πνεύμα δημιουργίας. Παρουσίαση Aϊcha Sinaceur.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου