Σπριντ 100 ημερών περιμένει την κυβέρνηση καθώς μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία ως γνωστόν θα «ξεκλειδώσει» και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μία σειρά σαρωτικών μεταρρυθμίσεων έως το τέλος του 2015, σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από τα φορολογικά και το συνταξιοδοτικό μέχρι τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Φορολογία
Ως προς τα φορολογικά θέματα, κυβέρνηση θα πρέπει:
- Να υιοθετήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015, να προετοιμάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για τα έτη 2016-19.
- Να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικήςμεταχείρισης του εισοδήματος για τους αγρότες – τώρα στο 13% – με τα ποσοστά να καθορίζονται στο 20% το 2016 και 26% το 2017.
- Να καταργήσει την επιδότηση του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016»
- Να επιβάλει φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες με διεθνή διαγωνισμό και τα τέλη για ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
Τράπεζες
Θα πρέπει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με το Reuters, εκτιμάται ότι τα μεγάλα ιδρύματα της χώρας – Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobankθα απαιτήσουν έως και 25 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στα γνωστά «τεστ αντοχής» για να καθοριστεί επακριβώς το κεφαλαιακό έλλειμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι άμεσες για να προλάβουν τη νέα ρήτρα διάσωσης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου που συμπεριλαμβάνει στη διάσωση των τραπεζών και τους καταθέτες μέσω bail in.
Ασφαλιστικό – Εργασιακά
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού η κυβέρνηση θα πρέπει:
- Να νομοθετήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 για το συνταξιοδοτικό σύστημα και αυτές να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016.
- Να παγιώσει τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία και τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης αλληλεγγύης στις χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) μέχρι τον Δεκέμβριο το 2019.
- Να αποσαφηνίσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67. Η Αθήνα συμφώνησε τον Αύγουστο να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης για τους νέους συνταξιούχους στα 67 έτη και να μειωθούν οι πρόωρες συντάξεις.
Ως προς τα εργασιακά θα πρέπει:
- Να ξεκινήσει τον Οκτώβριο η διαδικασία διαβούλευσης με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου τηςαγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των επιχειρήσεων να κάνουν τις ομαδικές απολύσεις, και τη ρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Έως το Δεκέμβριο του 2015, να υιοθετηθεί συνολικό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Κλειστά επαγγέλματα – Ιδιωτικοποιήσεις
Οι δράσεις της κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν:
- Νομοθέτηση και ένα έναρξη διαδικασιών για να εγκριθούν οι δεκάδες, εν αναμονή, συστάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των συμβολαιογράφων.
- Έναρξη της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, εκτός αν ένα εναλλακτικό σχήμα μπορεί να φέρει ισοδύναμα όσον αφορά τον ανταγωνισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου