Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας - Ποια θα είναι τα νέα κριτήρια


Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας - Ποια θα είναι τα νέα κριτήριαΑλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από φέτος (τέλη κυκλοφορίας 2016).

Τα σχέδια, που παρουσίασε το Star, προβλέπουν την εισαγωγή νέων κριτηρίων για τον υπολογισμό των τελών.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο θα εξετάζονται:

  • Ο συνολικός αριθμός ΙΧ ανά νοικοκυριό. Τα νοικοκυριά με δυο ενήλικες που έχουν τρίτο ή και τέταρτο ΙΧ θα επιβαρυνθούν σε σχέση με όσα καταβάλλουν σήμερα. Αντίστοιχα το νοικοκυριό με έναν φορολογούμενο και περισσότερα από ένα ΙΧ επίσης θα επιβαρυνθούν.
  • Το άθροισμα των κυβικών των ΙΧ κάθε νοικοκυριού. «Όποιος έχει ένα οικογενειακό ΙΧ και ένα 1000αρι για δεύτερο δεν θα επιβαρυνθεί», λένε αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ που επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις. «Γιατί όμως να μην πληρώσει περισσότερα το εύπορο νοικοκυριό που διαθέτει δύο ή τρία οχήματα μεγάλου κυβισμού» προσθέτουν.
  • Η εμπορική αξία, κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και σήμερα το ύψος των τελών υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους. ΣτοΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι αυτός ο υπολογισμός ευνοεί σημαντικά φορολογούμενους που αγοράζουν ακριβά ΙΧ σε σχέση με φορολογούμενους που έχουν ΙΧ με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά αλλά είναι μοντέλα πριν το 2010.
Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ανήλθαν το 2014 στα περίπου 1,1 δισ. ευρώ και με τις παραπάνω παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά με επιβάρυνση των νοικοκυριών που διαθέτουν φοροδοτική ικανότητα.
Οι τελικές προτάσεις θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από τα μέσα Οκτωβρίου όταν και θα καταφθάσουν οι εκπρόσωποί  τους στην Αθήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου