Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ορκίστηκαν το Σάββατο οι 300 της νέας Βουλής

ORKOMWSIA1

.tovima.gr


Τη Δευτέρα αρχίζει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης - Τα μεσάνυχτα της 7ης Οκτωβρίου η ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης

ORKOMWSIA2ORKOMWSIA3ORKOMWSIA4ORKOMWSIA5ORKOMWSIA6ORKOMWSIA7ORKOMWSIA8

Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής

ORKOMWSIA9ORKOMWSIA10ORKOMWSIA11ORKOMWSIA12ORKOMWSIA13
ՋǺ ϑʙ̏Ӊ`ԙ͠Ջŕԙ͠(ICONPRESS/ć̇ԑǓ ͔ϕ͔ϕ̇ө  Å͍njT`
Óýãêëçóç ôçò ÂïõëÞò óýìöùíá ìå ôï Ð.Ä. 66/2015 "ÄéÜëõóç ôçò ÂïõëÞò, ðñïêÞñõîç åêëïãÞò Âïõëåõôþí êáé óýãêëçóç ôçò íÝáò ÂïõëÞò", üðùò ôñïðïðïéÞèçêå ìå ôï Ð.Ä. 76/2015 "Ïñéóìüò íÝáò çìÝñáò óýãêëçóçò ôçò ÂïõëÞò óå  Á´ ôáêôéêÞ Óýíïäï" êáé ïñêùìïóßá Âïõëåõôþí, ÓÜââáôï 3 Ïêôùâñßïõ 2015.  (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
ORKOMWSIA14ORKOMWSIA15ORKOMWSIA16ORKOMWSIA17ORKOMWSIA18
ORKOMWSIA19ORKOMWSIA20ORKOMWSIA21

ORKOMWSIA22ORKOMWSIA23ORKOMWSIA24ORKOMWSIA25

Με την ευχή -γεμάτη νόημα- για «καλή δύναμη και πολλές υπομονές» που απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προς τους βουλευτές της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη τελετή αγιασμού και ορκωμοσίας των 300. Σε ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε περισσότερο η κατήφεια και ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι και όχι τόσο ο ενθουσιασμός και οι «παράτες», το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, στα τεκταινόμενα στη ΝΔ και την κούρσα της διαδοχής, αλλά και στην εμφάνιση της Ένωσης Κεντρώων και του Β. Λεβέντηστη νέα Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ήταν εκείνοι που προσέγγισαν τον κ. Λεβέντη –οι βουλευτές του κόμματος κατέλαβαν τα πίσω έδρανα που βρίσκονται ανάμεσα στους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ- για να τον χαιρετήσουν θερμά. Μεταξύ αυτών ο προαλειφόμενος για Πρόεδρος της ΒουλήςΝ. Βούτσης -ο οποίος πήγε και στα έδρανα του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού- αλλά και ο Άδ. Γεωργιάδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ι. Μπαλάφας, ηΚατερίνα Παπακώστα, ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος κ.ά. Η Ντόρα Μπακογιάννηεπεφύλαξε όμως και μια συμβολική «μομφή» στην Ένωση Κεντρώων. «Γεια σας καλώς ήλθατε», τους ευχήθηκε εισερχόμενη στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά είπε στον βουλευτή του κόμματος που καθόταν πίσω από τον κ. Λεβέντη: «Έχετε πιάσει τη θέση τουΠαύλου Μπακογιάννη. Να το ξέρετε!».
Από τους πρώτους υπουργούς που προσήλθαν στην Βουλή ήταν ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ενώ πρώτος «στασίδι» στα υπουργικά έδρανα έπιασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος. Αυτή την φορά είχαν τοποθετηθεί καρέκλες κάτω από υπουργικά έδρανα για τους υφυπουργούς καθότι το νέο υπουργικό σχήμα είναι πολυπληθέστερο. Αμίλητος και δίχως ενθουσιασμό καθόταν εκεί ο νέος υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος με το καθιερωμένο κόκκινο σακίδιο στην πλάτη προτίμησε τα «ορεινά» βουλευτικά έδρανα. Ο πρωθυπουργός εισήλθε στην αίθουσα λίγο μετά τις 11.00 και είχε θερμή χειραψία με την Ντόρα Μπακογιάννη ενώ εκείνη την στιγμή προσήλθε και ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης.
Οι δυο άνδρες χαιρετήθηκαν και είχαν έναν σύντομο διάλογο με εμφανή καλή διάθεση και χαμόγελα. Ο κ. Τσίπρας χαιρετήθηκε με πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και τον βουλευτή του κόμματος Αθ. Παφίλη. Κάποια στιγμή ακούστηκε ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης να του λέει: «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε κάνει πηγαδάκι». Ο κ. Τσίπρας πήρε τότε την θέση του στα υπουργικά έδρανα έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο Ι. Δραγασάκη και τον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, ενώ από πίσω του κάθισαν οι «πανταχού παρόντες» υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης και Ν. Παππάς.
Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ενώ μετά τον αγιασμό ο κ. Ιερώνυμος δεν πλησίασε, όπως γινόταν στο παρελθόν, τους προέδρους των Κ.Ο. για να τους αγιάσει και να ασπαστούν τον σταυρό. Οι βουλευτές έδωσαν τον θρησκευτικό όρκο, ακολούθως οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές ορκίστηκαν στο Κοράνι και τέλος οι υπόλοιποι έδωσαν πολιτικό όρκο. Μάλιστα πριν ο κ. Κακλαμάνης διαβάσει τον σχετικό όρκο που επαναλάμβαναν οι βουλευτές, συνέστησε σε όσους είχαν επιλέξει προηγουμένως τον θρησκευτικό όρκο και ήταν καθισμένοι στα έδρανά τους να σηκωθούν όρθιοι. Μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν τον θρησκευτικό όρκο παρότι η πλειοψηφία έδωσε πολιτικό όρκο, ήταν οι «πασοκογενείς» Π. Κουρουμπλής, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Πάντζας, Ι. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης κ.ά.
Οι ενδυματολογικές προτιμήσεις των γυναικών βουλευτών ήταν ποικίλες σπάζοντας το «πρωτόκολλο» που τις ήθελε με μαύρη ή γενικώς σκούρα περιβολή. Έτσι διακρίνονταν όλα τα χρώματα: το λευκό φόρεμα της Όλγας Κεφαλογιάννη (ΝΔ), το κόκκινο σακάκι και παντελόνι της Κατερίνας Μάρκου, το λευκό επίσης ταγιέρ της Φώφης Γεννηματά, το ανοιχτό καφέ φόρεμα της Αννέτας Καββαδία, το ροζ σακάκι της Διαμάντως Μανωλάκου, το κόκκινο σακάκι της Ελένης Αυλωνίτου, το μπλέ ντύσιμο της υφυπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου κλπ.
Παρούσα στην διαδικασία η τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, η οποία κάθισα στα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της ΒουλήςΔ. Σιούφα, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλής, πλην του γενικού γραμματέα Γ. Θαλάσση, ο οποίος διορίστηκε από την τέως Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Αύριο Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, θα εκλεγεί ο διάδοχός της και οι αντιπρόεδροι της Βουλής. Μέχρι στιγμής ΝΔ και ΠαΣοΚ προσανατολίζονται να επιλέξουν την ψήφο κατά συνείδηση, ενώ το Ποτάμι το «παρών». Για αντιπρόεδροι από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται οι Τ. Κουράκης, Γ. Βαρεμένος και Χαρούλα Καφαντάρη, ενώ για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος ακούγονται ο Μ. Μπαλαούρας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
H νέα Βουλή

Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο οι έδρες: 
  • ΣΥΡΙΖΑ 145
  • ΝΔ 75
  • Χρυσή Αυγή 18
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17
  • ΚΚΕ 15
  • Το ΠΟΤΑΜΙ 11
  • ΑΝΕΛ 10
  • Ένωση Κεντρώων 9
Στη νέα Βουλή εισέρχονται για πρώτη φόρα 61 βουλευτές, 42 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ, 5 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), 2 από το ΚΚΕ, ένας από το Ποτάμι, 2 της ΑΝΕΛ και 6 της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, επανέρχονται 9 παλαιότεροι βουλευτές: δύο με τη ΝΔ (Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κοντογεώργος), τρεις του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Μανιάτης, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλης Τζελέπης), ένας του ΣΥΡΙΖΑ (Μάρκος Μπόλαρης), ένας με το Ποτάμι (Αχμέτ Ιλχάν) και δύο από τη Χρυσή Αυγή (Δημήτρης Κουκούτσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος).

Στο προεδρείο της Βουλής βρισκόταν ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ο δ΄αντιπρόεδρος. 

Ο κ. Κακλαμάνης προήδρευσε της διαδικασίας, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν οι θέσεις του α' αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του β'  αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της γ' αντιπρόεδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη με τη Λαϊκή Ενότητα).

Λιγότερες οι γυναίκες που εξελέγησαν: 59 στις λίστες, έναντι 69 τον Ιανουάριο με τον σταυρό προτίμησης. Την πρωτοκαθεδρία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 32 βουλευτίνες και ακολουθεί η ΝΔ με 11.

Σε ό,τι αφορά τη χωροταξική διάταξη των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη άλλαξε τον κοινοβουλευτικό χάρτη.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νικήτας Κακλαμάνης, μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων. Έτσι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα βρεθούν και πάλι στα ίδια μεσαία έδρανα όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΑΝΕΛ.

Την Κυριακή ο νέος προέδρος της ΒουλήςΤην Κυριακή, επίσης, στις 11:00, έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί το αξίωμα.

Την υποψηφιότητα του κ. Βούτση πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σημειώνεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κακλαμάνη μετά την ορκωμοσία των βουλευτών αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου την Κυριακή και την παράδοση παραλαβή θα ακολουθήσει η εκλογή αντιπροέδρων και κοσμητόρων γύρω στις 13:30 της ίδιας ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου