Προετοιμασία: 20΄ Ξαλμύρισμα: 24 - 36 ώρες Μαγείρεμα:περίπου 1 ώρα
Υλικά για 4 - 6 άτομα:
- 1 κιλό παστός μπακαλιάρος (φιλέτο), κομμένος σε 6 κομμάτια, ξαλμυρισμένος
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 250 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
- 1 δαφνόφυλλο
- 4 - 5 ξερά, γλυκά δαμάσκηνα Σκοπέλου, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στη μέση
- 2 κουτ. σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες
- 2 κλωνάρια σέλινο, με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/2 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι
Διαδικασία
Σε μια πλατιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψάρι από την πλευρά του δέρματος για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον πελτέ για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη δάφνη, το ξίδι και 500 ml νερό και βράζουμε για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το ψάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το σέλινο, αλάτι, πιπέρι, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
Μυστικό: Αν τα δαμάσκηνα είναι πολύ σκληρά, τα βάζουμε στο φαγητό μαζί με το ψάρι.
Τι πίνουμε: Ξινόμαυρο, φρέσκο ερυθρό ή ροζέ.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου