Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα Σκοπέλου και κορινθιακές σταφίδες

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣΠροετοιμασία: 20΄ Ξαλμύρισμα: 24 - 36 ώρες Μαγείρεμα:περίπου 1 ώρα
Υλικά για 4 - 6 άτομα:
  • 1 κιλό παστός μπακαλιάρος (φιλέτο), κομμένος σε 6 κομμάτια, ξαλμυρισμένος
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 250 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 4 - 5 ξερά, γλυκά δαμάσκηνα Σκοπέλου, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες
  • 2 κλωνάρια σέλινο, με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι
Διαδικασία


Σε μια πλατιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψάρι από την πλευρά του δέρματος για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Μεταφέρουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον πελτέ για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη δάφνη, το ξίδι και 500 ml νερό και βράζουμε για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε το ψάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το σέλινο, αλάτι, πιπέρι, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, αποσύρουμε και σερβίρουμε.

Μυστικό: Αν τα δαμάσκηνα είναι πολύ σκληρά, τα βάζουμε στο φαγητό μαζί με το ψάρι.

Τι πίνουμε: Ξινόμαυρο, φρέσκο ερυθρό ή ροζέ.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου