Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Τάρτα με μανιτάρια, μπέικον και μπεσαμέλ

 


Υλικά

Μερίδες: για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη τάρτα με μανιτάρια, μπέικον και μπεσαμέλ, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Έπειτα ξεκινάμε με τη γέμιση και καθαρίζουμε όλα τα φρέσκα μανιτάρια με ένα καθαρό και νοτισμένο πανάκι και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια, τα μουσκεύουμε για 5 λεπτά σε ζεστό νερό, τα στύβουμε καλά και τα κόβουμε σε λεπτά κομμάτια (κρατάμε το νερό).
  4. Απλώνουμε όλα τα μανιτάρια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα για 4-5 λεπτά, μέχρι το αλεύρι να καβουρδιστεί και να σκουρύνει ελαφρά.
  6. Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια που θα σχηματιστούν.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει.
  8. Ρίχνουμε τους κρόκους και το γιαούρτι, ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα (που, ουσιαστικά, είναι μια κρέμα μπεσαμέλ) και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τάρτα

  1. Απλώνουμε τις φέτες του μπέικον (ή τα φετάκια από απάκι ή σύγλινο) πάνω στην άδεια ζύμη, καλύπτοντάς την όσο περισσότερο γίνεται.
  2. Σκορπίζουμε τα ψημένα μανιτάρια πάνω στο μπέικον και τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε, μισοσκεπάζοντάς τα.
  3. Φουρνίζουμε την τάρτα και την ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι η κρέμα μπεσαμέλ να ροδίσει απαλά και να σφίξει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου