Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Πίτα λαχανιά από τη Θεσσαλία

 


Υλικά

Μερίδες: για ταψί 40 χ 35 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πίτα λαχανιά σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσο για 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το παζί, τις τσουκνίδες, το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Ρίχνουμε τα λάπαθα, τις παπαρούνες και τον μάραθο, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, για να «ιδρώσουν» τα χόρτα και να βγάλουν τα δικά τους υγρά.
  5. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα με το λάδι τους.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
  7. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Λαδώνουμε καλά το ταψί με ελαιόλαδο.
  10. Απλώνουμε τα 4 πρώτα φύλλα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, λαδώνοντάς τα καλά το καθένα ξεχωριστά.
  11. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  12. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα και αυτά το καθένα ξεχωριστά.
  13. Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα, έτσι ώστε και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και να σχηματιστεί περιμετρικά ένα όμορφο στεφάνι.
  14. Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια σε κομμάτια, τη λαδώνουμε και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου