Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Το δημοσίευμα με τον πρώτο αγώνα του Πιερικού στην α΄ εθνική

 Εφημερίδα ντοκουμέντο στο αρχείο της Πρωτοβουλίας



 Υπήρξε διακαής πόθος της «Πρωτοβουλίας Συλλεκτών της Ιστορίας του Πιερικού» η ανεύρεση του δημοσιεύματος που αναφέρεται στον πρώτο αγώνα της ομάδας της Κατερίνης στο πρωτάθλημα της τότε α΄ εθνικής κατηγορίας. 

 Ήταν η συνάντηση Απόλλωνα Αθηνών-Πιερικού που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Ριζούπολης την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 1962 και έληξε ισόπαλος με σκορ 1-1.

 Η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» της Δευτέρας 24-9-1962 επισημαίνει με πηχυαίο τίτλο «Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΙΣΟΠΑΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ 1-1», ενώ σε σελίδα του εντύπου τιτλοφορεί το ρεπορτάζ.

Ότι «Η δημοφιλής ομάδα της Κατερίνης αντικατέστησε επάξια τους μαύρους αετούς της Δράμας. Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΜΟΛΙΣ ΔΙΕΣΩΘΗ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΕΞΟΧΟΝ ΠΙΕΡΙΚΟΝ» με υπότιτλο «Έπειτα από ένα άγονο α΄ ημίχρονο οι Απολλωνισταί προηγήθησαν δια του Αναστοπούλου (51΄), αλλά ο Πιερικός αφού ισοφάρισε (73΄) δια του Ορφανίδη εν συνεχεία τους ηπείλησε με ήττα».

 Η πρεμιέρα της απαρχής μιας διαδρομής που ανέδειξε την ποδοσφαιρική ταυτότητα της Κατερίνης στο πανελλήνιο και όχι μόνο. Εκείνων των αλησμόνητων χρόνων. 

 Για την ιστορία ο Πιερικός αγωνίστηκε με τουςΔρανδάκη-Κεφαλίδη-Πορτοκαλίδη-Μυστακίδη-Ταξίδη-Σιδηρόπουλο-Μπίκα-Αμανατίδη-Φου- λίδη-Ορφανίδη-Χριστοφορίδη.  

Η Πρωτοβουλία των Συλλεκτών

 Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Συλλεκτών της Ιστορίας του Πιερικού», οι Νικόλαος και Δημήτριος Ξενίδης και ο Δημήτριος Αδαμόπουλος απευθύνθηκαν χρόνια τώρα σε αρχεία συλλεκτών, εφημερίδων, βιβλιοθηκών και τελικά η ξεχωριστής σημασίας εφημερίδα της πρεμιέρας του Πιερικού στην  κορυφαία κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, κοσμεί πλέον το πολυτιμότατο και μοναδικής αξίας αρχειακό υλικό με αναφορά την ιστορία της Κατερινιώτικης ομάδας. 

 Οι τρεις τους πέρα του πολυποίκιλου και ανεκτίμητου πληροφοριακού υλικού που διαθέτουν, δραστηριοποιούνται και στη δημιουργία του Αθλητικού Μουσείο Πιερίας, καθώς και στην συγγραφή του Λευκώματος της Ιστορίας του Πιερικού. 

 Ως οι ρομαντικοί απέναντι στην πεζή καθημερινότητα. Ως ιδεαλιστές και οραματιστές της δονκιχωτικής εποχής. Όμως επιμένουν σε πείσμα των καιρών. Σχεδόν μόνοι. Εισπράττοντας μόνο ευχολόγια, υποσχέσεις  και ελπίδες ότι οι φορείς της πολιτείας θα υποστηρίξουν το εγχείρημά τους. 

 Μάλιστα δηλώνουν πολλάκις ότι παραχωρούν το αρχείο αρκεί να το αξιοποιήσει κρατικός ή ευρύτερα αυτοδιοίκητος θεσμόςΠαρότι το αρχείο αυτό το δημιούργησαν με πολύ μεράκι και κυρίως, ιδίοις πόροις. Σημαντική παράμετρος.  

 Αν και το παραχωρούν, εν τούτοις μέχρι τώρα δεν βρήκαν καμμιά ουσιαστική ανταπόκριση. 

 Το δημοσίευμα συνοδεύεται με φωτογραφική απεικόνιση του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», της ανάλυσης του αγώνα και φωτογραφική φάση της συνάντησης. 

 Νίκο και Δημήτρη Ξενίδη, αλλά και Δημήτρη Αδαμόπουλε, σας ευχαριστούμε που πλουτίζετε την ιστορική μας αναγκαιότητα και μας θυμίζετε στιγμές μιας αλλοτινής εποχής, στα χρόνια που ο Πιερικός αποτύπωνε και εξέφρασε μια περήφανη ποδοσφαιρικά Κατερίνη. 

 ΣχόλιοΠερικλής Χατζηγιάννης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου