Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012


Δεύτερη στην ανεργία νέων στην Ευρώπη η Ελλάδα





 




Επίσημα δεύτερη είναι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα, πίσω από την Ισπανία, η οποία έχει ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό το 50%.
Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι τώρα 41% μεγαλύτερος από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν.
Με βάση τα στατιστικά:
Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 εκτοξεύθηκε στο 17,3% από το 12,5% του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία όμως δεν έχουν υποστεί προσαρμογή για να ληφθούν υπόψη εποχιακοί παράγοντες.
Ποιός είναι ο κύρια ζημιωμένος;
Μα φυσικά το πιο ζωντανό κομμάτι του πληθυσμού μας, η νεολαία.
Για πρώτη φορά καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός ανέργων στις ηλικίες μεταξύ 15-24 ετών από τον αριθμό των απασχολουμένων.
Η ανεργία σ’αυτή την ηλικιακή ομάδα ανέβηκε στο 51,1%, διπλάσια από ό,τι ήταν τρία χρόνια πριν.
Την ίδια στιγμή, οι περικοπές στον προϋπολογισμό, προκάλεσαν ένα κύμα κλεισίματος και χρεοκοπιών επιχειρήσεων.
Έτσι, εκτιμάται πως η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε περίπου κατά το ένα πέμπτο, από το 2008, όταν βυθίστηκε στη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια ύφεση της μεταπολεμικής της ιστορίας.
Απωλέσθηκαν περίπου 600.000 θέσεις εργασίας, πάνω από μία στις δέκα.

 Πρώτα το αδιέξοδο μετά η βελτίωση
Οι αναλυτές πιστεύουν πως κάποια στιγμή όντως θα βελτιωθεί η κατάσταση.
Πρώτα όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει να χειροτερέψει.
“Παρά τη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης στις αρχές του 2012, είναι δύσκολο να δούμε πώς η αυξητική τάση της ανεργίας μπορεί να σταθεροποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους”, είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος.
1.033.507 άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ για την Ελλάδα, ήταν άνεργοι το Δεκέμβριο του 2011, 41% περισσότεροι από ό,τι τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 3.899.319, σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξης του -7,9%.
Μάλιστα φαίνεται πως η Ευρώπη ασχολείται πιο πολύ με την ανεργία των νέων στην Ελλάδα, καθώς έχει γίνει θέμα στην παγκόσμια ειδησεογραφία.
Πηγή: οικονομικό ιστολόγιο Zero Hedge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου