Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Οδηγίες προς ψηφοφόρους

             Τι πρέπει να γνωρίζουν για να μην ταλαιπωρηθούν οι εκλογείς
Οδηγίες προς ψηφοφόρους
Το ψηφοδέλτιο είναι ένα. Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας σταυρό προτίμησης εντός ή παραπλεύρως του τετραγώνου της απάντησης που προκρίνει με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης. Ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό προσμετρείται στα λευκά – τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρούνται στα έγκυρα


Στην κάλπη για το δημοψήφισμα - τέτοια κάλπη στήνεται μόλις για όγδοη φορά στην Ιστορία του τόπου - καλούνται από τις 7.00 το πρωί της Κυριακής να ψηφίσουν οι 9.855.029 άνδρες και γυναίκες που αποτελούν τη λεγόμενη «δύναμη εκλογικού σώματος 2015».Μάλιστα, από τη Μεταπολίτευση και αφότου τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975 ως σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μέσω δημοψηφίσματος. Την ενεργοποίησε με διάγγελμα τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ο λαός καλείται να εγκρίνει ή όχι την πρόταση των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου.
Μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 19.00, θα μετρηθούν μαζί με τα εκλογικά αποτελέσματα και οι πολιτικές απαντήσεις που θα δοθούν για το μέλλον της χώρας.

Από τις 19.00 της Κυριακής το υπουργείο Εσωτερικών, που συνεργάζεται με την εταιρεία πληροφορικής SingularLogic, θα επιδιώξει τη συγκέντρωση αντιπροσωπευτικού δείγματος από το σύνολο της επικράτειας, ώστε από πολύ νωρίς να υπάρχει μια εικόνα που να προσεγγίζει τα τελικά αποτελέσματα.

Κόστος 20 εκατ. ευρώ

Οπως έγινε στις τελευταίες επτά εκλογικές αναμετρήσεις, για γρήγορη ενημέρωση θα υπάρχει ο εναλλακτικός τρόπος της απευθείας συλλογής των αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου. Θα χρησιμοποιηθούν περίπου 4.800 συσκευές σε αντίστοιχα εκλογικά τμήματα (τα ίδια που χρησιμοποιήθηκαν ως δείγμα και στις τελευταίες εθνικές εκλογές) και μέσω sms ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα αναμεταδώσει τα δεδομένα του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι ειδικοί της εταιρείας πληροφορικής είναι φειδωλοί, καθώς δεν υπάρχει εμπειρία από προηγούμενα δημοψηφίσματα, ως προς τον χρόνο που θα χρειασθεί για να διαμορφωθεί σαφής εικόνα ποσοστών. Στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες υπήρχε η στατιστική δυνατότητα ακόμη και σε μία ώρα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας να δοθεί ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος. Ωστόσο η πρωτιά μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα προβλέψιμη εφόσον υπάρχει μικρή ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών.

Το κόστος της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ, περίπου το 50% του κόστους των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Τυχόν παραλείψεις

Τι γίνεται όμως αν κάποιος ψηφοφόρος διαπιστώσει ότι δεν περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους, παρ' όλο που δεν του έχει στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα; Εχει τη δυνατότητα, ως και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας, να απευθυνθεί στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του σε αυτά. Επίσης, όσοι από τους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους.

Οι παραλειφθέντες εκλογείς που θα προσκομίσουν τα πιστοποιητικά αυτά (με ένδειξη για το δημοψήφισμα) θα ψηφίσουν υπογράφοντας έντυπη υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν, όπως και οι διπλοεγγεγραμμένοι, ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα και ότι δεν έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ανοικτές θα παραμείνουν το Σάββατο και την Κυριακή οι υπηρεσίες που εμπλέκονται για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθώς και των εκλογέων. Μάλιστα, τα καταστήματα των ΟΤΑ πρέπει να παραμείνουν ανοικτά ως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, δελτία ταυτότητας εκδίδουν τα αρμόδια γραφεία των αστυνομικών Αρχών το Σαββατοκύριακο.

Ατομα με ειδικές ανάγκες

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, όταν ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διαπιστώνει ότι η πρόσβαση ψηφοφόρου με κινητικές αναπηρίες στην αίθουσα ψηφοφορίας είναι αδύνατη, καλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συμμετοχή στην ψηφοφορία και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τη μυστικότητα και την ομαλή διεξαγωγή αυτής.

Προσοχή στη διαδικασία

Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της αρχής έκδοσης ταυτότητας ή το διαβατήριό τους, ακόμη και αν έχει λήξει η ισχύς του, ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Τυχόν κομμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Το ψηφοδέλτιο είναι ένα. Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας σταυρό προτίμησης εντός ή παραπλεύρως του τετραγώνου της απάντησης που προκρίνει με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης. Ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό προσμετρείται στα λευκά - τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρούνται στα έγκυρα.

Η διαδικασία πραγματοποιείται με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και δικαστικούς αντιπροσώπους που διενήργησαν και τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση ή επίδοση απόφασης. Η «Επιτροπή υποστήριξης» και κάθε πολιτικό κόμμα έχουν το δικαίωμα να ορίζουν έναν εκπρόσωπό τους και έναν αναπληρωτή του σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Σχετικά με το εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζουν οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας «Μάθε πού ψηφίζεις» (http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm) ή από την τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών (213 136.1500).

Αριθμοί και στατιστικές
Στη στατιστική των αριθμών έχουν ενδιαφέρον ορισμένες παρατηρήσεις, σημαντικές, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, για τις εκ των υστέρων ερμηνείες σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ή με τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Εχει ενδιαφέρον ότι 108.371 νέοι (με βάση την τρέχουσα β' αναθεώρηση 2015 των εκλογικών καταλόγων) ψηφίζουν για πρώτη φορά. Είναι οι 18άρηδες οι οποίοι, παρότι πληρούσαν τις ηλικιακές προϋποθέσεις, δεν τους επετράπη να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου - η προηγούμενη κυβέρνηση προέβαλε το επιχείρημα ότι δεν προλάβαιναν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στο γεγονός ότι ομογενείς, κάτοικοι του εξωτερικού που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, δεν μετέχουν στο δημοψήφισμα, επομένως εκ προοιμίου θα ψηφίσουν λιγότεροι σε αριθμό από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Πάντως, για να έχει δεσμευτική ισχύ το δημοψήφισμα, η συμμετοχή πρέπει να ξεπερνά το 40% (το ποσοστό υπολογίζεται επί των εγγεγραμμένων).

Την ίδια ώρα οι ετεροδημότες αριθμούν 111.336. Οσοι εξ αυτών έχουν εγγραφεί σε εκλογικούς καταλόγους ως τις 30 Απριλίου θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους - σε εκλογικά τμήματα που θα οριστούν στους δήμους στους οποίους έχουν εγγραφεί.


Ενδιαφέροντα προ της κάλπης

40% και πλέον η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων για να έχει δεσμευτική ισχύ το δημοψήφισμα

108.371 οι 18άρηδες που ψηφίζουν πρώτη φορά

Οι περισσότεροι νέοι εκλογείς:
15.677 στη Β’ Αθηνών

6.102 στην Α’ Θεσσαλονίκης

5.930 στο Υπόλοιπο Αττικής

3.924 στην Α’ Αθηνών

3.873 στη Β’ Θεσσαλονίκης

3.202 στο Ηράκλειο

3.146 στην Αχαΐα

2.790 στη Β’ Πειραιώς

2.784 στην Αιτωλοακαρνανία

2.744 στις Σέρρες

1.710 στην Α’ Πειραιώς

Οι λιγότεροι νέοι εκλογείς:382 στη Φωκίδα

289 στην Ευρυτανία

274 στη Λευκάδα

Ενημερωτική σελίδα για το δημοψήφισμα: www.referendum2015gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου