Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Δημιουργείται συντονιστική ομάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Κεντρική Μακεδονία

                                                                      Να δημιουργηθεί ένα άτυπο ολιγομελές συντονιστικό , στο οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ο στρατός, η ΕΛ.ΑΣ  αλλά και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για την αντιμετώπιση του προσφυγικό αποφασίστηκε σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρξει προληπτικός σχεδιασμός, καθώς και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Μάλιστα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να διαθέσει 200.000 ευρώ, ζητώντας από τους δημάρχους να του στείλουν προτάσεις με είδη πρώτης ανάγκης
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, τόνισε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη έχει ξεφύγει.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης επισήμανε πως δεν θα δεχτεί άλλο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή, ενώ ζήτησε να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των βαρών του προσφυγικού.
Ο Φώτης Δομουχτσιδης ,δήμαρχος Σιντικής Σερρών, ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού , ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν οικονομικά την κατάσταση.
Αναλυτικά οι τρεις νέες προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
*Πρώτη Πρόταση: Δημιουργία άτυπου Συντονιστικού Οργάνου για την Κεντρική Μακεδονία στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΥΜΑΘ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛΑΣ).
*Δεύτερη Πρόταση: Προληπτικός σχεδιασμός και προτάσεις από τους Δήμους για την εύρεση πιθανών κατάλληλων χώρων δημιουργίας Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων, που θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο και θα ενεργοποιηθούν εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες.
*Τρίτη Πρόταση: Αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου από κάθε δυνατή πηγή για τη χρηματοδότηση συνοδών αναγκών των προσφύγων, από τον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Κάθε πηγή σημαίνει: ευρωπαϊκοί πόροι, έκτακτη χρηματοδότηση που θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και αξιοποίηση πόρων από τους τακτικούς προϋπολογισμούς μας, με το άρθρο 14 του Ν.4332/2015, δηλαδή την τροποποίηση του Ν.4521/2014, που ρυθμίζει τα ζητήματα δαπανών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για τις ανάγκες των προσφύγων.

www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου